ZAKON
O OSNIVANJU JAVNOG PREDUZEĆA ZA ISTRAŽIVANJE, PROIZVODNJU, PRERADU I PROMET NAFTE I PRIRODNOG GASA

("Sl. glasnik RS", br. 37/91)

Član 1

Radi obezbeđivanja uslova za usklađen razvoj istraživanja, proizvodnje, prerade, prometa i transporta nafte i prirodnog gasa, racionalno korišćenje dobara od opšteg interesa i kontinuirano i nesmetano snabdevanje potrošača, osniva se Javno preduzeće za istraživanje, proizvodnju, preradu i promet nafte i prirodnog gasa.

Član 2

Javno preduzeće za istraživanje, proizvodnju, preradu i promet nafte i prirodnog gasa posluje pod firmom: "Naftna industrija Srbije" sa potpunom odgovornošću.

Skraćeni naziv firme preduzeća iz stava 1 ovog člana je: "NIS" sa p.o.

Sedište preduzeća iz stava 1 ovog člana je u Novom Sadu.

Sedište delova preduzeća iz stava 1 ovog člana, koji u pravnom prometu imaju određena ovlašćenja, utvrđuje se statutom, prema mestu u kome se obavlja pretežni deo poslova iz okvira delatnosti preduzeća.

Član 3

Delatnost "Naftne industrije Srbije" je:

1) istraživanje i proizvodnja nafte, prirodnog gasa, podzemnih voda i geotermalne energije;

2) transport i promet prirodnog i tečnog gasa;

3) proizvodnja derivata nafte.

Delatnost "Naftne industrije Srbije" je i inženjering u oblasti naftne industrije, trgovina na veliko i malo derivatima nafte, projektovanje i izgradnja objekata, spoljno-trgovinski promet, obavljanje privrednih delatnosti u inostranstvu, kao i druge delatnosti utvrđene statutom.

Delatnost iz stava 1 ovog člana je od posebnog značaja za Republiku.

Član 4

Sredstva za osnivanje i rad Naftne industrije Srbije čine sredstva: Društvenog preduzeća za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa "Nafta-gas", Novi Sad; Društvenog preduzeća za transport, proizvodnju i promet gasa "Gas", Novi Sad; Društvenog preduzeća za projektovanje i investicionu izgradnju "Naftagas-inženjering" Novi Sad; Društvenog preduzeća za transport, distribuciju i promet prirodnog i tečnog naftnog gasa "Energogas", Beograd; Društvenog preduzeća "Naftagas"; Rafinerija nafte "Pančevo", Pančevo; Društvenog preduzeća, Rafinerija "Novi Sad", Novi Sad; Društvenog preduzeća, Rafinerija nafte "Beograd", Beograd; Društvenog preduzeća, Fabrika maziva "FAM" Kruševac; Društvenog preduzeća za promet nafte i naftnih derivata, uvoz-izvoz "Jugopetrol", Beograd; Društvenog preduzeća za unutrašnji i spoljni promet roba i usluga "Naftagas-Promet", Novi Sad; Složenog preduzeća "Naftagas - HIP Jugopetrol", Novi Sad; utvrđena bilansom stanja na dan 31. decembra 1991. god.

Sredstva kojima raspolaže Naftna industrija Srbije iz stava 1 ovog člana su u državnoj svojini.

Deo sredstava iz stava 2 ovog člana, a najviše do 49%, "Naftna industrija Srbije" može transformisati putem izdavanja i prodaje deonica, odnosno prodaje udela u preduzeću ili njegovom delu.

Transformacija u smislu stava 3 ovog člana i pretvaranje delova "Naftne industrije Srbije" u pravna lica, vrši se na način određen propisima kojima se uređuje pitanje transformacije društvenih preduzeća u preduzeća u mešovitoj ili privatnoj svojini, u skladu sa programom prestruktuiranja koji donosi Upravni odbor "Naftne industrije Srbije" uz saglasnost Vlade Republike Srbije.

Član 5

"Naftna industrija Srbije" stiče i pribavlja finansijska sredstva za obavljanje svoje delatnosti iz sledećih prihoda i izvora:

1) prodajom nafte i gasa i naftnih derivata;

2) izdavanjem i prodajom hartija od vrednosti i prodajom udela u preduzeću;

3) pružanjem usluga;

4) ulaganjem domaćih i stranih lica;

5) iz kredita;

6) iz ostalih prihoda i izvora.

Član 6

Organi "Naftne industrije Srbije" su: upravni odbor, generalni direktor, odbor direktora i nadzorni odbor.

Organizovanjem "Naftne industrije Srbije", kao deoničkog društva ili društva sa ograničenom odgovornošću, obrazuje se Skupština.

Član 7

Organ upravljanja "Naftne industrije Srbije" je Upravni odbor koji ima 11 članova.

Upravni odbor imenuje Vlada Republike Srbije.

Četiri člana Upravnog odbora imenuju se od predstavnika zaposlenih u "Naftnoj industriji Srbije" na način utvrđen statutom.

Početkom rada "Naftne industrije Srbije", sredstvima u mešovitoj svojini, broj članova Upravnog odbora uvećava se za broj predstavnika vlasnika kapitala koji se imenuju u Upravni odbor srazmerno visini tog kapitala u ukupnom kapitalu preduzeća.

Član 8

Upravni odbor:

1) utvrđuje poslovnu politiku;

2) donosi statut uz saglasnost Vlade Republike Srbije;

3) odlučuje o smanjenju i povećanju glavnice;

4) odlučuje o osnivanju preduzeća;

5) usvaja izveštaje o poslovanju preduzeća i godišnji obračun;

6) odlučuje o raspodeli dobiti;

7) donosi investicione odluke;

8) odlučuje o izdavanju, prodaji i kupovini deonica, kao i o prodaji udela u Naftnoj industriji Srbije ili o kupovini udela u drugom preduzeću i donosi odluku o usvajanju plana razvoja i programa rada;

9) donosi odluku o tarifnom sistemu za prodaju prirodnog gasa uz saglasnost Vlade.

Obrazovanjem Skupštine, poslove iz stava 1 tač. 2 do 6 ovog člana, obavlja Skupština.

Član 9

Generalni direktor "Naftne industrije Srbije" predstavlja i zastupa preduzeće; organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje preduzeća; samostalno donosi odluke i odgovara za zakonitost rada preduzeća; predlaže osnove poslovne politike, program rada i plan razvoja; preduzima mere za njihovo sprovođenje; izvršava odluke Upravnog odbora; imenuje i razrešava pomoćnike direktora koji rukovode unutrašnjim organizacionim celinama, kao i druga lica sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima; potpisuje kolektivni ugovor; vrši i druge poslove određene zakonom i statutom.

Generalnog direktora "Naftne industrije Srbije" imenuje Narodna Skupština Republike Srbije, na predlog Vlade Republike Srbije.

Organizovanjem "Naftne industrije Srbije", kao preduzeća u mešovitoj svojini, generalnog direktora imenuje Upravni odbor uz saglasnost Vlade Republike Srbije.

Član 10

Odbor direktora čine generalni direktor "Naftne industrije Srbije" i pomoćnici generalnog direktora koji rukovode organizacionim delovima.

Odbor direktora obezbeđuje sprovođenje odluka Upravnog odbora, učestvuje u predlaganju osnova plana razvoja, kao i programa rada, učestvuje u utvrđivanju kriterijuma za korišćenje sredstava i raspodelu dobiti, vrši međusobnu koordinaciju poslovne aktivnosti svih subjekata i vrši druge izvršne poslove u vezi rada i poslovanja "Naftne industrije Srbije" utvrđene statutom.

Član 11

Nadzorni odbor "Naftne industrije Srbije" sastoji se od pet članova.

Nadzorni odbor imenuje Vlada Republike Srbije.

Dva člana nadzornog odbora imenuju se od predstavnika "Naftne industrije Srbije".

Nadzorni odbor vrši nadzor nad poslovanjem "Naftne industrije Srbije", pregleda godišnji izveštaj, godišnji obračun i predlog za raspodelu dobiti.

O rezultatima nadzora, u pisanom obliku, Nadzorni odbor obaveštava Upravni odbor i Vladu Republike Srbije.

Član 12

Statutom "Naftne industrije Srbije" bliže se uređuju pitanja unutrašnje organizacije, delokrug rada organa preduzeća, prava i obaveze delova preduzeća u pravnom prometu; ovlašćenja u pogledu raspolaganja sredstvima od strane delova preduzeća i druga pitanja od značaja za poslovanje "Naftne industrije Srbije".

Radi zaštite interesa građana, preduzeća i drugih organizacija u snabdevanju naftom, derivatima nafte i prirodnim gasom u slučaju štrajka u "Naftnoj industriji Srbije", statutom će se utvrditi poslovi koji se moraju obavljati i u vreme štrajka i način njihovog izvršavanja.

Generalni direktor "Naftne industrije Srbije" rešenjem će odrediti radnike koji će raditi na izvršavanju poslova iz stava 2 ovog člana.

Prema radniku koji ne izvrši nalog generalnog direktora iz stava 3 ovog člana, preduzeće se mere utvrđene statutom, odnosno kolektivnim ugovorom.

Član 13

Osnivač "Naftne industrije Srbije" dužan je da obezbedi sanaciju životne sredine degradirane tehnološkim procesom proizvodnje "Naftne industrije Srbije", kao i ostvarivanje politike zaštite i unapređenja životne sredine takvim režimom rada objekata i postrojenja, kojima će se obezbediti primena ekoloških kriterijuma i garantovati njihovo sprovođenje.

Sredstva za sanaciju degradirane životne sredine obezbeđuju se iz udruženih sredstava "Naftne industrije Srbije".

Član 14

Javno preduzeće "Naftna industrija Srbije" počinje sa radom 1. januara 1992. godine.

Član 15

Vlada Republike Srbije imenovaće vršioca dužnosti generalnog direktora "Naftne industrije Srbije", koji će privremeno, do imenovanja generalnog direktora obavljati poslove određene zakonom.

Do imenovanja Upravnog odbora iz člana 7 ovog zakona, Vlada Republike Srbije imenovaće privremeni upravni odbor koji će obavljati poslove određene Zakonom.

Privremeni upravni odbor ima 11 članova, četiri člana privremenog upravnog odbora imenuju se od predstavnika zaposlenih u preduzećima iz člana 4 ovog zakona, na predlog Skupštine Složenog preduzeća "Naftagas-HIP-Jugopetrol", Novi Sad.

Vršioca dužnosti generalnog direktora "Naftne industrije Srbije" i privremeni upravni odbor, Vlada Republike Srbije imenovaće najkasnije do 31. jula 1991. godine.

Član 16

Statut "Naftne industrije Srbije" privremeni upravni odbor doneće najkasnije do 31. oktobra 1991. god.

Program prestruktuiranja iz člana 4 stav 4 ovog zakona doneće se najkasnije u roku od 60 dana od dana donošenja Statuta.

Član 17

"Naftna industrija Srbije" preuzima prava i obaveze preduzeća iz člana 4 stav 1 ovog zakona, kao i prava i obaveze finansijske organizacije "Naftagas-banka" Novi Sad nastale ugovorima sa domaćim i stranim licima, kao i po drugim osnovama.

Član 18

Danom početka rada "Naftna industrija Srbije" preuzima radnike raspoređene na poslove i zadatke u preduzećima iz člana 4 stav 1 ovog zakona i radnike raspoređene na poslove i zadatke u finansijskoj organizaciji "Naftagas-banka" Novi Sad.

Radnicima raspoređenim na poslove i zadatke u preduzećima iz člana 4 stav 1 ovog zakona, radni odnos ne može prestati zbog osnivanja "Naftne industrije Srbije".

Tehnološki višak zaposlenih u "Naftnoj industriji Srbije" rešavaće se u skladu sa posebnim zakonom i programima razvoja "Naftne industrije Srbije".

Član 19

Od dana stupanja na snagu ovog zakona, preduzeća iz člana 4 stav 1 ovog zakona ne mogu otuđiti ili opteretiti imovinu, vršiti prodaju ili povećanje kapitala izdavanjem deonica niti zaposliti nove radnike.

Član 20

Akti i radnje koje su preduzeća iz člana 4 stav 1 ovog zakona donela odnosno preduzela radi prodaje ili povećanja društvenog kapitala posle 19. marta 1991. godine, ništavi su.

Član 21

Danom upisa osnivanja "Naftne industrije Srbije" u sudski registar, prestaju sa radom preduzeća iz člana 4 stav 1 ovog zakona.

Član 22

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".