UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE TAČKE 13 ST. 2 I 3 ODLUKE O OBLIKU, SADRŽINI I NAČINU KORIŠĆENJA JEDINSTVENIH INSTRUMENATA PLATNOG PROMETA

("Sl. list SRJ", br. 34/2002)

1. Ovim uputstvom uređuje se sprovođenje tačke 13 st. 2 i 3 Odluke o obliku, sadržini i načinu korišćenja jedinstvenih instrumenata platnog prometa ("Službeni list SRJ", br. 29/2002).

2. Akceptni nalozi izdati do 31. decembra 2002. godine a čiji je rok dospeća do 30. juna 2003. godine - služiće kao osnov za ispostavljanje naloga za naplatu u periodu od 1. januara do 30. juna 2003. godine.

3. Imaoci akceptnih naloga (u daljem tekstu: poverioci), akceptne naloge dostavljaju banci kod koje imaju otvoren račun, a dostavljaju joj i sve ostale podatke o pravnom licu - dužniku (u daljem tekstu: dužnik) kojima raspolažu (naziv, sedište, matični broj, ugovor i dr.).

Akceptne naloge iz stava 1 ove tačke poverioci su dužni da dostave banci iz tog stava najkasnije deset dana pre roka dospeća tih naloga.

4. Na osnovu dobijenog akceptnog naloga iz tačke 3 stav 1 ovog uputstva, banka iz tog stava podnosi Narodnoj banci Jugoslavije zahtev da joj dostavi novi broj računa dužnika po akceptnom nalogu i naziv banke kod koje se taj račun vodi.

Uz zahtev iz stava 1 ove tačke, pored broja računa navedenog u akceptnom nalogu, banka iz tog stava Narodnoj banci Jugoslavije dostavlja i sve ostale podatke iz tačke 3 stav 1 ovog uputstva.

Podatke iz stava 1 ove tačke, Narodna banka Jugoslavije dostaviće banci iz tog stava u roku od dva dana od dana prijema zahteva.

5. Posle dobijanja podataka iz tačke 4 ovog uputstva, banka poverioca ispostavlja nalog za naplatu i u element "svrha plaćanja" upisuje da je reč o naplati po osnovu akceptnih naloga, kao i potrebne podatke na osnovu kojih banka dužnika, odnosno dužnik mogu proveriti osnov ispostavljanja naloga za naplatu. U element "poziv na broj (zaduženje)" upisuje se broj akceptnog naloga.

6. Banka poverioca, na dan dospeća akceptnog naloga, nalog za naplatu dostavlja banci kod koje dužnik po akceptnom nalogu ima otvoren novi račun.

Banka dužnika, posle prijema naloga za naplatu, obaveštava dužnika po akceptnom nalogu o ispostavljenom nalogu za naplatu i izvršava ga nakon dobijanja saglasnosti dužnika.

7. Ako na računu dužnika nema dovoljno sredstava, banka dužnika obaveštava o tome banku poverioca, koja podatke iz ispostavljenog naloga za naplatu i akceptni nalog odmah dostavlja Narodnoj banci Jugoslavije, radi prinudne naplate.

8. Ako dužnik odbije da izvrši nalog za naplatu, dužan je da o tome banci da pismeno obrazloženje, koje banka dužnika dostavlja banci poverioca, a banka poverioca podatke iz ispostavljenog naloga za naplatu, akceptni nalog i obrazloženje dužnika odmah dostavlja Narodnoj banci Jugoslavije, radi prinudne naplate.

9. Ako banka poverioca, na osnovu zahteva iz tačke 4 stav 1 ovog uputstva, od Narodne banke Jugoslavije dobije obaveštenje da je račun dužnika iz akceptnog naloga, zbog stečaja ili likvidacije, odnosno na osnovu zakona ili drugog propisa, ugašen do 31. decembra 2002. godine - o tome obaveštava poverioca, kako bi on preduzeo odgovarajuće radnje za naplatu tog potraživanja.

Na način iz stava 1 ove tačke banka poverioca postupa i kada dobije obaveštenje od Narodne banke Jugoslavije da je novi račun dužnika po akceptnom nalogu ugašen zbog stečaja ili likvidacije, odnosno na osnovu zakona ili drugog propisa.

10. Ako je račun dužnika iz akceptnog naloga ugašen zbog nastalih statusnih promena, a Narodna banka Jugoslavije banci poverioca dostavi podatke o broju novog računa koji je pravni sledbenik tog dužnika otvorio - banka poverioca postupa na način predviđen tač. od 5 do 8 ovog uputstva.

Na način predviđen tač. od 5 do 8 ovog uputstva banka poverioca postupa i kada je novi račun pravnog lica - dužnika po akceptnom nalogu ugašen na njegov zahtev ili zbog nastalih statusnih promena a Narodna banka Jugoslavije banci dostavi podatke o broju novog računa koji je to pravno lice ili njegov pravni sledbenik otvorio.

11. Ako banka poverioca, na osnovu zahteva iz tačke 4 stav 1 ovog uputstva, od Narodne banke Jugoslavije dobije obaveštenje da je račun dužnika iz akceptnog naloga ugašen zbog nastalih statusnih promena i da je njegov pravni sledbenik otvorio više od jednog računa u jednoj banci i račune u više banaka - banka poverioca Narodnoj banci Jugoslavije dostavlja akceptni nalog i ostale podatke iz tačke 3 tog uputstva, radi prinudne naplate.

Na način iz stava 1 ove tačke banka poverioca postupa i kada je novi račun pravnog lica - dužnika iz akceptnog naloga ugašen na njegov zahtev ili zbog nastalih statusnih promena i kada je pravno lice ili njegov pravni sledbenik otvorio više od jednog računa u jednoj banci i račune u više banaka.

12. Izdavaoci akceptnih naloga dužni su da, do 30. juna 2003. godine, akceptne naloge koje su kao instrumente naplate izdali svojim poveriocima sa valutom dospeća posle tog datuma - zamene ovlašćenjem iz Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002) na osnovu koga poverilac može izdati nalog za naplatu, koji će na dan dospeća akceptnog naloga podneti na izvršenje banci kod koje ima otvoren račun, ili da ih zamene drugim vidom obezbeđenja.

Ovlašćenje iz stava 1 ove tačke treba da sadrži podatke iz akceptnog naloga (datum izdavanja i rok dospeća akceptnog naloga, broj akceptnog naloga, naziv i broj računa dužnika, odnosno poverioca iz akceptnog naloga, iznos na koji akceptni nalog glasi) i novi broj računa dužnika po akcepntom nalogu.

Ovlašćenje iz stava 1 ove tačke sastoji se iz dva primerka. Prvi primerak dužnik daje poveriocu i preuzima akceptni nalog od njega, a drugi daje banci kod koje ima otvoren novi račun a koji je naveden u ovlašćenju.

13. Na osnovu ovlašćenja iz tačke 12 ovog uputstva, poverilac ispostavlja nalog za naplatu i u element "svrha plaćanja" upisuje osnov naplate - "naplata po ovlašćenju", a u element "poziv na broj (zaduženje)" - broj ovlašćenja. Nalog za naplatu poverilac podnosi na izvršenje banci kod koje ima otvoren račun na dan dospeća a koji je naveden u ovlašćenju dobijenom od dužnika.

14. Imaoci - poverioci bariranih čekova i menica izdatih do 31. decembra 2002. godine, te čekove i menice dostavljaju banci kod koje imaju otvoren račun, a dužni su da joj dostave i sve ostale podatke o dužniku kojima raspolažu (naziv, sedište, matični broj, ugovor i dr.).

Čekove i menice iz stava 1 ove tačke poverioci su dužni da dostave banci najkasnije četiri dana pre roka isplate čekova, odnosno dospeća menica.

Banke koje su primile čekove i menice iz stava 1 ove tačke postupaju na način predviđen tač. od 4 do 11 ovog uputstva.

15. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ", a primenjivaće se od 1. januara 2003. godine.