ZAKON
O ZABRANI IZGRADNJE NUKLEARNIH ELEKTRANA U SAVEZNOJ REPUBLICI JUGOSLAVIJI

("Sl. list SRJ", br. 12/95)

Član 1

Zabranjuje se izgradnja nuklearnih elektrana, postrojenja za proizvodnju nuklearnog goriva i postrojenja za preradu isluženog nuklearnog goriva za nuklearne elektrane u Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Zabrana se odnosi na: donošenje investicionih odluka, izradu investicionih programa i tehničke dokumentacije za izgradnju nuklearnih elektrana, postrojenja za proizvodnju nuklearnog goriva i postrojenja za preradu isluženog goriva za nuklearne elektrane.

Član 2

Odredbe člana 1 ovog zakona ne odnose se na naučnoistraživačke i istraživačko-razvojne radove, rudarsko-geološke istražne radove, geološko-seizmička istraživanja i obrazovanje kadrova.

Član 3

Ko priprema, odobri izgradnju ili pristupi izgradnji nuklearne elektrane, postrojenja za proizvodnju nuklearnog goriva ili postrojenja za preradu isluženog nuklearnog goriva, kazniće se za krivično delo kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.

Član 4

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji ("Službeni list SFRJ", br. 35/89).

Član 5

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".