ZAKON
O ORGANIZACIJI I JEDINSTVENOJ METODOLOGIJI PRIKUPLJANJA, EVIDENTIRANJA I OBRADE PODATAKA I INFORMACIJA ZA POTREBE PRAVOSUDNIH ORGANA OD INTERESA ZA CELU ZEMLJU

("Sl. list SFRJ", br. 44/89)

Član 1

Ovim zakonom uređuje se organizovanje, prikupljanje, evidentiranje, obrada, iskazivanje, prenos, razmena i zaštita podataka i informacija koja se koriste za ostvarivanje funkcija i zadataka pravosudnih organa, a od interesa su za celu zemlju (u daljem tekstu: pravosudni informacioni sistem).

Član 2

Pravosudni informacioni sistem je deo informacionog sistema federacije i povezan je sa drugim informacionim sistemima u okviru društvenog sistema informisanja.

Član 3

Pravosudni informacioni sistem sadrži podatke i informacije o pravnim propisima, sudskoj praksi, krivičnoj proceduri, društvenim odnosima i pojavama zapaženim u praksi pravosudnih organa, pravosudnoj statistici i stručnoj pravnoj literaturi, kao i druge podatke i informacije koji se koriste za ostvarivanje funkcije i zadataka pravosudnih organa.

Član 4

Subjekti Pravosudnog informacionog sistema kao davaoci i korisnici podataka i informacija su: pravosudni organi, ustavni sudovi, skupštine društveno-političkih zajednica, njihovi izvršni organi i organi uprave.

Pored subjekata iz stava 1 ovog člana, korisnici podataka i informacija su i svi ostali subjekti društvenog sistema informisanja, pod uslovima i na način propisanim ovim zakonom i propisima donesenim na osnovu ovog zakona.

Pod pravosudnim organima, u smislu ovog zakona, podrazumevaju se redovni sudovi, samoupravni sudovi, javna tužilaštva, javna pravobranilaštva, društveni pravobranilac samoupravljanja i organi nadležni za vođenje prekršajnog postupka.

Član 5

Usklađivanje, povezivanje i objedinjavanje aktivnosti i zadovoljavanje potreba subjekata Pravosudnog informacionog sistema obezbeđuju se utvrđivanjem metodoloških osnova (definicije obradnih jedinica, obeležja i modaliteta, njihove klasifikacije i izbor metoda obrade) i organizacionih i metodoloških instrumenata (izrada uputstava, obrazaca, uputstava za rad, i dr.).

Za funkcionisanje Pravosudnog informacionog sistema koriste se jugoslovenski i međunarodni standardi kojima se omogućava povezivanje i saradnja sa informacionim sistemima drugih zemalja i međunarodnih organizacija.

Član 6

Metodološke osnove, standarde i način prikupljanja, evidentiranja, obrade, iskazivanja, prenosa, razmene i zaštite podataka i informacija Pravosudnog informacionog sistema propisuje funkcioner koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za poslove pravosuđa.

Član 7

Subjekti iz člana 4 stav 1 ovog zakona, kao davaoci podataka i informacija o svom radu i u vezi sa vršenjem svojih funkcija, dužni su da te podatke i informacije prikupljaju, obrađuju i obezbeđuju na način propisan u smislu člana 6 ovog zakona.

Član 8

Podaci i informacije Pravosudnog informacionog sistema su javni i dostupni svim subjektima društvenog sistema informisanja.

Podaci i informacije koji predstavljaju državnu, službenu, vojnu ili poslovnu tajnu ili se odnose na lične i porodične prilike dostupni su samo ovlašćenim subjektima pod uslovima i na način propisanim zakonom i drugim propisima.

Član 9

Subjekti iz člana 4 stav 2 ovog zakona mogu da koriste određene podatke i informacije Pravosudnog informacionog sistema uz plaćanje odgovarajuće naknade.

Funkcioner koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za poslove pravosuđa propisuje bliže uslove i način korišćenja podataka i informacija Pravosudnog informacionog sistema, kao i kriterijume za utvrđivanje naknade iz stava 1 ovog člana.

Član 10

Propisi iz čl. 6 i 9 ovog zakona doneće se u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 11

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".