ZAKON
O OBJAVLJIVANJU SAVEZNIH ZAKONA, DRUGIH PROPISA I OPŠTIH AKATA

("Sl. list SRJ", br. 53/92)

Član 1

Savezni zakoni, drugi propisi i opšti akti koje donose organi i organizacije Savezne Republike Jugoslavije, kao i pojedinačni akti tih organa i organizacija i akti drugih organa i organizacija za koje je to određeno saveznim zakonom ili propisom Savezne vlade, objavljuju se u "Službenom listu Savezne Republike Jugoslavije" (u daljem tekstu: "Službeni list SRJ").

Član 2

Odluke Vrhovnog saveta odbrane, ukazi i drugi akti predsednika Republike, propisi i drugi akti Savezne vlade, odnosno saveznog ministra za odbranu, koji se odnose na Vojsku Jugoslavije, objavljuju se u "Službenom vojnom listu", o čijem se izdavanju stara Savezno ministarstvo za odbranu.

Član 3

Međunarodni ugovori koje je potvrdila Savezna skupština i drugi međunarodni sporazumi za koje je to određeno saveznim zakonom ili propisom, odnosno odlukom Savezne vlade objavljuju se u posebnom izdanju, pod nazivom: "Službeni list SRJ - Međunarodni ugovori".

Član 4

Jugoslovenski standardi objavljuju se u posebnom izdanju savezne organizacije nadležne za poslove standardizacije, pod nazivom: "Jugoslovenski standardi".

Član 5

U "Službenom listu SRJ" objavljuju se:

1) Ustav Savezne Republike Jugoslavije, ustavni amandmani i ustavni zakon; savezni zakoni; savezni budžet i završni račun saveznog budžeta; programi razvoja koje donosi Savezna skupština; deklaracije, rezolucije, odluke, preporuke i zaključci Savezne skupštine; poslovnici veća Savezne skupštine; autentična tumačenja saveznih zakona; akti o izboru, postavljenju i razrešenju saveznih funkcionera koje bira, odnosno postavlja Savezna skupština i drugi akti Savezne skupštine, njenih veća i radnih tela za koje ona odluče da se objave u "Službenom listu SRJ";

2) ukazi; odluke o raspisivanju izbora za Saveznu skupštinu; akti o dodeli odlikovanja i priznanja utvrđenih saveznim zakonom i drugi akti predsednika Republike za koje je to određeno saveznim zakonom, odnosno za koje predsednik Republike odluči da se objave u "Službenom listu SRJ";

3) deklaracije i rezolucije Savezne vlade; uredbe, odluke i drugi opšti akti Savezne vlade; poslovnik o radu Savezne vlade; rešenja, zaključci i drugi akti Savezne vlade za koje Savezna vlada odluči da se objave u "Službenom listu SRJ";

4) pravilnici, naredbe, uputstva i drugi propisi koje, u skladu sa saveznim zakonom i propisima Savezne vlade, donose savezni ministri, odnosno funkcioneri koji rukovode drugim saveznim organima i saveznim organizacijama;

5) odluke i drugi akti Saveznog ustavnog suda, Saveznog suda i Saveznog državnog tužioca za koje je to određeno saveznim zakonom;

6) propisi i drugi opšti akti Narodne banke Jugoslavije, kojima se, na osnovu ovlašćenja utvrđenih saveznim zakonom, uređuju prava i obaveze fizičkih i pravnih lica;

7) opšti akti službe nadležne za poslove platnog prometa kojima se, na osnovu ovlašćenja utvrđenih saveznim zakonom ili propisom Savezne vlade, uređuju prava i obaveze fizičkih i pravnih lica;

8) drugi akti organa i organizacija za koje je to određeno saveznim zakonom ili propisom Savezne vlade;

9) ispravke saveznih propisa.

Član 6

Savezni zakoni, drugi propisi i opšti akti (u daljem tekstu: savezni propisi) objavljuju se na srpskom jeziku ekavskog i ijekavskog izgovora, ćiriličnim pismom, a u skladu sa saveznim zakonom - i latiničnim pismom.

Savezna vlada se stara da se savezni zakoni, kao i drugi savezni propisi koji su od značaja za ostvarivanje sloboda i prava pripadnika nacionalnih manjina objave i na jezicima i pismima nacionalnih manjina, u skladu sa saveznim zakonom.

Međunarodni ugovori objavljuju se i na jeziku na kome su zaključeni.

Član 7

Savezni propisi objavljuju se u "Službenom listu SRJ", u tekstu koji je utvrdio donosilac propisa.

Savezni propisi objavljuju se na osnovu naloga organa, odnosno službi koje se staraju o objavljivanju tih propisa.

Član 8

Ako se za vreme ratnog stanja "Službeni list SRJ" ne može izdati, savezni propisi mogu se objaviti putem sredstava javnog obaveštavanja, neposrednim dostavljanjem ili na drugi pogodan način, kojim će se postići svrha obaveštavanja.

Član 9

O objavljivanju saveznih propisa koje donosi Savezna skupština stara se Služba za zakonodavstvo Savezne skupštine.

O objavljivanju propisa i drugih akata koje donosi predsednik Republike stara se Generalni sekretarijat predsednika Republike.

O objavljivanju saveznih propisa koje donosi Savezna vlada, savezna ministarstva i drugi savezni organi i organizacije stara se Sekretarijat Savezne vlade za zakonodavstvo.

Član 10

Ako Sekretarijat Savezne vlade za zakonodavstvo oceni da propis saveznog ministra, odnosno funkcionera koji rukovodi drugim saveznim organom, odnosno organizacijom iz člana 5 tač. 4, 7 i 8 ovog zakona, koji je dostavljen za objavljivanje u "Službenom listu SRJ", nije u saglasnosti sa Ustavom SRJ, saveznim zakonom, drugim propisom, odnosno opštim aktom koje donosi Savezna skupština, odnosno Savezna vlada, pre objavljivanja tog propisa ukazaće Saveznoj vladi, odnosno donosiocu propisa na tu nesaglasnost i predložiti Saveznoj vladi da preduzme mere za koje je ovlašćena Ustavom SRJ i saveznim zakonom.

Član 11

Savezni propisi objavljuju se, po pravilu, u prvom narednom broju "Službenog lista SRJ" po njihovom donošenju.

Služba za zakonodavstvo Savezne skupštine, Generalni sekretarijat predsednika Republike i Sekretarijat Savezne vlade za zakonodavstvo utvrđuju koji će se savezni propisi objavljivati u pojedinom broju "Službenog lista SRJ".

Član 12

"Službeni list SRJ", po pravilu, izlazi jedanput sedmično. Dan izlaska "Službenog lista SRJ" je datum označen na "Službenom listu SRJ".

Služba za zakonodavstvo Savezne skupštine, Generalni sekretarijat predsednika Republike i Sekretarijat Savezne vlade za zakonodavstvo mogu odrediti da se, po potrebi, izda vanredni broj "Službenog lista SRJ".

Član 13

Služba za zakonodavstvo Savezne skupštine, odnosno Generalni sekretarijat predsednika Republike, odnosno Sekretarijat Savezne vlade za zakonodavstvo dužni su da odmah po objavljivanju saveznih propisa o čijem se objavljivanju staraju, utvrde da li su ti propisi objavljeni u izvornom tekstu i ako utvrde da tekst objavljen u "Službenom listu SRJ" ne odgovara izvornom tekstu, objaviće njegovu ispravku.

Član 14

"Službeni list SRJ" izdaje Novinsko-izdavačka ustanova Službeni list Savezne Republike Jugoslavije.

Član 15

Novinsko-izdavačka ustanova Službeni list Savezne Republike Jugoslavije dužna je da obezbedi da se, pre objavljivanja saveznih propisa u "Službenom listu SRJ", podaci iz tih propisa i podaci u vezi s tim propisima čuvaju kao službena tajna.

Član 16

Savezna vlada doneće propise o rokovima dostavljanja saveznih propisa i drugih akata koje treba objaviti, o načinu i redosledu njihovog objavljivanja u "Službenom listu SRJ" i o čuvanju službene tajne u pogledu podataka iz tih propisa, kao i podataka u vezi s tim propisima.

Član 17

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o objavljivanju saveznih zakona i drugih saveznih propisa i opštih akata ("Službeni list SFRJ", br. 43/76 i 11/80) i Uredba o uslovima i načinu izdavanja i korišćenja posebnog službenog glasila Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ("Službeni list SFRJ", br. 37/80, 22/85 i 4/88).

Član 18

Savezna vlada doneće propise iz člana 16 ovog zakona u roku od 30 dana od dana njegovog stupanja na snagu.

Član 19

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".