ZAKON
O DRŽAVNOM PEČATU SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I O PEČATIMA SAVEZNIH ORGANA

("Sl. list SRJ", br. 36/92 i 38/92 - ispr.)

Član 1

Ovim zakonom uređuju se državni pečat Savezne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: državni pečat SRJ) i pečati Savezne skupštine, predsednika Republike, Savezne vlade, saveznih ministarstava i drugih saveznih organa i organizacija (u daljem tekstu: savezni organi).

Član 2

Pečat služi za potvrđivanje autentičnosti akata na koje se stavlja.

Član 3

Državni pečat SRJ stavlja se na originale saveznih zakona, na akte kojima se potvrđuju međunarodni ugovori, na akte predsednika Republike koji se odnose na predstavljanje Savezne Republike Jugoslavije u inostranstvu, a koje on odredi, i na originale drugih akata za koje je to određeno saveznim zakonom.

Član 4

Državni pečat SRJ je u obliku kruga, prečnika 50 milimetara, a izrađen je od metala za dobijanje otisaka u pečatnom vosku. Državni pečat SRJ sadrži naziv države i u sredini grb Savezne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: grb SRJ).

Član 5

Državni pečat SRJ čuva se u Saveznoj vladi, a za njegovu upotrebu odgovoran je generalni sekretar Savezne vlade.

Član 6

Pečat saveznog organa stavlja se na akte kojima savezni organ odlučuje ili službeno opšti sa drugim organima, organizacijama i građanima.

Član 7

Pečat saveznog organa je u obliku kruga, a izrađuje se od gume ili drugog odgovarajućeg materijala. Pečat sadrži naziv i sedište saveznog organa i u sredini grb SRJ.

Štambilji i druge oznake koje se stavljaju na akte saveznih organa ne mogu biti okruglog oblika.

Član 8

Područna organizaciona jedinica saveznog organa može imati poseban pečat.

Pečat područne organizacione jedinice saveznog organa, pored elemenata iz člana 7 ovog zakona, sadrži i naziv i sedište te organizacione jedinice.

Član 9

Pečat koji upotrebljava diplomatsko ili konzularno predstavništvo Savezne Republike Jugoslavije u inostranstvu sadrži naziv predstavništva, sedište i zemlju u kojoj je predstavništvo i grb SRJ u sredini.

Tekst na pečatu iz stava 1 ovog člana ispisuje se i latiničkim pismom.

Član 10

Savezni organi dužni su da matrice izrađenih pečata čuvaju ili da ih unište. Matricu uništava komisija koju obrazuje savezni organ.

Komisija iz stava 1 ovog člana uništava i pečat saveznog organa za čijim je korišćenjem prestala potreba.

Savezni organi dužni su da Saveznom ministarstvu za unutrašnje poslove dostave otiske svojih pečata i da prijave nestanak ili gubitak pečata.

Član 11

Savezni ministar pravde doneće bliže propise o veličini pečata i čuvanju i upotrebi pečata saveznih organa, kao i propise o štambiljima saveznih organa.

Savezni ministar za odbranu doneće bliže propise o obliku, veličini, sadržini i upotrebi pečata jedinica i ustanova Vojske Jugoslavije.

Savezni ministar za unutrašnje poslove doneće bliže propise o davanju ovlašćenja pečatoreznicama za izradu državnog pečata SRJ i pečata saveznih organa i o radu pečatoreznica u vezi sa izradom tih pečata.

Propisi iz st. 1 do 3 ovog člana doneće se u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 12

Izuzetno od odredaba člana 4 i čl. 7 do 9 ovog zakona, do donošenja zakona kojim će se ustanoviti grb SRJ, državni pečat SRJ i pečati saveznih organa neće sadržati grb SRJ.

Član 13

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o državnom pečatu SFRJ i pečatima saveznih organa ("Službeni list SFRJ", br. 67/72).

Član 14

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".