ZAKON
O PLAĆANJU I USMERAVANJU SREDSTAVA NAKNADE ZA KORIŠĆENJE DOBARA OD OPŠTEG INTERESA U PROIZVODNJI ELEKTRIČNE ENERGIJE I PROIZVODNJE NAFTE I GASA

("Sl. glasnik RS", br. 16/90)

Član 1

Radi obezbeđivanja materijalnih i drugih uslova za zaštitu, korišćenje i unapređivanje dobara od opšteg interesa i prirodnih i radom stvorenih vrednosti čovekove sredine u opštini na čijoj teritoriji se upotrebljavaju, odnosno iskorišćavaju ta dobra, preduzeća koja obavljaju delatnost proizvodnje električne energije, proizvodnje uglja površinskom eksploatacijom i proizvodnje nafte i gasa dužna su da, u skladu sa ovim zakonom, plaćaju naknadu za korišćenje uglja, vode, nafte i gasa (u daljem tekstu: sredstva ostvarena od naknade).

Član 2

Visina naknade iz člana 1 ovog zakona obračunava se po sledećim merilima:

- 0,45 para po kWh električne energije proizvedene u hidroelektrani,

- 0,17 para po kWh električne energije proizvedene u termoelektrani,

- 2,21 dinara po toni uglja proizvedenog na površinskom kopu za potrebe termoelektrana,

- 2 % od prihoda ostvarenog prodajom nafte i gasa.

Visina naknade iz stava 1 alineja prva, druga i treća ovog člana, menja se srazmerno procentu promene cene električne energije na mreži prenosa u toku godine u odnosu na prethodnu godinu.

Član 3

Sredstva ostvarena od naknade koja se plaća po merilima iz člana 2 ovog zakona, koriste se za finansiranje izgradnje objekata i izvođenja drugih radova radi sprečavanja i otklanjanja štetnih posledica izvedenih radova na izgradnji hidroelektrana, odnosno termoelektrana ili otvaranja eksploatacionih polja i štetnih posledica korišćenja tih objekata.

Sredstva za namene iz stava 1 ovog člana, usmeravaju se opštini na čijoj teritoriji se nalazi hidroelektrana, termoelektrana ili eksploataciono polje, odnosno opštini na čijoj teritoriji je potopljeno zemljište za potrebe hidroelektrane.

Član 4

Sredstva iz člana 1 ovog zakona, koriste se prema godišnjim programima za sprečavanje i otklanjanje štetnih posledica izgradnje i korišćenja hidroelektrana, odnosno termoelektrana i otvaranja eksploatacionih polja, koji sadrže: podatke o posledicama izgradnje, odnosno korišćenja hidroelektrana, odnosno termoelektrana ili otvaranja eksploatacionog polja; vrstu i obim programiranih radova i ciljevi i efekti koji se postižu njihovim izvođenjem; iznos ukupnih sredstava potrebnih za izvođenje radova i izvori iz kojih se obezbeđuju (sredstva DPZ, udružena sredstva i dr.); dinamiku izvođenja radova; način praćenja realizacije programa.

Član 5

Sredstva ostvarena od naknade iz člana 2 ovog zakona, uplaćuju se na poseban račun fonda koji osniva skupština opštine (u daljem tekstu: fond).

U pogledu načina uplate, zastarelosti, kamate i rokova plaćanja sredstava iz stava 1 ovog člana, primenjuju se propisi o plaćanju poreza iz dobiti.

Član 6

Sredstva za namene iz člana 3 ovog zakona, dodeljuju se korisnicima sredstava na osnovu konkursa koji raspisuje i sprovodi fond na početku svake godine, a najkasnije do 15. januara tekuće godine, prema posebnim kriterijumima utvrđenim statutom ili posebnim aktom fonda.

Član 7

Zahtev za dodelu sredstava, ostvarenih od naknade, podnosi se u roku od 60 dana od dana objavljivanja konkursa.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana, korisnik sredstava podnosi program iz člana 4 ovog zakona i odluku o usvajanju tog programa.

Član 8

Odobrena sredstva fond prenosi na poseban račun korisnika sredstava, prema dinamici utvrđenoj programom za čiju realizaciju se sredstva dodeljuju.

Način korišćenja sredstava i međusobna prava i obaveze između korisnika sredstava kome su sredstva dodeljena i fonda, urediće se ugovorom u skladu sa ovim zakonom.

Fond je dužan da jednom godišnje izveštava Izvršno veće Skupštine Republike Srbije o prilivu sredstava, o visini raspoloživih sredstava koja se koriste u skladu sa ovim zakonom, iznosu dodeljenih sredstava, o korišćenju sredstava i stanju i stepenu realizacije programa i drugim elementima od značaja za praćenje izvršavanja programa.

Član 9

Korisnik sredstava kome su sredstva dodeljena u skladu sa ovim zakonom, dužan je da ta sredstva koristi isključivo za namene za koje su mu dodeljena.

O realizaciji programa, korišćenju sredstava i izvršavanju ugovorenih obaveza, korisnik sredstava iz stava 1 ovog člana, dužan je da šestomesečno izveštava fond.

Član 10

Ako se dodeljena sredstva ne koriste u skladu sa namenom za koju su dodeljena, fond će obustaviti dalje prenošenje sredstava, o čemu izveštava Izvršno veće Skupštine Republike Srbije.

Korisnik sredstava je dužan da vrati nenamenski iskorišćena sredstva u roku od 30 dana od dana utvrđivanja da su sredstva nenamenski korišćena uz obavezu plaćanja kamate po stopi koja je propisana za plaćanje zatezne kamate u slučaju neizmirenja dospelih novčanih obaveza proizašlih iz ugovora u privredi.

Član 11

Sredstva koja se koriste po odredbama ovog zakona, a nisu dodeljena i sredstava koja su dodeljena, a nisu data na korišćenje mogu se koristiti za kratkoročno kreditiranje korisnika sredstava koji vrši ulaganja u namene iz člana 3 ovog zakona.

Kratkoročni krediti odobravaće se sa rokom vraćanja od 90 dana i kamatom u iznosu od 50 % od visine eskontne stope Narodne banke Jugoslavije.

Naplaćena sredstva po osnovu kamate iz stava 1 ovog člana, koristiće se za finansiranje namena iz člana 3 ovog zakona.

Član 12

Sredstva koja se koriste po odredbama ovog zakona, za korisnike sredstava su bespovratna.

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, sredstva koja se koriste za realizaciju profitabilnih programa, korisnici sredstava vraćaju dodeljena sredstva u 20 jednakih rata sa početkom otplate od dana završetka objekta, odnosno radova i obavezom plaćanja kamate u visini od 50 % od eskontne stope Narodne banke Jugoslavije.

Član 13

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da važe odredbe člana 126 Zakona o geološkim istraživanjima i eksploataciji mineralnih sirovina ("Službeni list SAPV", br. 7/77 i 18/80).

Član 14

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".