ZAKON
O ZADUŽENJU SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE KOD MEĐUNARODNOG UDRUŽENJA ZA RAZVOJ RADI FINANSIJSKE PODRŠKE RAZVOJU ŠKOLSTVA REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. list SRJ", br. 36/2002)

Član 1

Savezna Republika Jugoslavija zadužiće se u iznosu 8.000.000,00 specijalnih prava vučenja (SDR), što je na početku pregovora o kreditu predstavljalo protivvrednost 10.000.000,00 SAD dolara, kod Međunarodnog udruženja za razvoj, radi finansijske podrške razvoju školstva republike članice Savezne Republike Jugoslavije - Republike Srbije.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršava se zaključenjem sporazuma o razvojnom kreditu za Projekat razvoja školstva u Srbiji između Međunarodnog udruženja za razvoj, kao zajmodavca i Savezne Republike Jugoslavije, kao zajmoprimca, koju zastupa Savezna vlada Savezne Republike Jugoslavije.

Član 3

Radi korišćenja sredstava iz člana 1 ovog zakona, Savezna Republika Jugoslavija otvara poseban depozitni račun kod komercijalne banke prihvatljive za Međunarodno udruženje za razvoj na kome se sredstva iskazuju u evrima - po kursu na dan uplate tih sredstava, sa isključivom namenom korišćenja sredstava zajma za potrebe Republike Srbije - korisnika kredita.

Član 4

Međunarodno udruženje za razvoj uplaćuje sredstva iz člana 1 ovog zakona Saveznoj Republici Jugoslaviji u različitim valutama, na račun iz člana 3 ovog zakona.

Savezna Republika Jugoslavija se obavezuje da sa Republikom Srbijom, u roku od 30 dana od stupanja na snagu ovog zakona, zaključi Ugovor o prenosu sredstava kredita i odgovornosti za realizaciju Projekta razvoja školstva u Srbiji.

Narodna banka Jugoslavije, na ime sredstava iz stava 1 ovog člana, a u skladu sa odredbama ugovora iz stava 2 ovog člana, vrši plaćanja na osnovu zahteva Republike Srbije, odnosno nadležnog ministarstva finansija i ekonomije.

Član 5

Radi izmirivanja obaveza iz ovog zakona, Republika Srbija je dužna da obezbeđuje sredstva za urednu otplatu obaveza po sporazumu iz člana 2, a u skladu sa ugovorom iz člana 4 stav 2 ovog zakona.

Sredstva iz stava 1 ovog člana Republika Srbija prenosi na poseban račun Savezne Republike Jugoslavije kod Narodne banke Jugoslavije, sa isključivom namenom otplate obaveza iz ovog zakona.

Član 6

Savezna Republika Jugoslavija izmirivaće obaveze prema Međunarodnom udruženju za razvoj po osnovu sredstava iz člana 5 ovog zakona.

Član 7

Zajmoprimac otplaćuje obaveze iz ovog zakona u roku od 20 godina, počev od 15. oktobra 2012. godine do 15. aprila 2022. godine, i to u polugodišnjim ratama (15. aprila i 15. oktobra svake godine), s tim da svaka rata iznosi 5% iznosa iz člana 1 ovog zakona.

Član 8

Zajmoprimac se obavezuje da Međunarodnom udruženju za razvoj plaća troškove u skladu sa sporazumom iz člana 2 ovog zakona, s tim da Republika Srbija obezbeđuje sredstva i prenosi ih na poseban račun Savezne Republike Jugoslavije iz člana 5 ovog zakona.

Troškovi iz stava 1 ovog člana plaćaju se polugodišnje (15. april i 15. oktobar svake godine), počev od dana kada Međunarodno udruženje za razvoj potvrdi ratifikacione dokumente.

Član 9

Kursne razlike koje mogu nastati u vezi sa izmirivanjem obaveza u smislu ovog zakona snosi Republika Srbija.

Član 10

Narodna banka Jugoslavije naplaćuje od Republike Srbije troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza Međunarodnom udruženju za razvoj, kao i proviziju za usluge koje pruža u smislu ovog zakona.

Član 11

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".