ZAKON
O ZADUŽENJU SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE KOD EVROPSKE INVESTICIONE BANKE ZA PROJEKAT OBNOVE ŽELEZNICA

("Sl. list SRJ", br. 36/2002)

Član 1

Savezna Republika Jugoslavija zadužiće se u svoje ime, a za račun Republike Srbije i Republike Crne Gore, u iznosu do 85 miliona evra kod Evropske investicione banke za finansiranje Projekta obnove železnica.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršiće se zaključivanjem ugovora o finansiranju između Evropske investicione banke, kao zajmodavca, i Savezne Republike Jugoslavije, kao zajmoprimca.

Član 3

Iz sredstava ovoga zajma u visini do 70 miliona evra, finansiraće se sledeće komponente Projekta obnove železnica u Republici Srbiji, i to obnova deonica:

- Kusadak-Velika Plana,

- Čortanovci-Petrovaradin, i

- Dimitrovgrad-bugarska granica panevropskog koridora X, i

- deonice Resnik - Valjevo na pruzi Beograd-Podgorica.

Korisnik zajma u Republici Srbiji je Javno železničko transportno preduzeće "Beograd".

Član 4

Iz sredstava ovoga zajma u visini do 15 miliona evra, finansiraće se sledeće komponente Projekta obnove železnica u Republici Crnoj Gori:

- obnova deonica Kolašin-Mojkovac i Bijelo Polje-Vrbnica na pruzi Beograd-Podgorica, i

- isporuka opreme, rezervnih delova i mašina za održavanje koloseka, tehnička i druga pomoć, obuka i studija reorganizacije podsektora crnogorskih železnica.

Korisnik zajma u Republici Crnoj Gori je: Javno preduzeće "Željeznice Crne Gore".

Član 5

Radi izmirivanja obaveza po ugovoru iz člana 2 ovog zakona, Republika Srbija i Republika Crna Gora daće Saveznoj Republici Jugoslaviji kontragarancije za uredno obezbeđenje sredstava za izmirivanje obaveza po tom ugovoru za deo dugova preduzeća sa njihovih teritorija.

Kontragarancijama Republika Srbija i Republika Crna Gora se obavezuju da u svakoj godini obezbede sredstva u svojim budžetima za izmirenje svog dela obaveza po osnovu ugovora iz člana 2 ovog zakona, koje dospevaju u toj godini, ukoliko to ne učine korisnici zajmova.

Sredstva iz stava 2 ovog člana Republika Srbija i Republika Crna Gora prenose na poseban račun Savezne Republike Jugoslavije kod Narodne banke Jugoslavije, sa isključivom namenom otplate zajma iz člana 2 ovog zakona.

Sredstva iz stava 3 ovog člana ne čine deo saveznog budžeta.

Član 6

Narodna banka Jugoslavije izmirivaće prema Evropskoj investicionoj banci dospele obaveze po zajmu iz člana 2 ovog zakona, sredstvima sa računa iz stava 3 člana 5 ovog zakona.

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".