ZAKON
O PROIZVODNJI I PROMETU OPOJNIH DROGA

("Sl. list SRJ", br. 46/96 i 37/2002)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Proizvodnja i promet opojnih droga i nadzor nad proizvodnjom i prometom opojnih droga vrše se pod uslovima određenim ovim zakonom.

Član 2

Opojnim drogama, u smislu ovog zakona, smatraju se supstance prirodnog ili sintetičkog porekla čijom se upotrebom mogu stvoriti stanja zavisnosti koja mogu da izazovu oštećenja zdravlja ili na drugi način ugroze ljudski integritet u fizičkom, psihičkom ili socijalnom smislu.

Opojnim drogama smatraju se i psihotropne supstance.

Opojne droge rešenjem utvrđuje nadležni savezni organ.

Rešenje iz stava 3 ovog člana objavljuje se u "Službenom listu SRJ".

Član 3

Prometom opojnih droga, u smislu ovog zakona, smatra se uvoz, izvoz, tranzit, prodaja i drugi način prometa opojnih droga.

Član 4

Proizvodnja i promet opojnih droga mogu se vršiti samo za medicinske, veterinarske, nastavne, laboratorijske i naučne svrhe.

Proizvodnja i promet opojnih droga mogu se vršiti na osnovu odobrenja, odnosno dozvole nadležnog saveznog organa.

Član 5

Opojne droge mogu se proizvoditi, uvoziti i izvoziti u količinama koje, prema proceni godišnjih potreba, utvrđuje nadležni savezni organ.

Količine opojnih droga iz stava 1 ovog člana utvrđuju se na osnovu procene potreba za narednu godinu koje prijavljuje proizvođač ili drugo pravno lice koje uvozi ili izvozi opojne droge, najdocnije do 31. marta tekuće godine.

Član 6

Ako ovim zakonom nije drukčije određeno, zabranjuje se proizvodnja opijuma zarezivanjem čahura maka, gajenje koka-biljke, izrada pripravaka s psihoaktivnim delovanjem iz biljke kanabis i proizvodnja i uvoz drugih opojnih droga koje rešenjem utvrdi nadležni savezni organ.

Rešenje iz stava 1 ovog člana objavljuje se u "Službenom listu SRJ".

II USLOVI ZA PROIZVODNJU I PROMET OPOJNIH DROGA

Član 7

Proizvodnju i promet opojnih droga mogu vršiti pravna lica koja ispunjavaju propisane uslove.

Proizvodnju i promet lekova koji sadrže opojne droge mogu, pod propisanim uslovima, vršiti pravna lica koja su registrovana za proizvodnju i promet lekova i koja su za to ovlašćena rešenjem nadležnog saveznog organa.

Izuzetno, promet na malo lekova koji sadrže opojne droge mogu pod propisanim uslovima vršiti i preduzetnici koji su registrovani za promet lekova.

Član 8

Pravna lica koja vrše proizvodnju i promet opojnih droga moraju ispunjavati i sledeće uslove:

1) da imaju zaposlene sa VII stepenom stručne spreme u oblasti farmacije pod čijim nadzorom se proizvode, smeštaju, čuvaju i izdavaju opojne droge;

2) da imaju odgovarajuće prostorije, uređaje i opremu za proizvodnju, smeštaj, čuvanje i izdavanje opojnih droga.

Rešenjem nadležnog saveznog organa utvrđuje se koja pravna lica ispunjavaju propisane uslove za proizvodnju i promet opojnih droga.

Rešenje iz stava 2 ovog člana objavljuje se u "Službenom listu SRJ".

Pravna lica iz stava 1 ovog člana dužna su da prilikom upisa u registar kod nadležnog organa podnesu i rešenje iz stava 2 ovog člana.

Član 9

Pravna lica koja proizvode i vrše promet opojnih droga, odnosno lekova koji sadrže opojne droge, kao i preduzetnici koji vrše promet lekova koji sadrže opojne droge moraju da drže opojne droge, odnosno lekove koji sadrže opojne droge u posebnim prostorijama ili gvozdenim ormarima u kojima se ne smeju nalaziti drugi proizvodi i koji moraju biti zaključani i obezbeđeni od pristupa neovlašćenih lica.

1. Proizvodnja opojnih droga

Član 10

Mak namenjen za proizvodnju opojnih droga mogu gajiti pravna lica i zemljoradnici na osnovu odobrenja nadležnog saveznog organa i po prethodno zaključenom ugovoru s pravnim licem koje vrši otkup maka.

Mak koji nije namenjen za proizvodnju opojnih droga može se gajiti bez odobrenja, uz obavezu prijavljivanja zasejanih površina nadležnom saveznom organu u roku od 30 dana od dana sejanja.

Član 11

Pravna lica i zemljoradnici iz člana 10 stav 1 ovog zakona dužni su da u roku od četiri meseca od dana ubiranja roda predaju pravnom licu ovlašćenom za otkup maka sve količine delova maka koji služe za proizvodnju opojnih droga (makova slama).

Pravna lica koja vrše otkup maka dužna su da od pravnog lica iz člana 10 stav 1 ovog zakona otkupe sve proizvedene količine makove slame, u roku utvrđenom u stavu 1 ovog člana.

Član 12

Pravna lica koja se bave naučnoistraživačkim radom mogu u naučne svrhe proizvoditi opijum zarezivanjem čahura maka, gajiti koka-biljku i proizvoditi pripravke sa psihoaktivnim delovanjem iz biljke kanabis ako za takvu proizvodnju prethodno dobiju odobrenje nadležnog saveznog organa.

2. Promet opojnih droga

Član 13

Opojne droge mogu uvoziti i izvoziti pravna lica registrovana za proizvodnju i promet opojnih droga.

Lekove koji sadrže opojne droge mogu uvoziti i izvoziti pravna lica koja su registrovana za proizvodnju ili promet lekova na veliko.

Član 14

Opojne droge i lekovi koji sadrže opojne droge uvoze se i izvoze na osnovu dozvole, odnosno odobrenja koje na propisan način izdaje nadležni savezni organ.

Odredbe stava 1 ovog člana odnose se i na uvoz, odnosno izvoz makove slame.

Član 15

Pravna lica koja se bave naučnoistraživačkim radom mogu u naučne svrhe uvoziti opojne droge iz člana 6 stav 1 ovog zakona ako za to dobiju odobrenje nadležnog saveznog organa.

Član 16

Tranzit opojnih droga preko teritorije Savezne Republike Jugoslavije može se vršiti ako je pošiljka opojnih droga snabdevena izvoznom dozvolom, odnosno drugom ispravom zemlje iz koje se droga izvozi.

Pošiljke opojnih droga ne smeju se u toku tranzita podvrgavati postupcima koji menjaju ili mogu izmeniti prirodu opojnih droga.

Član 17

Lica koja prelaze preko granice Savezne Republike Jugoslavije mogu posedovati lekove koji sadrže opojne droge koji su im neophodni za ličnu upotrebu, s tim da naziv i količinu tih lekova prijave organu carinske službe.

Član 18

Prenošenje lekova koji sadrže opojne droge namenjenih za ukazivanje prve pomoći u prevoznim sredstvima u međunarodnom saobraćaju, u količinama neophodnim za tu svrhu, ne smatra se uvozom ili tranzitom u smislu ovog zakona ako uz ispravu o registraciji prevoznog sredstva postoji odobrenje za posedovanje određene vrste i količine tih lekova, koje je izdao nadležni organ zemlje pripadnosti.

Član 19

Organi carinske službe dužni su da na svakoj dozvoli za izvoz, odnosno dozvoli za uvoz opojnih droga naznače datum i mesto izvršenog carinjenja i da iskorišćene dozvole s tim podacima dostave nadležnom saveznom organu u roku od osam dana od dana izvršenog carinjenja.

Ako se vrši tranzit opojnih droga, organi carinske službe su dužni da za svaku pošiljku opojnih droga utvrde vrstu i količinu opojnih droga, da na carinskoj ispravi naznače iz koje zemlje i u koju zemlju se pošiljka šalje i da o tome obaveste nadležni savezni organ.

Član 20

Na opojne droge koje se uvoze u slobodne i carinske zone ili u konsignaciona skladišta u Saveznoj Republici Jugoslaviji primenjivaće se odredbe ovog zakona koje se odnose na uvoz opojnih droga.

III EVIDENCIJE O PROIZVODNJI I PROMETU OPOJNIH DROGA

Član 21

Pravna lica koja proizvode, prerađuju, uvoze, izvoze i vrše promet ili koriste opojne droge dužna su da vode propisanu evidenciju o vrstama i količinama opojnih droga koje proizvode, nabavljaju i izdaju i o kupcima, primaocima i zalihama opojnih droga.

Odredbe stava 1 ovog člana odnose se i na pravna lica i preduzetnike koji proizvode ili vrše promet lekova koji sadrže opojne droge.

Član 22

Pravna lica i zemljoradnici koji gaje mak namenjen za proizvodnju opojnih droga i pravna lica koja otkupljuju makovu slamu dužna su da vode propisanu evidenciju o prodatim, odnosno otkupljenim količinama i zalihama maka i makove slame.

Član 23

Pravna lica koja gaje, odnosno otkupljuju mak namenjen za proizvodnju opojnih droga i pravna lica koja proizvode, prerađuju i vrše promet opojnih droga dužna su da u propisanom roku dostave nadležnom saveznom organu podatke iz evidencije koju vode na osnovu ovog zakona.

Pravna lica i preduzetnici iz člana 21 stav 2 ovog zakona dužna su da na zahtev nadležnog saveznog organa dostavljaju podatke iz evidencije koju vode na osnovu ovog zakona.

Član 24

Nadležni savezni organ vodi evidenciju o svim slučajevima nedozvoljenog prometa opojnih droga i ostvaruje neposrednu saradnju s odgovarajućim stranim organima i međunarodnim organizacijama u otkrivanju i suzbijanju nedozvoljene trgovine opojnim drogama.

Član 25

Nadležni savezni organ priprema i dostavlja organima Ujedinjenih nacija nadležnim za kontrolu opojnih droga:

1) izveštaje o sprovođenju međunarodnih ugovora o opojnim drogama na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije;

2) procene godišnjih potreba opojnih droga;

3) statističke izveštaje o proizvodnji, uvozu, izvozu, prometu, potrošnji, zapleni i zalihama opojnih droga.

IV NADZOR

Član 26

Savezni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora ima pravo i dužnost da preduzima sledeće mere:

1) da pravnom licu zabrani proizvodnju ili promet opojnih droga, odnosno da pravnom licu i preduzetniku zabrani proizvodnju i promet lekova koji sadrže opojne droge ako za obavljanje te delatnosti ne ispunjavaju propisane uslove, ili ako nisu pribavili rešenje nadležnog saveznog organa kojim se utvrđuje ispunjenost propisanih uslova;

2) da pravnom licu ili preduzetniku zabrani proizvodnju ili promet opojnih droga, odnosno lekova koji sadrže opojne droge ako za to ne poseduje odobrenje, odnosno dozvolu nadležnog saveznog organa ili ako nije registrovan za obavljanje te delatnosti;

3) da pravnom licu ili preduzetniku koji neovlašćeno proizvodi ili vrši promet opojnih droga, odnosno lekova koji sadrže opojne droge privremeno oduzme opojne droge i lekove koji sadrže opojne droge;

4) da naredi i druge mere potrebne za sprovođenje ovog zakona i propisa donesenih za izvršavanje ovog zakona;

5) da u slučaju povrede odredaba ovog zakona podnese nadležnom organu prijavu za krivično delo ili privredni prestup, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Mere iz stava 1 tač. 1 do 4 ovog člana određuju se rešenjem saveznog inspektora.

Protiv rešenja iz stava 2 ovog člana može se izjaviti žalba saveznom organu nadležnom za poslove zdravstva. Žalba na rešenje ne zadržava njegovo izvršenje.

Član 27

Pravna lica, odnosno preduzetnici i zemljoradnici čije poslovanje podleže inspekcijskom nadzoru dužni su da saveznom inspektoru iz člana 26 stav 1 ovog zakona omoguće nesmetano vršenje nadzora i uvid u evidencije i dokumentaciju i da mu dostave podatke i materijale potrebne za obavljanje inspekcijskog nadzora.

Član 28

Savezni inspektori koji obavljaju poslove iz člana 26 stav 1 ovog zakona, pored opštih uslova, moraju da imaju VII stepen stručne spreme u oblasti farmacije ili medicine.

Član 29

Pri obavljanju inspekcijskih poslova savezni inspektori moraju imati posebnu legitimaciju kojom se potvrđuje njihovo službeno svojstvo.

Član 30

Opojne droge koje su oduzete kao predmet privrednog prestupa ili prekršaja propisanih ovim zakonom, ako se mogu upotrebiti kao sirovina za proizvodnju i preradu, predaće se uz naknadu pravnom licu koje ima odobrenje za proizvodnju opojnih droga.

Član 31

Ako se opojne droge iz člana 30 ovog zakona ne mogu upotrebiti kao sirovine za proizvodnju i preradu, uništiće se komisijski, na propisan način.

O oduzetim opojnim drogama i licima kojima su oduzete opojne droge vodi se propisana evidencija.

Član 32

Odredbe čl. 30 i 31 ovog zakona primenjuju se i na oduzete opojne droge koje su bile upotrebljene ili namenjene za izvršenje krivičnog dela ili su nastale izvršenjem krivičnog dela.

V KAZNENE ODREDBE

Privredni prestupi

Član 33

Novčanom kaznom od 300.000 do 3.000.000 dinara kazniće se za privredni prestup pravno lice:

1) ako proizvodi ili vrši promet opojnih droga suprotno propisanoj nameni ili ako za to ne poseduje odobrenje, odnosno dozvolu nadležnog saveznog organa (član 4);

2) ako se, protivno odredbama ovog zakona, bavi proizvodnjom opijuma zarezivanjem čahura maka, gajenjem koka-biljke, izradom pripravaka sa psihoaktivnim delovanjem iz biljke kanabis i proizvodnjom i uvozom drugih opojnih droga koje je zabranio nadležni savezni organ (član 6 stav 1 i član 12);

3) ako proizvodi ili vrši promet opojnih droga, odnosno lekova koji sadrže opojne droge, a ne ispunjava propisane uslove za njihovu proizvodnju i promet ili ako za to nema rešenje nadležnog saveznog organa ili ako nije registrovan za vršenje te delatnosti (čl. 7 i 8);

4) ako bez odobrenja nadležnog saveznog organa ili bez prethodno zaključenog ugovora gaji mak koji je namenjen za proizvodnju opojnih droga (član 10 stav 1);

5) ako u propisanom roku ne preda pravnom licu ovlašćenom za otkup maka sve proizvedene količine makove slame ili ako bez ovlašćenja vrši otkup makove slame ili ako od proizvođača s kojim je zaključilo ugovor ne otkupi sve proizvedene količine makove slame (član 11 st. 1 i 2);

6) ako bez odobrenja, odnosno dozvole nadležnog saveznog organa uvozi ili izvozi opojne droge, odnosno lekove koji sadrže opojne droge ili makovu slamu (član 14).

Za radnje iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 21.000 do 210.000 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Prekršaji

Član 34

Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1) ako ne drži opojne droge, odnosno lekove koji sadrže opojne droge u posebnim prostorijama ili gvozdenim ormarima odvojeno od drugih proizvoda, ili ako te prostorije i ormari nisu zaključani i obezbeđeni od pristupa neovlašćenih lica (član 9);

2) ako u propisanom roku ne prijavi nadležnom saveznom organu zasejane površine maka koji nije namenjen za proizvodnju opojnih droga (član 10 stav 2);

3) ako ne vodi propisanu evidenciju predviđenu u čl. 21 i 22 ovog zakona ili ako tu evidenciju vodi netačno ili neuredno (čl. 21 i 22);

4) ako u propisanom roku ne dostavi nadležnom saveznom organu podatke iz evidencije iz člana 31 stav 2 ovog zakona ili ako dostavi netačne podatke (član 23);

5) ako ne postupi po izvršnom rešenju saveznog inspektora kojim se određuje neka od utvrđenih mera (član 26 stav 2);

6) ako saveznom inspektoru ne omogući vršenje nadzora i uvid u evidenciju i dokumentaciju i ako mu ne dostavi podatke i materijale potrebne za obavljanje inspekcijskog nadzora (član 27).

Za radnje iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 6.300 do 63.000 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 2.100 do 21.000 dinara kazniće se i odgovorno lice u organu koji vodi propisanu evidenciju iz člana 31 stav 2 ovog zakona.

Član 35

Ako radnje iz člana 33 stav 1 tač. 1 i 3 i člana 34 stav 1 tač. 1, 3, 5 i 6 ovog zakona učini preduzetnik koji vrši promet lekova koji sadrže opojne droge kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Član 36

Novčanom kaznom od 3.000 do 30.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj zemljoradnik:

1) ako bez odobrenja nadležnog saveznog organa ili bez prethodno zaključenog ugovora gaji mak koji je namenjen za proizvodnju opojnih droga ili ako u propisanom roku ne prijavi nadležnom saveznom organu zasejane površine maka koji nije namenjen za proizvodnju opojnih droga (član 10);

2) ako pravnom licu ovlašćenom za otkup ne preda, u propisanom roku, sve proizvedene količine makove slame (član 11 stav 1);

3) ako ne postupi po izvršnom rešenju saveznog inspektora kojim se određuje neka od utvrđenih mera (član 26 stav 2).

Član 37

Novčanom kaznom od 3.000 do 30.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj pojedinac:

1) ako proizvodi ili vrši promet opojne droge bez odobrenja, odnosno dozvole nadležnog saveznog organa (član 4 stav 2);

2) ako proizvodi opijum zarezivanjem čahura maka, gaji koka-biljku, izrađuje pripravke sa psihoaktivnim delovanjem iz biljke kanabis i proizvodi i uvozi druge zabranjene opojne droge (član 6 stav 1).

Član 38

Novčanom kaznom od 3.000 do 30.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u carinarnici koja u roku od osam dana od dana izvršenja carinjenja ne dostavi nadležnom saveznom organu iskorišćene dozvole za izvoz, odnosno dozvole za uvoz opojnih droga, odnosno ako u carinsku ispravu ne unese potrebne podatke ili ako u slučaju tranzita opojnih droga o tome ne obavesti nadležni savezni organ (član 19).

Član 39

Opojne droge, odnosno lekovi koji sadrže opojne droge koji su predmet privrednog prestupa ili prekršaja propisanih ovim zakonom, ili koji su upotrebljeni ili nastali izvršenjem tih prestupa, odnosno prekršaja oduzeće se bez naknade bez obzira na to da li njima raspolaže ili na njima ima pravo svojine učinilac privrednog prestupa, odnosno prekršaja.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 40

Propisi za izvršavanje ovog zakona doneće se u roku od 90 dana od dana njegovog stupanja na snagu.

Član 41

Pravna lica i preduzetnici koji se bave proizvodnjom i prometom opojnih droga, odnosno lekova koji sadrže opojne droge dužni su da usklade svoje poslovanje sa odredbama ovog zakona u roku od godinu dana od dana njegovog stupanja na snagu.

Član 42

Stupanjem na snagu ovog zakona prestaju da važe Zakon o proizvodnji i prometu opojnih droga ("Službeni list SFRJ", br. 13/91 i "Službeni list SRJ", br. 45/92) i član 16 Zakona o izmenama saveznih zakona kojima su određene novčane kazne za privredne prestupe i prekršaje ("Službeni list SRJ", br. 28/96).

Član 43

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".