ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU OTPISIVANJA NENAPLATIVIH POTRAŽIVANJA I NAPLATE POTRAŽIVANJA

("Sl. glasnik RS", br. 39/2002)

Član 1

Ovom odlukom određuju se uslovi i način za otpisivanje pravosnažno utvrđenih nenaplativih potraživanja i naplate potraživanja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Fond).

Ovom odlukom određuju se i uslovi i način za obustavu postupka konačno neutvrđenih nenaplativih potraživanja Fonda.

Član 2

Otpisivanje pravosnažno utvrđenih i konačno neutvrđenih nenaplativih potraživanja (u daljem tekstu: potraživanja) će se vršiti delimično ili u celosti.

Član 3

Potraživanje će se otpisivati u slučajevima: zastarelosti, nemaštine, ugrožavanja egzistencije dužnika, smrti i nepoznatog boravišta dužnika koji nije ostavio pokretnu ili nepokretnu imovinu iz koje bi se potraživanje moglo naplatiti, ako se radi o potraživanjima male vrednosti čija naplata vansudskim putem nije uspela i ako je potraživanje nenaplativo i iz drugih razloga.

Član 4

Otpisivanje potraživanja vrši Komisija za otpisivanje nenaplativih potraživanja Fonda (u daljem tekstu: Komisija).

Član 5

Otpisivanje potraživanja vrši se po molbi dužnika.

Izuzetno od stava 1 ovog člana otpisivanje potraživanja može se vršiti i na predlog stručne službe Fonda, ako su ispunjeni uslovi predviđeni članom 3 ove odluke.

Član 6

Molbe za otpisivanje potraživanja podnose se Komisiji.

Uz molbu za otpisivanje potraživanja dužnik treba da podnese sledeće:

1. uverenje o imovnom stanju (naročito o poreskom zaduženju) i o porodičnom stanju dužnika;

2. dokaz o visini stalnih mesečnih primanja (po osnovu: radnog odnosa, prava na penziju, socijalne zaštite i po drugim osnovima), i to kako za dužnika tako i za članove njegovog domaćinstva;

3. uverenje o zdravstvenom stanju dužnika i članova njegovog domaćinstva koje on izdržava.

Član 7

Za predmete koji se iznose Komisiji radi otpisivanja potraživanja potrebno je pripremiti potpun i obrazložen referat. U referatu pored ostalog treba iskazati iznose duga, na koji vremenski period se dug odnosi, osnov duga, broj i datum rešenja kojim je pretplata utvrđena, kao i druge podatke potrebne za odluku Komisije.

Član 8

Komisija ima pet članova, od kojih predsednika i tri člana imenuje i razrešava Upravni odbor Fonda iz reda članova Upravnog odbora Fonda, a jednog člana imenuje i razrešava direktor Fonda iz reda zaposlenih u stručnoj službi Direkcije Fonda .

Član 9

Komisija radi punovažno u sednicama kojima prisustvuje većina članova, a odluke se donose većinom glasova od broja članova Komisije.

Član 10

O radu Komisije vodi se zapisnik u koji se unose svi predmeti o kojima je odlučivano, kao i sve odluke donete po tim predmetima.

Član 11

Naplata potraživanja može se odložiti na molbu dužnika najduže za jednu godinu.

Otplata potraživanja u ratama može se dozvoliti najduže za pet godina.

O molbama dužnika za odlaganje naplate po stavu 1 ovog člana odlučuje stručna služba Direkcije Fonda.

O molbama dužnika za otplatu potraživanja u ratama po stavu 2 ovog člana, do godinu dana odlučuju stručna služba Službe Direkcije Fonda i stručna služba filijale, a preko godinu dana odlučuje stručna služba Direkcije Fonda.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".