ZAKON
O UTVRĐIVANJU UKUPNOG IZNOSA SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE PRIBAVLJANJA OBJEKATA ZA POTREBE ZBRINJAVANJA IZBEGLIH I INTERNO RASELJENIH LICA NA TERITORIJI SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE U 2002. GODINI

("Sl. list SRJ", br. 37/2002)

Član 1

Sredstva za finansiranje pribavljanja objekata za potrebe zbrinjavanja izbeglih i interno raseljenih lica na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije obezbeđuju se u ukupnom iznosu od 120.000.000 dinara.

Sredstva iz stava 1 ovog člana obezbeđuju se u Saveznom budžetu za 2002. godinu.

Član 2

Sredstva iz člana 1 ovog zakona koriste se u skladu sa odredbama ovog zakona i u skladu sa odredbama Programa o pribavljanju objekata za potrebe zbrinjavanja izbeglih i interno raseljenih lica na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije, koji donosi Savezna vlada.

Član 3

Pribavljanjem objekata, u smislu ovog zakona, smatra se iz izgradnja, kupovina, rekonstrukcija i adaptacija stanova, kao i kupovina montažnih kuća.

Član 4

Zemljište i infrastruktura za izgradnju objekata pribavljaju se bez naknade, u skladu sa propisima.

Član 5

Pribavljanje objekata iz člana 1 ovog zakona obuhvata:
nastavak izgradnje započetih i adaptacije postojećih objekata na lokacijama Lešak, Mali Zvečan, Trbunje, Šilovo, po zaključenim ugovorima u 2000. godini, i kupovina 40 montažnih kuća, u iznosu utvrđenom u Zakonu o Saveznom budžetu za 2002. godinu, u Rasporedu sredstava po korisnicima ("Službeni list SRJ", br. 3/2002).

Član 6

Prava i obaveze investitora za izgradnju, kupovinu, rekonstrukciju i adaptaciju objekata iz člana 5 ovog zakona u ime Savezne vlade vrši Savezna direkcija za imovinu Savezne Republike Jugoslavije.

Stručne poslove koji se odnose na pribavljanje objekata iz člana 5 ovog Zakona obavlja Savezna direkcija za imovinu Savezne Republike Jugoslavije.

Naloge za plaćanja sa potrebnom dokumentacijom Savezna direkcija za imovinu Savezne Republike Jugoslavije ispostavlja Saveznom sekretarijatu za rad, zdravstvo i socijalno staranje.

Član 7

Savezna Republika Jugoslavija ima pravo svojine na objektima iz člana 5 ovog zakona.

Savezni sekretar za rad, zdravstvo i socijalno staranje utvrđuje kriterijume za dodelu stanova i montažnih kuća izbeglim i interno raseljenim licima.

Savezna vlada daje saglasnost na akt o kriterijumima iz stava 2 ovog člana.

Član 8

Rešenje o dodeli stanova i montažnih kuća izbeglim i interno raseljenim licima donosi savezni sekretar za rad, zdravstvo i socijalno staranje.

Objekti iz člana 5 ovog zakona dodeljuju se izbeglim i interno raseljenim licima u zakup na određeno vreme.

Ugovor o zakupu zaključuje se sa Saveznom direkcijom za imovinu Savezne Republike Jugoslavije.

Član 9

O pribavljanju objekata iz člana 5 ovog zakona i korišćenju sredstava Savezna vlada podnosi izveštaj Saveznoj skupštini do 30. aprila 2003. godine.

Član 10

Evidenciju o korišćenju sredstava za pribavljanje objekata iz člana 5 ovog zakona vodi Savezni sekretarijat za rad, zdravstvo i socijalno staranje.

Troškovi koji nastanu u vezi sa korišćenjem sredstava iz člana 5 ovog zakona podmiruju se na teret sredstava iz tog člana.

Član 11

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".