UREDBA
O USLOVIMA ZA RAD GEODETSKE ORGANIZACIJE

("Sl. glasnik RS", br. 39/2002)

1. UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom uredbom bliže se uređuju uslovi za rad geodetske organizacije za obavljanje stručnih poslova koji se odnose na premer i izradu katastra nepokretnosti i vodova, njihovo održavanje i obnovu.

Član 2

Geodetska organizacija, u smislu ove uredbe, jeste preduzeće, druga organizacija i radnja koja je registrovana za obavljanje stručnih poslova koji se odnose na premer i izradu katastra nepokretnosti i vodova, njihovo održavanje i obnovu, u skladu sa Zakonom o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima - "Službeni glasnik RS", br. 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 12/96, 15/96, 34/2001 i 25/2002 (u daljem tekstu: Zakon).

Član 3

Geodetska organizacija može da obavlja stručne poslove iz člana 1 ove uredbe ako ispunjava propisane uslove za rad, u skladu sa Zakonom i ovom uredbom.

Član 4

Vrste stručnih poslova koje geodetska organizacija može da obavlja jesu:

1) stručni poslovi za čije je izvođenje predviđena izgrada glavnog projekta (član 12 stav 1 Zakona);

2) izrada tehničke dokumentacije (član 15b Zakona);

3) stručni poslovi koji se odnose na održavanje premera, katastra nepokretnosti, odnosno katastra zemljišta i vodova (član 97 stav 1 tač. 1), 2) i 6) i stav 2 Zakona);

4) geodetski radovi za posebne potrebe (član 112 stav 1 tačka 1 Zakona).

2. USLOVI ZA RAD GEODETSKE ORGANIZACIJE

Član 5

Geodetska organizacija može da obavlja odgovarajuću vrstu stručnih poslova iz člana 4 ove uredbe ako je registrovana kod nadležnog organa za obavljanje tih poslova i ako je pravosnažnim rešenjem Republičkog geodetskog zavoda utvrđeno da ispunjava uslove za rad propisane za tu vrstu stručnih poslova.

Republički geodetski zavod vodi evidenciju geodetskih organizacija za koje je rešenjem utvrđeno da ispunjavaju uslove za rad.

Član 6

Stručne poslove, u smislu ove uredbe, može da obavlja lice zaposleno u geodetskoj organizaciji na neodređeno ili određeno vreme, koje ispunjava uslove propisane Zakonom i ovom uredbom, o čemu tom licu Republički geodetski zavod izdaje legitimaciju za obavljanje stručnih geodetskih poslova na Obrascu-L, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 7

Geodetska organizacija, odnosno ovlašćeno lice u geodetskoj organizaciji podnosi Republičkom geodetskom zavodu zahtev za donošenje rešenja o ispunjenosti uslova za rad.

Zahtev iz stava 1 ovog člana naročito sadrži, naziv i sedište geodetske organizacije, vrstu stručnih poslova koje geodetska organizacija namerava da obavlja i podatke o licima koja će obavljati te poslove.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana geodetska organizacija dostavlja rešenje o upisu geodetske organizacije u registar nadležnog organa i dokaze o ispunjenosti uslova za rad lica zaposlenih u geodetskoj organizaciji koja će obavljati određene stručne poslove, i to:

1) ispravu o stručnoj spremi;

2) uverenje o položenom stručnom ispitu za zaposlene u organima državne uprave;

3) uverenje o radnom iskustvu na poslovima održavanja premera i katastra - ako se podnosi zahtev za obavljanje stručnih poslova koji se odnose na održavanje premera i katastra;

4) prijavu o zasnivanju radnog odnosa i kopiju radne knjižice.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana geodetska organizacija dostavlja i dokaz o posedovanju odgovarajućih geodetskih instrumenata i pribora ili posebnu izjavu o načinu obezbeđivanja tih instrumenata i pribora.

Član 8

Kad Republički geodetski zavod na osnovu zahteva i dostavljenih dokaza oceni da su ispunjeni propisani uslovi za rad geodetske organizacije doneće u zakonom propisanom roku rešenje kojim se utvrđuje da geodetska organizacija ispunjava uslove za rad.

Rešenjem iz stava 1 ove uredbe utvrđuje se da geodetska organizacija ispunjava propisane uslove za obavljanje jedne ili više vrsta stručnih poslova.

U rešenju iz stava 1 ovog člana navode se lica zaposlena u geodetskoj organizaciji koja ispunjavaju propisane uslove za obavljanje jedne ili više vrsta stručnih poslova.

Obrazloženje rešenja donetog po zahtevu za utvrđivanje ispunjenosti uslova za rad, pored ostalog, obavezno sadrži i ocenu dokaza o posedovanju odgovarajućih geodetskih instrumenata i pribora, odnosno posebne izjave iz člana 7 stav 4 ove uredbe o načinu obezbeđenja odgovarajućih geodetskih instrumenata i pribora.

Član 9

Kad Republički geodetski zavod na osnovu zahteva i dostavljenih dokaza oceni da nisu ispunjeni propisani uslovi za rad geodetske organizacije doneće u zakonom propisanom roku rešenje kojim se utvrđuje da geodetska organizacija ne ispunjava uslove za rad.

Član 10

Legitimacija iz člana 6 ove uredbe se izdaje u plastičnoj foliji dimenzija 100 x 70 mm i sadrži: grb Republike Srbije, mesto za fotografiju dimenzija 30 x 35 mm, ime i prezime i stručno zvanje zaposlenog u geodetskoj organizaciji, skraćeni naziv i sedište geodetske organizacije, broj lične karte i lični broj zaposlenog u geodetskoj organizaciji, registarski broj, datum i mesto izdavanja legitimacije, potpis ovlašćenog lica i pečat organa koji izdaje legitimaciju, vrstu stručnih poslova koje je zaposleni ovlašćen da obavlja i napomene.

Član 11

Lice kojem je izdata legitimacija dužno je da legitimaciju koristi prilikom:

1) predstavljanja korisnicima nepokretnosti i građanima;

2) ulaska u posed radi obavljanja stručnih poslova na terenu;

3) predstavljanja ovlašćenom licu koje vrši stručni i inspekcijski nadzor.

Lice kojem je izdata legitimacija ovlašćeno je da obavlja stručne poslove navedene u legitimaciji, a naročito da:

1) sastavlja i potpisuje zapisnik o terenskom uviđaju;

2) overava sve delove elaborata terenskih merenja.

Član 12

O svim promenama koje su od uticaja na ispunjenost uslova za rad, geodetska organizacija dužna je da obavesti Republički geodetski zavod u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

U slučaju promene iz stava 1 ovog člana ili promene za koju je Republički geodetski zavod saznao na drugi način, a koja je od uticaja na ispunjenost uslova za rad geodetske organizacije, odnosno za obavljanje određene vrste stručnih poslova, Republički geodetski zavod donosi rešenje.

Rešenje iz stava 2 ovog člana sadrži obavezu vraćanja legitimacija za obavljanje stručnih geodetskih poslova koje su izdate u skladu sa članom 6 ove uredbe, uz određivanje roka u kojem će legitimacije biti vraćene Republičkom geodetskom zavodu.

Član 13

Protiv rešenja donetog u skladu sa odredbama čl. 8, 9 i 12 stav 2 ove uredbe može se izjaviti žalba Republičkom geodetskom zavodu u roku od 15 dana od dana prijema rešenja, u skladu sa zakonom.

3. RAD GEODETSKE ORGANIZACIJE

Član 14

Obavljanje stručnih poslova geodetska organizacija može da otpočne ako je pravosnažnim rešenjem Republičkog geodetskog zavoda utvrđeno da ispunjava uslove za rad i ako su zaposlenima u geodetskoj organizaciji izdate legitimacije za obavljanje stručnih geodetskih poslova.

Član 15

Geodetska organizacija za koju je pravosnažnim rešenjem Republičkog geodetskog zavoda utvrđeno da ispunjava uslove za rad, dužna je da:

1) stručne radove obavlja na osnovu podataka premera i katastra iz službene evidencije Republičkog geodetskog zavoda, dobijenih prilikom podnošenja svake prijave radova;

2) stručne geodetske poslove obavlja kvalitetno i u skladu sa Zakonom i drugim propisima, standardima, tehničkim normativima i odgovarajućom profesionalnom etikom;

3) Republičkom geodetskom zavodu prijavi u zakonom propisanom roku početak izvođenja radova;

4) otkloni u ostavljenom roku utvrđene nepravilnosti u postupku vršenja stručnog nadzora od strane Republičkog geodetskog zavoda;

5) Republičkom geodetskom zavodu prijavi svaku promenu sedišta, naziva i svaku drugu promenu koja je od značaja za njen rad.

Član 16

Geodetska organizacija za koju je pravosnažnim rešenjem Republičkog geodetskog zavoda utvrđeno da ispunjava uslove za obavljanje poslova iz člana 4 tačka 3) ove uredbe, dužna je da:

1) ravnopravno postupa sa zahtevima stranaka za obavljanje stručnih geodetskih poslova bez obzira na njihovu složenost i lokaciju obavljanja poslova i ne sme da odbije zahtev stranke bez opravdanog razloga;

2) nadležnoj službi za katastar nepokretnosti u opštini (u daljem tekstu: Služba), u skladu sa Zakonom, u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave dostavi elaborat o izvršenim radovima, odnosno zapisnik o izvršenom uviđaju u postupku obnove granice katastarske parcele, identifikacije parcele i obeležavanja linije voda;

3) istakne raspored radnog vremena i vremena predviđenog za rad sa strankama i da ih se pridržava;

4) obavesti Službu o sprečenosti obavljanja poslova koja traje duže od jednog meseca, u roku od tri dana od dana nastanka razloga sprečenosti za rad;

5) visinu naknade za pružanje usluga obračunava i naplaćuje u skladu sa propisom kojim je utvrđena visina naknade za korišćenje podataka premera i katastra i pružanje usluga Republičkog geodetskog zavoda;

6) po nalogu nadležnog organa, o svom trošku, ukoliko se stranka tome ne protivi, izvrši ponovni uviđaj na terenu i utvrdi činjenično stanje u slučaju kad taj organ u postupku po pravnom leku ili drugom zakonom utvrđenom postupku oceni da te činjenice nisu pravilno utvrđene.

Opravdanim razlogom, u smislu stava 1 tačka 1) ovog člana, smatra se: bolest ili druga sprečenost za rad zaposlenog u geodetskoj organizaciji, odsustvovanje sa posla zaposlenog u geodetskoj organizaciji u skladu sa zakonom, loši vremenski uslovi i otežani uslovi rada na terenu, veliki obim posla geodetske organizacije i druge okolnosti koje sprečavaju da se po zahtevu postupi u propisanom roku.

Član 17

U slučaju iz člana 97 stav 5 Zakona Republički geodetski zavod dužan je da poslove iz člana 4 tačka 3) ove uredbe izvrši i na usmeni zahtev korisnika nepokretnosti.

Član 18

Služba na svojoj oglasnoj tabli objavljuje spisak svih geodetskih organizacija sa sedištem na teritoriji opštine koje ispunjavaju uslove za obavljanje stručnih poslova iz člana 4 tačka 3) ove uredbe, sa rasporedom vremena predviđenog za rad sa strankama i brojevima telefona tih geodetskih organizacija.

Služba na teritoriji opštine u kojoj nije registrovana nijedna geodetska organizacija objavljuje na svojoj oglasnoj tabli spisak iz stava 1 ovog člana o geodetskim organizacijama registrovanim na teritorijama susednih opština.

4. KAZNENE ODREDBE

Član 19

Novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj geodetska organizacija koja ima svojstvo pravnog lica, ako:

1) zaposlenom u geodetskoj organizaciji dozvoli, omogući ili naloži obavljanje stručnih poslova, a da to lice ne ispunjava propisane uslove, odnosno nije mu izdata legitimacija za obavljanje tih poslova (član 6);

2) otpočne sa obavljanjem stručnih poslova protivno članu 14 ove uredbe;

3) stručne poslove ne obavlja na osnovu podataka premera i katastra u skladu sa članom 15 tačka 1) ove uredbe;

4) unese nepostojeće podatke u elaborat premera protivno Zakonu i drugim propisima, standardima i tehničkim normativima (član 15 tačka 2);

5) ne otkloni u ostavljenom roku utvrđene nepravilnosti u postupku vršenja stručnog nadzora od strane Republičkog geodetskog zavoda (član 15 tačka 4);

6) Republičkom geodetskom zavodu ne prijavi promenu od značaja za rad geodetske organizacije (član 15 tačka 5);

7) bez opravdanog razloga odbije zahtev stranke za izvršenje stručnog posla ili ne postupa ravnopravno sa zahtevima stranaka (član 16 stav 1 tačka 1);

8) u propisanom roku Republičkom geodetskom zavodu ne dostavi elaborat o izvršenim radovima, odnosno zapisnik o izvršenom uviđaju u postupku obnove granice katastarske parcele, identifikacije parcele i obeležavanja linije voda (član 16 stav 1 tačka 2);

9) ne istakne raspored radnog vremena i vremena predviđenog za rad sa strankama ili se tog vremena ne pridržava (član 16 stav 1 tačka 3);

10) prekine da obavlja poslove duže od jednog meseca, a u propisanom roku ne obavesti nadležnu Službu o sprečenosti obavljanja poslova (član 16 stav 1 tačka 4);

11) naknadu za pružanje usluga obračunava i naplaćuje u iznosima višim od propisanih (član 16 stav 1 tačka 5);

12) po nalogu nadležnog organa, o svom trošku, ukoliko se stranka tome ne protivi, ne izvrši ponovni uviđaj na terenu i ne utvrdi činjenično stanje (član 16 stav 1 tačka 6).

Novčanom kaznom od 5.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana i odgovorno lice u geodetskoj organizaciji koja ima svojstvo pravnog lica.

Novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana preduzetnik - osnivač geodetske organizacije koja nema svojstvo pravnog lica.

Za prekršaj iz stava 1 tač. 2), 3), 4), 5), 7) i 12) ovog člana geodetskoj organizaciji koja ima svojstvo pravnog lica, odnosno preduzetniku - osnivaču geodetske organizacije koja nema svojstvo pravnog lica, može se izreći i zaštitna mera zabrane vršenja stručnih geodetskih poslova u trajanju od šest meseci do tri godine.

5. ZAVRŠNA ODREDBA

Član 20

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".