ODLUKA
O RASPODELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE MERA I AKCIJA KOJE NEPOSREDNO DOPRINOSE SPREČAVANJU I SMANJENJU INVALIDNOSTI ZA 2002. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 42/2002)

1. Ovom odlukom raspodeljuju se sredstva odobrena iz sredstava utvrđenih Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2002. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 74/2001 i 35/2002) za finansiranje mera i akcija koje neposredno doprinose sprečavanju i smanjenju invalidnosti Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Fond) za 2002. godinu.

2. Ukupna sredstva iz tačke 1 ove odluke iznose 120.000.000,00 dinara (slovima: sto dvadeset miliona dinara).

3. Fond učestvuje sa 60% od cene beo dana u troškovima prevencije invalidnosti i rehabilitacije za zaposlene na radnim mestima sa posebnim uslovima rada, s tim što prvenstvo imaju zaposleni iz neposredne proizvodnje i invalidi rada, odnosno osiguranici sa preostalom radnom sposobnošću kod kojih je invalidnost nastupila dok su radili na radnim mestima sa posebnim uslovima rada.

4. Fond učestvuje u troškovima prevencije invalidnosti i rehabilitacije osiguranika iz tačke 3 ove odluke u trajanju od 10 dana u toku kalendarske godine, koje uputi nadležni zavod za zdravstvenu zaštitu ili služba medicine rada, odnosno zdravstvena služba koja obezbeđuje zdravstvenu zaštitu zaposlenih u preduzeću.

5. Postupak upućivanja osiguranika u zdravstveno stacionarne ustanove i naplata troškova sprovešće se u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima finansiranja mera i akcija koje neposredno doprinose sprečavanju i smanjenju invalidnosti ("Službeni glasnik RS", br. 38/97, 9/2000 i 15/2000).

6. Sredstva iz tačke 2 ove odluke Ministarstvo finansija i ekonomije prenosiće Fondu do kraja 2002. godine u mesečnim iznosima po zahtevu Fonda a u skladu sa nastankom troškova prevencije i rehabilitacije.

7. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".