NAREDBA
O PREDUZIMANJU MERA RADI SPREČAVANJA ŠIRENJA, SUZBIJANJA I ISKORENJIVANJA KROMPIROVE CISTOLIKE NEMATODE (GLOBODERA ROSTOCHIENSIS) I PROGLAŠENJU PODRUČJA ZARAŽENIH OVIM ŠTETNIM ORGANIZMOM

("Sl. list SRJ", br. 39/2002)

1. Na područjima zaraženim krompirovom cistolikom nematodom (Globodera rostochiensis), (u daljem tekstu: karantinska područja) zabranjuje se gajenje semenskih i merkantilnih biljnih vrsta osetljivih na krompirovu cistoliku nematodu (u daljem tekstu: KCN), i to: krompir, paradajz i plavi patlidžan.

2. Izuzetno od odredbe tačke 1 ove naredbe, dozvoljeno je gajenje biljaka osetljivih na KCN, na određeno vreme, isključivo u naučnoistraživačke svrhe.

3. Na parcelama u karantinskim područjima vlasnik parcele je obavezan da sprovede anti-KCN plodored, odnosno, da zasnuje veštačku livadu, pašnjak, lucerište ili neku drugu višegodišnju proizvodnju sa izostankom ili minimalnim merama obrade zemlje.

4. Ako se na parceli u karantinskom području, na kojoj se gaji semenski krompir, utvrdi prisustvo KCN-e, završava se ciklus gajenja krompira koji je u potpunosti očišćen od zemlje i daje u industrijsku preradu.

5. Na zaraženim parcelama u karantinskim područjima, svake četvrte godine se uzimaju uzorci zemljišta radi analize sve do pojave 0 (nulte) brojnosti vitalnih cisti KCN-e u datom uzorku zemljišta.

6. U karantinskim područjima vrše se mere pojačanog nadzora, obilaskom zaraženih parcela jednom godišnje i kontrolom sprovođenja mera zabrane gajenja semenskih useva biljaka osetljivih na KCN.

7. U karantinskim područjima vrši se kontinuirano praćenje na prisustvo KCN-e na osnovu morfologije nematoda, a na novim lokacijama identifikacija KCN-e se verifikuje PCR metodama.

8. Za karantinska područja, na kojima se primenjuju mere utvrđene ovom naredbom, proglašavaju se: Poljoprivredno gazdinstvo Tara na lokaciji Ponikve, SO Užice; prostor između K.P. br. 413 potes Brest u KO Rujevac (3 km istočno od Mačkovog kamena) i potesa Brdo; Čardaci; Poljane; Đokina njiva i Duga njiva na planini Jagodnja SO Krupanj i prostor u krugu od 5 km oko navedenih područja).

9. Ova naredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".