ODLUKA
O KRITERIJUMIMA NA OSNOVU KOJIH SE ODOBRAVAJU CARINSKI KONTINGENTI U 2002. GODINI

("Sl. list SRJ", br. 42/2002)

1. Carinski kontingenti za uvoz nove opreme, osim za putnička motorna vozila i automate za zabavu i igru na sreću, koja se ne proizvodi u zemlji, a koristi se u industriji i rudarstvu, poljoprivredi i ribarstvu, šumarstvu, vodoprivredi, građevinarstvu, saobraćaju i telekomunikacijama, odobravaju se sa plaćanjem carine po stopi od 1%, pod uslovom da vrednost opreme koja se uvozi prelazi iznos od 100.000 evra i da služi za obavljanje pretežne delatnosti korisnika opreme.

Pored kriterijuma iz stava 1 ove tačke korisnik opreme mora da ispuni i jedan od sledećih kriterijuma:

1) da se oprema uvozi za novu proizvodnju, modernizaciju proizvodnje, odnosno osavremenjavanje postojeće tehnologije;

2) da je uvozna oprema neophodna za uvođenje nove tehnologije, kao i da obezbeđuje veću pouzdanost u procesu proizvodnje i veću sigurnost pri radu;

3) da su tehničko-tehnološke karakteristike uvozne opreme značajne za zaštitu životne i radne sredine.

2. Korisnik opreme podnosi Saveznom ministarstvu finansija pismeni zahtev za odobrenje carinskog kontingenta za uvoz opreme.

Uz zahtev iz stava 1 ove tačke korisnik opreme podnosi:

1) obrazloženje potrebe uvoza opreme;

2) potvrdu Privredne komore Jugoslavije da se oprema ne proizvodi u zemlji;

3) obaveštenje nadležnog zavoda za statistiku o razvrstavanju po delatnostima.

Rešenje o odobravanju uvoza robe po stopi carine od 1% donosi savezni ministar finansija, po prethodno pribavljenom mišljenju saveznog ministra za privredu i unutrašnju trgovinu da su ispunjeni kriterijumi iz tačke 1 ove odluke za opremu koja se koristi u industriji, rudarstvu, građevinarstvu, poljoprivredi, ribarstvu, vodoprivredi i šumarstvu, odnosno saveznog ministra za saobraćaj i telekomunikacije - za opremu koja se koristi u saobraćaju i telekomunikacijama.

Mišljenje iz stava 3 ove tačke nadležni savezni ministar daje u roku do 10 dana od dana prijema urednog zahteva.

3. Roba za koju je odobren carinski kontingent ne može se bez prethodnog plaćanja carine po stopi utvrđenoj u carinskoj tarifi umanjene za 1% otuđiti, dati drugom na upotrebu ili koristiti u druge svrhe u roku od dve godine od dana uvoza.

Carina se obračunava prema stanju robe i po propisima koji važe na dan podnošenja zahteva za obračun i plaćanje carine, odnosno na dan donošenja rešenja o naplati carine ako nije podnesen zahtev za obračun i plaćanje carine.

4. Novčanom kaznom od jednostrukog do desetostrukog iznosa uskraćene carine, odnosno od jednostrukog do četvorostrukog iznosa vrednosti robe kazniće se za prekršaj preduzeće, drugo pravno lice ili pojedinac u vršenju samostalne delatnosti ako pre isteka roka od dve godine od dana uvoza, robu za koju je odobren carinski kontingent otuđi, da drugom na upotrebu ili upotrebi u druge svrhe.

Za radnju iz stava 1 ove tačke kazniće se za prekršaj odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 6.000 do 63.000 dinara.

5. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".