ZAKON
O ZADUŽENJU SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE KOD EVROPSKE INVESTICIONE BANKE ZA PROJEKAT OBNOVE PUTEVA U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. list SRJ", br. 42/2002)

Član 1

Savezna Republika Jugoslavija zadužiće se u svoje ime, a za račun Republike Srbije u iznosu do 95 miliona evra kod Evropske investicione banke za finansiranje Projekta obnove puteva u Republici Srbiji.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršiće se zaključivanjem ugovora o finansiranju između Evropske investicione banke, kao zajmodavca, i Savezne Republike Jugoslavije, kao zajmoprimca.

Član 3

Iz sredstava zajma iz člana 1 ovog zakona u visini do 95 miliona evra finansiraće se komponente Projekta obnove puteva u Republici Srbiji kategorisane u sledećih šest deonica:

1-deonica M-22 (E 75): Čantavir-Novi Sad, u dužini od 62,4 km;

2-deonica M-1 (E 70): hrvatska granica-Beograd; M-2 (E 75): Batajnica-Beograd; M-18: Kuzmin-granica sa Republikom Srpskom, u ukupnoj dužini od 129,7 km;

3-deonica M-1 (E 75): Požarevac-Batočina, u dužini od 50,9 km;

4-deonica M-1.9 (E 70): Pančevo-Rumunska granica, u dužini od 37 km;

5-deonica M-21 (E 760): Rzav-Gostun (crnogorska granica), u dužini od 94,1 km;

6-deonica: 29 lokacija raznih crnih tačaka.

Korisnik zajma u Republici Srbiji je Direkcija za puteve.

Član 4

Radi izmirivanja obaveza po ugovoru iz člana 2 ovog zakona Republika Srbija daće Saveznoj Republici Jugoslaviji kontragaranciju za uredno obezbeđenje sredstava za izmirivanje obaveza po tom ugovoru za dugove preduzeća sa njene teritorije.

Kontragarancijom Republika Srbija se obavezuje da u svakoj godini obezbedi sredstva u svom budžetu za izmirenje obaveza po osnovu ugovora iz člana 2 ovog zakona, koje dospevaju u toj godini, ukoliko to ne učini korisnik zajma.

Sredstva iz stava 2 ovog člana Republika Srbija prenosi na poseban račun Savezne Republike Jugoslavije kod Narodne banke Jugoslavije sa isključivom namenom otplate zajma iz člana 2 ovog zakona.

Sredstva iz stava 3 ovog člana ne čine deo saveznog budžeta.

Član 5

Narodna banka Jugoslavije izmirivaće prema Evropskoj investicionoj banci dospele obaveze po zajmu iz člana 2 ovog zakona, sredstvima sa računa iz stava 3 člana 4 ovog zakona.

Član 6

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".