UREDBA
O IZGLEDU I NAČINU IZDAVANJA, VOĐENJA EVIDENCIJE I OBELEŽAVANJA KONTROLNIM AKCIZNIM MARKICAMA CIGARETA I ALKOHOLNIH PIĆA

("Sl. glasnik RS", br. 33/2002, 45/2002 i 46/2002)

Član 1

Ovom uredbom uređuje se izgled kontrolnih akciznih markica, način njihovog izdavanja, način vođenja evidencije o izdatim kontrolnim akciznim markicama (u daljem tekstu: markica) i način obeležavanja cigareta i alkoholnih pića tim markicama od strane proizvođača, odnosno uvoznika tih proizvoda.

I Izgled markice

Član 2

Markica za obeležavanje cigareta iz člana 10 Zakona o akcizama (u daljem tekstu: Zakon) sadrži sledeće podatke:

1) slovnu oznaku serije:

(1) A - za cigarete grupe A;

(2) B - za cigarete grupe B;

(3) C - za cigarete grupe C;

2) numeričku oznaku serije;

3) oznaku uvoznika - za cigarete iz uvoza.

Markica za cigarete iz uvoza štampa se u posebnoj boji.

Član 3

Markica za obeležavanje alkoholnih pića iz člana 12 Zakona sadrži sledeće podatke:

1) slovnu oznaku serije:

(1) V - za prirodna vina, medicinska vina i medovinu;

(2) R - za prirodnu rakiju i vinjak;

(3) K - za viski, džin i konjak;

(4) Ž - za žestoka i druga alkoholna pića.

2) numeričku oznaku serije;

3) oznaku uvoznika - za alkoholna pića iz uvoza.

Markica za alkoholna pića iz uvoza štampa se u posebnoj boji.

Član 4

Slovna oznaka serije markice označava se velikim štampanim slovima.

Oznaku uvoznika iz čl. 2 i 3 ove uredbe, određuje Ministarstvo finansija i ekonomije.

II Način obeležavanja akciznih proizvoda

Član 5

Obeležavanje akciznih proizvoda iz člana 1 ove uredbe vrši se lepljenjem markice na kutiji (paklici), odnosno flaši u koju se pakuju proizvodi.

Markica za obeležavanje cigareta lepi se na kutiji (paklici) ispod celofana, tako da se kutija ne može otvoriti a da se markica ne iscepa.

Markica za obeležavanje alkoholnih pića lepi se preko zatvarača flaše, tako da se flaša ne može otvoriti a da se markica ne iscepa.

III Štampanje i izdavanje markica

1. Štampanje markica

Član 6

Štampanje markica vrši, u skladu sa članom 18 stav 2 Zakona, Narodna banka Jugoslavije - Zavod za izradu novčanica i kovanog novca Topčider (u daljem tekstu: Zavod) koji obezbeđuje poseban način zaštite kakav se koristi za štampanje vrednosnica.

Štampanje markica vrši se na papiru i na način koji sprečava falsifikovanje tih markica.

Ugovorom između Ministarstva finansija i ekonomije i Zavoda regulisaće se, pored sadržine markice utvrđene ovom uredbom i oblik, cena, vrsta papira za štampanje, način zaštite od falsifikovanja i drugi tehnički detalji, način naručivanja i preuzimanja odštampanih markica, kao i način čuvanja i vođenja evidencije u štampariji.

2. Izdavanje markica

Član 7

Izdavanje odštampanih markica vrši se na osnovu pismenog zahteva proizvođača, odnosno uvoznika.

Zahtev iz stava 1 ovog člana podnosi se Ministarstvu finansija i ekonomije.

Proizvođač, uz pismeni zahtev, podnosi, u skladu sa propisom kojim se uređuje proizvodnja i promet cigareta, odnosno alkoholnih pića, i dokaz da je registrovan za obavljanje tih delatnosti.

Uvoznik, uz pismeni zahtev, podnosi:

1) dokaz da je, u skladu sa propisom, registrovan za uvoz cigareta, odnosno alkoholnih pića;

2) garanciju banke u visini pripadajuće akcize i poreza na promet za količine proizvoda za koje se izdaju markice, sa rokom važenja garancije banke do podnošenja dokaza o plaćenoj akcizi za uvezene cigarete, odnosno alkoholna pića.

Zahtev za izdavanje markica može se podneti za cigarete koje su razvrstane u kvalitetne grupe u skladu sa Zakonom.

Dokaz iz stava 3 i stava 4 tačka 1) ovog člana proizvođač, odnosno uvoznik podnosi prilikom prvog podnošenja zahteva za izdavanje markica.

Član 8

Zahtev za izdavanje markica za uvozne cigarete i uvozni viski, džin i konjak, može podneti ovlašćeni uvoznik.

Ovlašćeni uvoznik, u smislu stava 1 ovog člana, je lice koje je od strane inostranog proizvođača ovlašćeno za prodaju tih proizvoda na tržištu SR Jugoslavije, odnosno Republike Srbije.

Podatke o ovlašćenom uvozniku i podatke o nazivu robnih marki za koje je dato ovlašćenje za prodaju na tržištu SR Jugoslavije, odnosno Republike Srbije pribavlja Ministarstvo finansija i ekonomije neposredno od inostranog proizvođača.

Član 9

Pismeni zahtev iz člana 7 stav 1 ove uredbe podnosi se u četiri primerka, od kojih prvi i drugi primerak zadržava proizvođač, odnosno uvoznik, treći Zavod, a četvrti Ministarstvo finansija i ekonomije.

Proizvođač, odnosno uvoznik vraća prvi primerak zahteva Ministarstvu finansija i ekonomije prilikom podnošenja sledećeg zahteva za izdavanje markica.

Zahtev za izdavanje markica podnosi lice koje je ovlastio proizvođač, odnosno uvoznik.

Ovlašćenje iz stava 3 ovog člana, fotokopija lične karte i fotografija u boji predaje se Ministarstvu finansija i ekonomije u dva primerka.

Ministarstvo finansija i ekonomije dostavlja Zavodu jedan primerak zahteva, sa fotokopijom lične karte i fotografijom u boji lica koje je ovlašćeno za podizanje markica.

Član 10

Uvoznik, pri carinjenu cigareta, odnosno alkoholnih pića podnosi nadležnom carinskom organu obrazac o izvršenom uvozu cigareta, odnosno alkoholnih pića.

Član 11

Izdavanje markica vrši Zavod neposredno proizvođaču cigareta i alkoholnih pića.

Pre izdavanja markica podnosi se dokaz o uplati cene štampanja, odnosno dostavljanja markica.

Markice se ne mogu izdati bez dokaza o plaćenom iznosu cene štampanja, odnosno dostavljanja.

Član 12

Za svaku sledeću nabavku markica proizvođač u zahtevu iskazuje stanje neutrošenih markica i stanje oštećenih markica.

Za svaku sledeću nabavku markica uvoznik u zahtevu iskazuje stanje oštećenih markica.

Oštećene markice proizvođač, odnosno uvoznik mora predati Ministarstvu finansija i ekonomije uz sledeći zahtev za izdavanje markica.

Oštećene markice moraju se lepiti na posebnom tabaku papira i moraju imati vidljiv numerički broj serije.

Količinu (broj) oštećenih markica kod kojih nije vidljiv numerički broj serije odobrava Ministarstvo finansija i ekonomije, o čemu sačinjava poseban zapisnik.

Ako proizvođač, odnosno uvoznik preuzete markice ne namerava da koristi mora ih vratiti Ministarstvu finansija i ekonomije.

IV Evidencije

Član 13

Ministarstvo finansija i ekonomije vodi evidenciju o izdatim markicama za svakog proizvođača, odnosno uvoznika pojedinačno.

Evidencija iz stava 1 ovog člana sadrži sledeće podatke:

1) redni broj;

2) broj i datum zahteva o izdavanju markica;

3) broj (količinu) izdatih markica;

4) slovnu oznaku serije, serijski broj od koga su izdate i serijski broj do koga su izdate markice;

5) broj (količinu) oštećenih markica;

6) slovnu oznaku serije i serijski broj oštećenih markica;

7) slovnu oznaku serije i serijski broj markice koje obveznik neće koristiti;

8) broj (količinu) uvezenih cigareta;

9) količinu uvezenih alkoholnih pića razvrstane po grupama po kojima se plaća akciza;

10) iznos obračunate i uplaćene akcize po tromesečnom obračunu.

Ministarstvo finansija i ekonomije najmanje jednom mesečno vrši upoređivanje stanja primljenih markica sa iznosom plaćene akcize, a ako se utvrde odstupanja, o tome pismeno obaveštava finansijsku policiju radi preduzimanja mera kontrole.

Član 14

Sadržinu zahteva iz člana 7 stav 1 i obrasca iz člana 10 ove uredbe, kao i način dostavljanja podataka o izdatim markicama urediće ministar nadležan za poslove finansija i ekonomije.

V Popis zaliha i kaznene odredbe

Član 15

Proizvođači, prodavci na veliko i prodavci na malo, kao i uvoznici koji imaju na zalihama cigarete i alkoholna pića sa nalepljenim markicama koje su izdate u skladu sa Uredbom o izdavanju kontrolnih akciznih markica i načinu obeležavanja duvanskih prerađevina i alkoholnih pića tim markicama ("Službeni list SRJ", br. 33/97, 39/97 i 55/98) izvršiće popis zaliha tih proizvoda na dan stupanja na snagu ove uredbe.

Uvoznik će, na dan stupanja na snagu ove uredbe, izvršiti popis zaliha cigareta i alkoholnih pića koja se nalaze pod carinskim nadzorom i u fabrici inostranog proizvođača.

Proizvode iz stava 2 uvoznik je dužan da ocarini ili vrati u inostranstvo najkasnije do 16. avgusta 2002. godine.

Zapisnik o izvršenom popisu (popisnu listu) iz st. 1 i 2 ovog člana obveznik dostavlja Republičkoj upravi javnih prihoda, prema svom sedištu, najkasnije u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu, odnosno od dana primene ove uredbe.

Član 16

Markice koje su izdate do stupanja na snagu ove uredbe, a nisu utrošene, proizvođač, odnosno uvoznik dostavlja Ministarstvu finansija i ekonomije, najkasnije u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ove uredbe, sa specifikacijom o vrsti i količini vraćenih markica.

Član 17

Na dan stupanja na snagu ove uredbe, Zavod će izvršiti popis zatečenih zaliha markica i dostaviti ih Ministarstvu finansija i ekonomije najkasnije u roku od sedam dana od dana popisa.

Član 18

Ministarstvo finansija i ekonomije uništiće markice iz čl. 16 i 17 ove uredbe i o tome sačiniti zapisnik.

Postupak iz stava 1 ovog člana sprovodi komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove finansija i ekonomije.

Član 19

Novčanom kaznom od 2.000 do 200.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice koje ne postupi u skladu sa čl. 15 i 16 ove uredbe.

Za radnju iz stava 1 ovog člana kazniće se za prekršaj i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 100 do 10.000 dinara.

Novčanom kaznom od 1.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice - preduzetnik koje ne postupi u skladu sa čl. 15 i 16 ove uredbe.

Član 20

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".