ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU DAVANJA KREDITA ZA ODRŽAVANJE DNEVNE LIKVIDNOSTI BANAKA

("Sl. list SRJ", br. 16/2002 i 43/2002)

1. Ovom odlukom regulišu se uslovi i način pod kojima Narodna banka Jugoslavije daje bankama kredite za održavanje dnevne likvidnosti.

2. Kredit, u smislu ove odluke, Narodna banka Jugoslavije daje do iznosa od 90%.

1) dinarske protivvrednosti deviza položenih u depozit kod Narodne banke Jugoslavije, obračunate po kupovnom kursu Narodne banke Jugoslavije za devize koji važi na dan zaključenja ugovora o depozitu;

2) dinarske protivvrednosti efektivnog stranog novca položenog u depo kod Narodne banke Jugoslavije, obračunate po kupovnom kursu Narodne banke Jugoslavije za efektivu koji važi na dan zaključenja ugovora o depou;

3) nominalne vrednosti blagajničkih zapisa Narodne banke Jugoslavije, založenih kod Narodne banke Jugoslavije, do čijeg je roka dospeća preostalo najviše deset dana.

3. Polaganje deviza u depozit u smislu tačke 2 odredba pod 1 ove odluke - prenosom deviza na račun Narodne banke Jugoslavije u inostranstvu i polaganje efektivnog stranog novca u depo u smislu tačke 2 odredba pod 2 te odluke, banka vrši na rok koji sama odredi.

Pri polaganju deviza u depozit, odnosno efektivnog stranog novca u depo, banka s Narodnom bankom Jugoslavije zaključuje ugovor o depozitu, odnosno o depou.

Na devize položene u depozit, odnosno na efektivni strani novac položen u depo, u smislu ove odluke, Narodna banka Jugoslavije ne plaća kamatu.

Banka koja kod Narodne banke Jugoslavije zalaže blagajničke zapise u smislu tačke 2 odredba pod 3 ove odluke, zaključiće sa Narodnom bankom Jugoslavije ugovor o zalozi tih zapisa.

4. Na osnovu ugovora iz tačke 3 ove odluke, Narodna banka Jugoslavije i banka zaključiće ugovor o odobravanju okvirnog kredita za održavanje dnevne likvidnosti, s krajnjim rokovima dospeća koji odgovaraju rokovima dospeća iz tačke 3 stav 1 ove odluke, odnosno rokovima dospeća blagajničkih zapisa.

5. Odobreni iznos okvirnog kredita, u smislu ove odluke, Narodna banka Jugoslavije prenosi na poseban račun banke kod Narodne banke Jugoslavije (račun 209).

6. Sredstva preneta na račun 209 u smislu tačke 5 ove odluke, banka može koristiti i vraćati izdavanjem naloga na teret i u korist tog računa.

Pod korišćenjem kredita u smislu stava 1 ove tačke podrazumeva se iznos sredstava prenetih s računa 209 na žiro-račun banke.

Banka je dužna da korišćeni iznos kredita iz stava 2 ove tačke vrati na račun 209 do kraja narednog radnog dana.

7. Na iznos kredita koji je banka koristila i vratila u roku iz tačke 6 stav 3 ove odluke, banka je dužna da Narodnoj banci Jugoslavije plati kamatu - po kamatnoj stopi u visini eskontne stope Narodne banke Jugoslavije uvećane za 60%.

Na iznos kredita koji banka koristi i vrati u toku istog radnog dana, banka je dužna da Narodnoj banci Jugoslavije plati kamatu - po kamatnoj stopi u visini 20% eskontne stope Narodne banke Jugoslavije.

8. Ako banka kredit ne vrati u roku iz tačke 6 stav 3 ove odluke, Narodna banka Jugoslavije naplatiće nevraćeni iznos kredita, kao i kamatu obračunatu na iznos korišćenog kredita, na sledeći način:

1) prodajom deviza iz tačke 2 odredba pod 1 ove odluke - u iznosu dinarske protivvrednosti tih deviza obračunate po kupovnom kursu Narodne banke Jugoslavije za devize koji važi na dan prodaje, koja je jednaka iznosu nevraćenog kredita uvećanog za kamatu obračunatu na iznos korišćenog kredita;

2) prodajom efektivnog stranog novca iz tačke 2 odredba pod 2 ove odluke - u iznosu dinarske protivvrednosti efektivnog stranog novca obračunate po kupovnom kursu Narodne banke Jugoslavije za efektivu koji važi na dan prodaje, koja je jednaka iznosu nevraćenog kredita uvećanog za kamatu obračunatu na iznos korišćenog kredita;

3) prodajom, odnosno iskupom blagajničkih zapisa iz tačke 2 odredba pod 3 ove odluke.

9. Na iznos kredita koji je banka koristila a nije vratila do roka iz tačke 6 stav 3 ove odluke, banka je dužna da Narodnoj banci Jugoslavije plati kamatu - po kamatnoj stopi koju Narodna banka Jugoslavije primenjuje na iznos plasmana iz primarne emisije koji nije vraćen u ugovorenom roku, i to za ceo period korišćenja tog kredita.

Kamatna stopa iz stava 1 ove tačke primeniće se i kod obračuna diskonta ako se naplata kredita vrši iskupom blagajničkih zapisa u smislu tačke 8 odredba pod 3 ove odluke.

10. Za sprovođenje ove odluke Narodna banka Jugoslavije doneće uputstvo.

11. Ova odluka stupa na snagu 11. aprila 2002. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni
Odluke o uslovima i načinu davanja kredita za održavanje dnevne likvidnosti banaka

("Sl. list SRJ", br. 43/2002)

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".