ODLUKA
O NAČINU RUKOVANJA PREDLOZIMA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I OPŠTIH AKATA I DRUGIM MATERIJALIMA U SAVEZNOJ SKUPŠTINI KOJI SU OZNAČENI KAO DRŽAVNA, SLUŽBENA ILI VOJNA TAJNA

("Sl. list SRJ", br. 39/2002)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način rukovanja predlozima zakona, drugih propisa i opštih akata i drugim materijalima koji su označeni kao državna, službena ili vojna tajna (u daljem tekstu: akti i drugi materijali označeni kao tajna), a dostavljeni su od Savezne vlade, Narodne banke Jugoslavije i drugih saveznih organa ili organizacija; obeležavanje i postupanje sa aktima i drugim materijalima, koji se izrađuju u Saveznoj skupštini, određenom vrstom tajnosti, odnosno stepenom poverljivosti (predlog akta podnet od saveznog poslanika, izveštaj, zapisnik i stenografske beleške sa sednica veća Savezne skupštine, stalnih ili privremenih radnih tela veća Savezne skupštine na kojima se oni razmatraju), kao i prijem, zavođenje, umnožavanje, otpremanje, korišćenje, čuvanje i uništavanje predloga akata i drugih materijala označenih kao tajna.

Član 2

Korisnici akata i drugih materijala označenih kao tajna, kao i zaposleni u Službi Savezne skupštine koji učestvuju u prijemu, izradi, korišćenju i njihovom otpremanju, dužni su da, bez posebnog upozorenja, čuvaju podatke sadržane u tim aktima i materijalima i da preduzimaju potrebne mere bezbednosti da predlog takvog akta ili drugog materijala označenog kao tajna ne dođe u ruke neovlašćenom licu.

II PRIJEM I POSTUPANJE SA AKTIMA I DRUGIM MATERIJALIMA OZNAČENIM KAO TAJNA KOJE DOSTAVLJAJU SAVEZNA VLADA, NARODNA BANKA JUGOSLAVIJE I DRUGI SAVEZNI ORGANI ILI ORGANIZACIJE

Član 3

Akt i drugi materijal označeni kao tajna, koji su dostavljeni Saveznoj skupštini od strane Savezne vlade, Narodne banke Jugoslavije i drugog organa ili organizacije, zadržavaju tajnost, odnosno stepen poverljivosti označen od strane predlagača akta i drugog materijala označenih kao tajna, sve dok predlagač ne promeni njihov karakter i o tome obavesti Saveznu skupštinu.

Član 4

Akt i drugi materijal označeni kao tajna, koji su dostavljeni Saveznoj skupštini, upućuju se Odseku za pripremu sednice veća, pisarnicu i ekspediciju u okviru Odeljenja za opšte i zajedničke poslove Službe Savezne skupštine (u daljem tekstu: nadležni odsek).

Akt iz stava 1 ovog člana prima šef nadležnog odseka ili lice koje on ovlasti.

III OBELEŽAVANJE I POSTUPANJE SA AKTIMA I DRUGIM MATERIJALIMA KOJI SE OZNAČAVAJU KAO TAJNA U SAVEZNOJ SKUPŠTINI

Član 5

Kad savezni poslanik podnosi predlog akta koji sadrži podatke koji u skladu sa zakonom, drugim propisom ili opštim aktom imaju obeležja tajnosti, dužan je da takav akt obeleži odgovarajućom oznakom: "državna tajna", "službena tajna" ili "vojna tajna".

Ukoliko savezni poslanik ne postupi saglasno stavu 1 ovog člana, o vrsti tajnosti, odnosno stepenu poverljivosti tog akta odlučuje predsednik Veća Savezne skupštine.

Obaveza čuvanja podataka iz stava 1 ovog člana traje sve dok predlog akta ili drugog materijala označenog kao tajna predstavlja državnu, službenu ili vojnu tajnu, u skladu sa zakonom, drugim propisom i opštim aktom, o čemu odlučuje predsednik Veća Savezne skupštine.

Član 6

Pod državnom i vojnom tajnom podrazumevaju se podaci ili materijali čije bi odavanje moglo naneti teške posledice za bezbednost i odbranu zemlje, a koji su na osnovu zakona, drugog propisa ili opšteg akta utvrđeni kao državna, odnosno vojna tajna.

Pod službenom tajnom, u skladu sa zakonom, drugim propisom ili opštim aktom, podrazumevaju se podaci ili materijali čije bi odavanje moglo imati štetne posledice za državu, bezbednost i odbranu zemlje, kao i za funkcionisanje državnog organa.

Akti iz stava 2 ovog člana označavaju se, u zavisnosti od njihovog značaja, jednim od sledećih stepena poverljivosti: "strogo poverljivo", "poverljivo", ili "za internu upotrebu".

Član 7

Kad su u izveštaju, zapisniku ili stenografskim beleškama sa sednica veća Savezne skupštine, stalnih ili privremenih radnih tela veća Savezne skupštine sadržani podaci koji predstavljaju državnu, službenu ili vojnu tajnu, predsednik veća Savezne skupštine, odnosno predsednik stalnog ili privremenog radnog tela veća Savezne skupštine, dužan je da navedene materijale označi kao državnu, službenu ili vojnu tajnu.

Kad zabeleška ili drugi materijal sa razgovora delegacija, studijskih grupa i funkcionera Savezne skupštine sa delegacijama, studijskim grupama i članovima predstavničkih tela drugih država sadrži podatke koji predstavljaju državnu, službenu ili vojnu tajnu, šef delegacije, odnosno funkcioner Savezne skupštine, dužan je da takav materijal označi državnom, službenom ili vojnom tajnom.

Lica iz st. 1 i 2 ovog člana dužna su da, po prestanku potrebe, skinu oznaku određene vrste tajnosti.

Sa materijalima iz st. 1 i 2 ovog člana postupa se saglasno odredbama ove odluke.

IV ZAVOĐENJE, UMNOŽAVANJE, DOSTAVLJANJE, ČUVANJE I UNIŠTAVANJE PREDLOGA AKATA I DRUGIH MATERIJALA KOJI SE OZNAČAVAJU KAO TAJNA

Član 8

Nadležni odsek vodi posebnu evidenciju o primljenim ili u Saveznoj skupštini izrađenim predlozima akata i drugim materijalima koji su označeni kao državna, službena ili vojna tajna.

Svaki predlog akta ili drugi materijal iz stava 1 ovog člana zavodi se u jedinstveni delovodni protokol.

Član 9

Jedinstveni delovodni protokol sadrži podatke:

- od koga je predlog akta i drugi materijal primljen;

- da li predlog akta i drugi materijal predstavlja državnu tajnu, službenu tajnu sa bližim određenjem stepena poverljivosti ili vojnu tajnu;

- datum prijema i broj pod kojim je predlog akta i drugi materijal zaveden;

- kome se predlog akta i drugi materijal dostavlja;

- datum vraćanja predloga akta i drugog materijala nadležnom odeljenju.

U jedinstvenom delovodnom protokolu, predlozi akata i drugi materijali koji predstavljaju državnu tajnu obeležavaju se oznakom "DT" i brojem pod kojim su zavedeni; predlozi akata i drugi materijali koji predstavljaju vojnu tajnu, obeležavaju se oznakom "VT" i brojem pod kojim su zavedeni, a predlozi akata i drugi materijali koji predstavljaju službenu tajnu obeležavaju se bližim određenjem stepena poverljivosti i brojem pod kojim su zavedeni.

Član 10

Akti i drugi materijali označeni kao tajna umnožavaju se u broju primeraka koji odrede sekretari veća Savezne skupštine i generalni sekretar Službe Savezne skupštine.

Zabranjeno je umnožavanje predloga akata i drugog materijala u većem broju primeraka od određenog.

Na originalnom primerku akta ili drugog materijala koji je označen kao tajna naznačiće se u koliko je primeraka takav akt, odnosno materijal umnožen.

Umnoženi akt i drugi materijal iz stava 3 ovog člana numerišu se brojevima od 1. zaključno sa poslednjim brojem primerka.

Član 11

Na akte i druge materijale koji su označeni kao državna ili vojna tajna, kao i na omote, stavlja se štambilj sa natpisom: "Posle upotrebe vratiti nadležnom odseku".

Akt i drugi materijal koji su označeni kao državna tajna ili službena tajna sa oznakom poverljivosti "strogo poverljivo" ili vojna tajna, stavljaju se u omote, na čijoj prednjoj strani se unosi oznaka "DT", "strogo poverljivo" ili "VT" i broj pod kojim je akt i drugi materijal označen kao tajna zaveden, a na poleđini se omot zatvara i obavezno pečati na način kojim se sprečava povređivanje tajnosti materijala, odnosno lako uočava povreda tajnosti.

Akti i drugi materijali koji su označeni kao službena tajna sa oznakom poverljivosti: "poverljivo" ili "za internu upotrebu" stavljaju se u omote na čijoj prednjoj strani se stavlja oznaka stepena poverljivosti, a na poleđini se omot zatvara na način kojim se sprečava povređivanje tajnosti materijala, odnosno lako uočava povreda tajnosti.

Član 12

Sa aktima i drugim materijalima koji su označeni kao državna ili vojna tajna savezni poslanici se upoznaju u zgradi Savezne skupštine, na način koji odrede predsednici veća Savezne skupštine.

Sekretari veća Savezne skupštine i generalni sekretar Službe Savezne skupštine određuju lica koja su zadužena da prime određeni broj primeraka akata iz stava 1 ovog člana, da ih uruče saveznim poslanicima i nakon njihovog upoznavanja vrate nadležnom odseku.

Posle upoznavanja saveznog poslanika sa aktom ili drugim materijalom koji je označen kao državna ili vojna tajna, lice koje je sekretar veća Savezne skupštine, odnosno generalni sekretar Službe Savezne skupštine odredio dužno je da sve primerke takvog akta i drugog materijala vrati u nadležni odsek.

Svi primerci akta i drugog materijala koji su označeni kao državna ili vojna tajna, posle njihove upotrebe, stavljaju se i čuvaju u posebno obezbeđenoj čeličnoj kasi u nadležnom odseku.

Član 13

Akti i drugi materijali koji su označeni kao službena tajna sa oznakom poverljivosti "strogo poverljivo" dostavljaju se preko radnika dostave saveznim poslanicima i drugim korisnicima, zavođenjem u knjigu evidencije, uz njihov potpis.

Akti i drugi materijali koji su označeni kao službena tajna sa oznakom poverljivosti: "poverljivo" ili "za internu upotrebu" dostavljaju se redovnom poštom njihovim korisnicima.

Član 14

Korisnik akta ili materijala iz člana 1 ove odluke ne sme ga presnimavati ili na drugi način umnožavati, niti omogućiti drugim licima da ga koriste.

Akt i drugi materijal koji je označen ako državna ili vojna tajna korisnik ne sme iznositi iz zgrade Savezne skupštine ili iz drugih službenih prostorija.

Član 15

Neuručeni primerci akata i drugih materijala iz člana 1 ove odluke, kao i oni koji se vraćaju nadležnom odseku radi uništavanja, uništavaju se komisijski, u prostoriji koja je za to određena, uz prisustvo sekretara Veća Savezne skupštine ili lica koje on ovlasti.

Komisiju obrazuje i način uništavanja bliže određuje generalni sekretar Službe Savezne skupštine.

Komisija iz stava 2 ovog člana sačinjava zapisnik koji sadrži naročito: naziv akta, odnosno materijala koji se uništava: broj i datum pod kojim je zaveden; broj primeraka koji se uništava; oznaku vrste tajnosti, odnosno stepena poverljivosti akta; datum predaje akta na uništavanje i potpis odgovornog lica.

Član 16

Povreda odredaba ove odluke povlači krivičnu i disciplinsku odgovornost, u skladu sa zakonom ili drugim propisom.

V ZAVRŠNA ODREDBA

Član 17

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".