PRAVILNIK
O NAČINU RADA SKUPŠTINA ELEKTORA ZA IZBOR SAVETA NACIONALNIH MANJINA

("Sl. list SRJ", br. 41/2002)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se način rada skupština elektora nacionalnih manjina za izbor nacionalnih saveta (u daljem tekstu: elektorska skupština).

I SAZIVANJE ELEKTORSKE SKUPŠTINE

Član 2

Inicijativu za sazivanje elektorske skupštine može pokrenuti pismenim zahtevom:

1) 20 pripadnika nacionalne manjine sa pravom da budu elektori u slučaju nacionalne manjine čiji broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva nije posebno registrovan ili čiji broj ne prelazi 20.000 lica;

2) 30 pripadnika nacionalne manjine sa pravom da budu elektori u slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva između 20.000 i 50.000 lica;

3) 40 pripadnika nacionalne manjine sa pravom da budu elektori u slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva između 50.000 i 150.000 lica;

4) 50 pripadnika nacionalne manjine sa pravom da budu elektori u slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva veći od 150.000 lica.

Uz inicijativu iz stava 1 svaki elektor mora priložiti podatke i dokumenta čije je podnošenje predviđeno ovim pravilnikom.

Član 3

Savezno ministarstvo nacionalnih i etničkih zajednica (u daljem tekstu: Ministarstvo) prima inicijative iz člana 2 ovog pravilnika i u roku od 30 dana određuje datum i mesto održavanja elektorske skupštine.

Elektorska skupština će se održati u roku koji ne može biti kraći od 30 dana ni duži od 120 dana od dana donošenja odluke iz stava 1 ovog člana.

Datum i mesto održavanja elektorske skupštine objavljuje se u sredstvima javnog informisanja sa javnim pozivom svim elektorima da blagovremeno podnesu potpune pismene prijave za učešće u elektorskoj skupštini.

Član 4

Lice koje ima pravo da bude elektor podnosi pismenu izjavu o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Član 5

Lice koje na osnovu člana 24 stav 2 ili 3 Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina (u daljem tekstu: Zakon) ima pravo da bude elektor podnosi uz izjavu iz člana 4 ovog pravilnika i dokaz da je izabrano za saveznog, republičkog ili pokrajinskog poslanika, odnosno odbornika.

Poslanik je izabran zbog svoje pripadnosti nacionalnoj manjini ako je izabran kao kandidat političke organizacije ili udruženja građana nacionalne manjine kojoj pripada koja je na izborima učestvovala samostalno ili u koaliciji sa drugim političkim organizacijama ili udruženjima građana.

Član 6

Lice koje na osnovu člana 24 stav 2 Zakona ima pravo da bude elektor, a nije izabrano kao kandidat političke organizacije ili udruženja građana nacionalne manjine kojoj pripada koja je na izborima učestvovala samostalno ili u koaliciji sa drugim političkim organizacijama ili udruženjima građana, podnosi uz dokumenta i podatke predviđene ovim pravilnikom i izjavu da govori jezik manjine.

Član 7

Lice koje ne osnovu člana 24 stav 4 Zakona ima pravo da bude elektor podnosi uz pismenu izjavu o svojoj nacionalnoj pripadnosti i popunjene obrasce koji su dati u prilogu ovog pravilnika, a koje ispunjavaju i potpisuju pripadnici manjina koji ga podržavaju, ili podnosi pismenu ispravu o odluci skupštine nacionalne organizacije ili udruženja kojom je određeno za elektora nacionalne manjine.

Jedan pripadnik nacionalne manjine može popunjavanjem i potpisivanjem obrasca da podrži samo jednog elektora.

Nacionalnom organizacijom ili udruženjem se smatra udruženje građana koje ima odgovarajući predznak u svom imenu, ili je statutom određeno kao udruženje koje okuplja ili deluje u interesu pripadnika nacionalne manjine, a registrovano je do stupanja na snagu ovog pravilnika.

Skupština svake nacionalne organizacije ili udruženja iz stava 3 ovog člana može odrediti samo jednog elektora.

Član 8

Posle objavljivanja u sredstvima javnog informisanja odluke o određivanju datuma i mesta elektorske skupštine, pripadnici nacionalnih manjina kojima je upućen javni poziv iz člana 3 stav 3 ovog pravilnika dostavljaju Ministarstvu pismenu prijavu za učešće na elektorskoj skupštini najkasnije sedam dana pre održavanja elektorske skupštine.

Ministarstvo upućuje pismeni poziv na elektorsku skupštinu svim elektorima koji su podneli potpune prijave.

II NAČIN RADA ELEKTORSKE SKUPŠTINE

Član 9

Elektorska skupština bira članove nacionalnog saveta proporcionalno veličini nacionalne manjine.

Nacionalni savet ima najmanje 15, a najviše 35 članova.

U slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva manji od 20.000 lica, ili njen broj nije posebno iskazan, nacionalni savet broji najviše 18 članova.

U slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva između 20.000 i 50.000 lica, nacionalni savet broji najviše 21 člana.

U slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva između 50.000 i 100.000 lica, nacionalni savet broji najviše 29 članova.

U slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva veći od 100.000 lica, nacionalni savet broji najviše 35 članova.

Član 10

Elektorska skupština se može održati ako je na njoj prisutno više od polovine elektora koje je pozvalo Ministarstvo.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, elektorska skupština se ne može održati ako na njoj ne prisustvuje:

1) najmanje 30 elektora kod nacionalnih manjina čiji broj prema poslednjem popisu stanovništva iznosi manje od 10.000 lica ili nije iskazan;

2) najmanje 45 elektora kod nacionalnih manjina čiji broj prema poslednjem popisu stanovništva iznosi više od 10.000 lica, ali manje od 50.000 lica;

3) najmanje 60 elektora kod nacionalnih manjina čiji broj prema poslednjem popisu stanovništva iznosi više od 50.000 lica, ali manje od 100.000 lica;

4) najmanje 100 elektora kod nacionalnih manjina čiji broj prema poslednjem popisu stanovništva iznosi više od 100.000 lica.

Član 11

Radom elektorske skupštine, do izbora predsednika elektorske skupštine, rukovodi najstariji elektor.

Član 12

Elektorska skupština počinje svoj rad utvrđivanjem prisustva elektora uz pomoć spiska elektora koji dostavlja Ministarstvo.

Posle utvrđivanja prisustva broja elektora, elektorska skupština nastavlja svoj rad izborom predsednika, potpredsednika, zapisničara i članova izborne komisije.

Član 13

Elektorska skupština odlučuje javno, većinom glasova prisutnih elektora.

O izboru članova nacionalnog saveta, elektorska skupština odlučuje tajnim glasanjem.

Elektorska skupština može da odlučuje tajnim glasanjem i o drugim pitanjima, ako tako odluči.

III IZBOR

Član 14

Nacionalni savet se bira po proporcionalnom sistemu.

Liste kandidata (u daljem tekstu: lista) za članove nacionalnih saveta može da predloži jedna četvrtina prisutnih elektora.

Elektor može da podrži samo jednu listu.

Na listi može biti najmanje pet, a najviše onoliko kandidata koliko nacionalni savet ima članova. Redosled kandidata određuje podnosilac liste.

Liste proglašava predsednik elektorske skupštine utvrđujući njihov redni broj i nosioca.

Elektori glasaju tajno na unapred pripremljenim listićima na koje upisuju ime nosioca, odnosno broj liste.

Broj mandata koje je dobila lista utvrđuje se tako što se ukupan broj glasova koje je dobila lista deli sa brojevima od jedan do zaključno sa brojem članova nacionalnog saveta. Tako dobijeni količnici raspoređuju se po veličini, pri čemu se u obzir uzima onoliko najvećih količnika koliko nacionalni savet ima članova.

Mandati koji pripadaju listi raspoređuju se prema redosledu kandidata na listi.

Ako izabrani član nacionalnog saveta podnese ostavku na članstvo, odnosno njegov mandat prestane na drugi način u skladu sa statutom nacionalnog saveta, za člana nacionalnog saveta se bira sledeći kandidat sa njegove izborne liste.

IV VANREDNA ELEKTORSKA SKUPŠTINA

Član 15

Ako lica koja imaju pravo da budu elektori, a čiji je broj veći od polovine elektora koji su učestvovali u radu elektorske skupštine, pismeno zahtevaju sazivanje vanredne elektorske skupštine, Ministarstvo, u skladu sa odredbama ovog pravilnika, određuje datum i mesto održavanja vanredne elektorske skupštine.

Izborom novog nacionalnog saveta na vanrednoj elektorskoj skupštini prestaje mandat ranijeg nacionalnog saveta.

Vanredna elektorska skupština ne može se sazivati pre isteka roka od jedne godine od izbora nacionalnog saveta.

V STUPANJE NA SNAGU

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Savezno ministarstvo nacionalnih i etničkih zajednica Beograd

OBRAZAC ZA PREDLAGANJE ELEKTORA ZA ELEKTORSKU SKUPŠTINU NACIONALNE MANJINE

Dole potpisani/a

Ime i prezime: _______________________________________________________________________________________________

Matični broj: ________________________________________________________________________________________________

Ime jednog od roditelja: ______________________________________________________________________________________

Adresa stana: ________________________________________________________________________________________________

 

Izjavljujem da sam pripadnik ___________________________________________________________________________________

nacionalne manjine i predlažem da na elektorskoj skupštini ______________________ nacionalne manjine učestvuje sledeće lice:

Ime i prezime (predloženog elektora): ___________________________________________________________________________

Devojačko ime i prezime majke: _______________________________________________________________________________

Matični broj: ________________________________________________________________________________________________

Adresa stana: ________________________________________________________________________________________________

 

Svojeručni potpis: _______________________

Datum i mesto: _________________________