UREDBA
O NAČINU KORIŠĆENJA GODIŠNJEG ODMORA I ODSUSTAVA LICA NA SLUŽBI U VOJSCI JUGOSLAVIJE

("Sl. list SRJ", 30/94, 39/94 - ispr., 27/96, 61/2001 i 42/2002)

Član 1

Ovom uredbom uređuje se način korišćenja godišnjeg odmora i odsustava lica na službi u Vojsci Jugoslavije (u daljem tekstu: lica na službi u Vojsci).

Član 2

Profesionalnom pripadniku Vojske, bez obzira na dužinu penzijskog staža, pripada godišnji odmor u trajanju od 36 radnih dana, i to:

1) koji ima letačko zvanje predviđeno propisom o vojnim letačima i koji ispunjava planirani godišnji program letačke obuke;

2) koji više od 90 časova godišnje provede u barokomori, odnosno u avionu na ispitivanju i treniranju letača ili ispitivanju zaštitne avio-opreme;

3) koji ima padobransko zvanje i izvršava program stručne i borbene obuke u padobranskoj službi;

4) koji se nalazi na službi u graničnim jedinicama kopnene vojske zaključno sa komandom graničnog bataljona, mornaričkim graničnim jedinicama zaključno sa mornaričkim graničnim odredom i u graničnom odredu na reci;

5) koji se nalazi na službi u osmatračkim stanicama ratne mornarice, kao i službi u vizuelnim i radarskim osmatračnicama i lakim stanicama vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, odnosno određenim radio-relejnim i radio-goniometrijskim stanicama i isturenim prislušnim centrima iz sastava jedinica za protiveelektronsko izviđanje;

6) koji je ukrcan na podmornici i raspoređen na dužnost u podmornici ili u komandi plovne jedinice podmornica;

7) roniocu koji obavlja dužnost ronioca i ispunjava norme iz nastavnog programa ili borbene obuke ronilaca;

8) pomorskom ili rečnom diverzantu koji obavlja dužnost pomorskog ili rečnog diverzanta i ispunjava norme iz nastavnog programa ili borbene obuke pomorskih odnosno rečnih diverzanata;

9) koji obavlja dužnost diverzanta u kopnenoj vojsci; protivteroriste policajca u vojnoj policiji specijalne namene i jedinici za prepadna dejstva.

Član 3

Profesionalni pripadnik Vojske koji je upućen na službu u inostranstvu, godišnji odmor koristi pre odlaska u inostranstvo, a u godini u kojoj mu prestaje služba u inostranstvu godišnji odmor koristi posle povratka u zemlju.

Član 4

Profesionalni pripadnik Vojske koristi godišnji odmor prema planu korišćenja godišnjeg odmora i odsustva vojne jedinice, odnosno vojne ustanove u kojoj je na službi (u daljem tekstu: jedinica, odnosno ustanova).

Plan korišćenja godišnjeg odmora sastavlja se u jedinici odnosno ustanovi ranga samostalnog bataljona - diviziona i višeg ranga a odobrava a starešina jedinice odnosno ustanove istog ili višeg položaja.

Starešini jedinice, odnosno ustanove iz stava 2 ovog člana korišćenje godišnjeg odmora odobrava njegov neposredno pretpostavljeni starešina.

Član 5

Prilikom planiranja i korišćenja godišnjeg odmora, obezbeđuje se da godišnji odmor istovremeno koristi najviše do 25% lica iz sastava jedinice, odnosno ustanove.

U pojedinim jedinicama odnosno ustanovama po odobrenju starešine na dužnosti: komandanta korpusa, starešine organizacijske jedinice u Generalštabu Vojske Jugoslavije (u daljem tekstu: Generalštab) i u Saveznom ministarstvu za odbranu (u daljem tekstu: Ministarstvo), može se planirati, odnosno koristiti godišnji odmor u većem procentu, ako to zahtevaju potrebe službe, kao i karakter delatnosti tih jedinica odnosno ustanova .

Planovi korišćenja godišnjeg odmora odobravaju se do 31. decembra tekuće godine za narednu godinu.

O dužini trajanja i vremenu korišćenja godišnjeg odmora odlučuje nadležni starešina jedinice odnosno ustanove, o čemu se profesionalni pripadnik Vojske obaveštava najkasnije 30 dana pre dana početka korišćenja godišnjeg odmora.

Član 6

Starešina jedinice, odnosno ustanove dužan je da plan korišćenja godišnjeg odmora realizuje tako da profesionalni pripadnik Vojske godišnji odmor koristi u vreme koje je tim planom predviđeno.

Član 7

Profesionalni pripadnik Vojske može koristiti godišnji odmor ili njegov deo u narednoj kalendarskoj godini, i to:

1) kad zbog vanrednih potreba službe nadležni starešina obustavi davanje, odnosno prekine korišćenje godišnjeg odmora, a obustavljeni, odnosno prekinuti godišnji odmor profesionalni pripadnik Vojske ne može da iskoristi u tekućoj godini;

2) kad profesionalni pripadnik Vojske, zbog lečenja ili bolovanja godišnji odmor ili njegov deo nije mogao da iskoristi u tekućoj godini;

3) kad profesionalni pripadnik Vojske - žena, zbog trudnoće ili porođaja, godišnji odmor ili njegov deo nije mogla da iskoristi u tekućoj godini.

Planom korišćenja godišnjeg odmora nadležni starešina iz člana 4 st. 2 i 3 ove uredbe određuje da se obustavljeni, odnosno prekinuti godišnji odmor koristi u narednoj kalendarskoj godini.

Član 8

Dužina godišnjeg odmora civilnog lica na službi u Vojsci Jugoslavije (u daljem tekstu: civilno lice u Vojsci) zavisi od penzijskog staža, zdravstvenog stanja i drugih uslova u kojima živi i radi.

Dužina godišnjeg odmora civilnog lica u Vojsci, zavisno od penzijskog staža, iznosi:

1) do tri godine - 18 radnih dana;

2) preko tri godine do sedam godina - 20 radnih dana;

3) preko sedam do 10 godina - 22 radna dana;

4) preko 10 do 15 godina - 25 radnih dana;

5) preko 15 do 20 godina - 28 radnih dana;

6) preko 20 godina - 30 radnih dana.

Godišnji odmor iz stava 2 ovog člana uvećava se za tri radna dana invalidu, samohranom roditelju sa detetom do sedam godina života i roditelju sa dvoje ili više dece do 14 godina života, odnosno roditelja koji u svom domaćinstvu izdržava dete koje ima smetnje u psihofizičkom razvoju.

Član 9

Dužina godišnjeg odmora po odredbama stava 2 člana 8 ove uredbe određuje se prema penzijskom stažu koji civilno lice u Vojsci navršava u godini u kojoj koristi godišnji odmor.

Uvećanje godišnjeg odmora po odredbi stava 3 člana 8 ove uredbe određuje se prema godinama života koje dete, odnosno deca navršavaju u godini u kojoj civilno lice u Vojsci koristi godišnji odmor.

Član 10

Vojnik koji vojni rok služi u trajanju od 12 meseci redovno odsustvo koristi jednom u toku služenja vojnog roka u neprekidnom trajanju, a vojnik koji vojni rok služi u trajanju dužem od 12 meseci, redovno odsustvo koristi u dva dela, od čega prvi deo (15 dana) za vreme prvih 12 meseci, a preostali deo za vreme drugog dela služenja vojnog roka.

Korišćenje redovnog odsustva odobrava se, po pravilu, po završenoj osnovnoj obuci.

Odredbe st. 1 i 2 ovog člana odnose se i na vojnika na odsluženju vojnog roka koji redovno odsustvo nije koristio prilikom ranijeg služenja vojnog roka.

Vojniku iz stava 3 ovog člana, koji je na dosluženju vojnog roka do pet meseci, korišćenje redovnog odsustva odobrava se na kraju služenja vojnog roka.

Član 11

Redovno odsustvo vojnik koristi po planu koji se sastavlja u jedinici, odnosno ustanovi ranga čete odnosno baterije.

Plan korišćenja redovnog odsustva vojnika odobrava pretpostavljeni starešina jedinice, odnosno ustanove ranga komandanta bataljona, odnosno diviziona ili višeg ranga.

Član 12

Licu na službi u Vojsci za zalaganje i uspeh u službi može se odobriti nagradno odsustvo, i to:

1) za pokazanu hrabrost ili humanost ili zbog zalaganja u spašavanju ljudskih života i imovine;

2) za odlične rezultate u vojnoj stručnoj obuci u celini ili u pojedinim fazama obuke;

3) za odlične rezultate ili pokazano zalaganje u rukovanju i upotrebi, čuvanju i održavanju naoružanja i vojne opreme;

4) za kreativan rad u rešavanju složenijih ili težih zadataka, poboljšavanju rada ili većoj uštedi.

Broj lica kojima se u toku godine odobrava nagradno odsustvo iz stava 1 ovog člana, zavisno od prosečnog brojnog stanja ljudstva u jedinici odnosno ustanovi, iznosi:

1) u jedinici zaključno sa pukom, odnosno brigadom - do 5%;

2) u ostalim jedinicama odnosno ustanovama - do 3%.

Odluku o nagradnom odsustvu iz stava 1 ovog člana nadležni starešina saopštava pred sastavom jedinice, odnosno ustanove u kojoj je nagrađeno lice na službi.

Korišćenje nagradnog odsustva odobrava nadležni starešina na položaju komandira čete i višem položaju.

Član 13

Lice na službi u Vojsci koje je dobrovoljni davalac krvi za svako davanje krvi ima pravo na odsustvo od dva radna dana, ne računajući dan u kome je dao krv.

Odsustvo iz stava 1 ovog člana odobrava starešina na položaju komandira čete i višem položaju.

Član 14

Nagradno odsustvo iz člana 12 ove uredbe mogu dati, i to:

1) komandir voda - do dva dana;

2) komandir samostalnog voda - do pet dana;

3) komandir čete i starešina jedinice, odnosno ustanove istog ranga - do sedam dana;

4) komandant bataljona i starešina jedinice, odnosno ustanove istog ranga - do 10 dana;

5) komandant puka i starešina jedinice, odnosno ustanove istog ranga - do 15 dana;

6) komandant korpusa i starešina jedinice, odnosno ustanove istog ranga - do 20 dana;

7) predsednik Republike, savezni ministar za odbranu i načelnik Generalštaba - do 30 dana.

Ovlašćenje starešine iz stava 1 tač. 6 i 7 ovog člana odnosi se i na starešinu odgovarajućeg ranga u organizacijskim jedinicama Ministarstva i Generalštaba.

Član 15

Profesionalni pripadnik Vojske koji u vršenju službe obavlja naročito teške i za zdravlje štetne poslove ima pravo na odsustvo za oporavak, i to:

1) u trajanju od pet dana:

a) koji do pet godina obavlja dužnost na radnom mestu gde više od 90 časova godišnje provodi u barokomori ili ispitivanju zaštitne opreme;

b) koji do 10 godina vrši službu na: radnom mestu na kome se neposredno radi na proizvodnji eksploziva, laboraciji inicijalnih i brizantnih eksploziva i delaboracije elemenata punjenih ovim materijama; radnom mestu u raketnoj, raketno-tehničkoj bateriji i centru protivvazdušne odbrane, gde se neposredno radi ili izvodi nastava sa tečnim raketnim gorivom; rukovanju i održavanju radara; radnom mestu na kome se radi sa uređajima za radiofrekvencijsku dijatermiju u medicini; radnom mestu u farbari, hemijskoj čistionici i pri upotrebi organskih rastvarača na bazi hloriranih ugljenovodonika; radnom mestu u podzemnom skladištu pogonskog materijala; radnom mestu na kome se isključivo radi na sprečavanju i lečenju tuberkuloze, sa duševnim bolesnicima ili u patološko-anatomskim prosekturama;

v) koji radi na: ispitivanju, baždarenju i remontu uređaja sa jonizirajućim zračenje i instrumenata za merenje jonizirajućeg zračenja; kontroli izvora jonizirajućeg, mikrotalasnog, laserskog i infracrvenog zračenja; radnom mestu na kome se stalno i neposredno radi s organofosfornim pesticidima;

2) u trajanju od sedam dana:

a) koji do 10 godina vrši službu na radnom mestu mašinskog slovoslagača, slovoslagača na teletajpseteru, ručnog slovoslagača, livca olova, otiskivača sloga (apcigera), cinkografa (ecera i reprofotografa), programera u foto-slogu i kopiste i reprofotografa u ofset-pripremi;

b) koji do 10 godina obavlja dužnost diverzanta u kopnenoj vojsci, protivteroriste, policajca u vojnoj policiji specijalne namene i u jedinici za prepadna dejstva;

3) u trajanju od 10 dana:

a) koji ima letačko zvanje predviđeno propisom o vojnim letačima a ispunjava planirani godišnji program letačke obuke ili vrši dužnost člana posade na vazduhoplovu;

b) koji radi na razvoju, remontu, opravci, baždarenju i proveri uređaja mikrotalasnog, laserskog i infracrvenog zračenja;

v) koji do 10 godina vrši službu na: radnom mestu na kome se stalno i neposredno radi na cijanizaciji; radnom mestu gde se neposredno i stalno čiste cisterne, tankovi ili rezervoari za benzin; radnom mestu u stalno posednutim podzemnim objektima gde se puštaju u rad agregati sa unutrašnjim sagorevanjem i gde se redovno održavaju i opravljaju avionski motori, agregati i akumulatori - ako radi puno radno vreme; radnom mestu na kome se najmanje 80% ukupnog efektivnog radnog vremena u toku godine provede neposredno na radovima u podzemnim ili podzemno-podvodnim objektima u izgradnji (bušači, mineri-palioci mina, utovarivači i njihovi pomoćnici);

g) koji duže od 10 godina vrši službu ili se nalazi na: radnom mestu na kome se neposredno radi na proizvodnji eksploziva, laboraciji inicijalnih i brizantnih eksploziva i delaboraciji elemenata punjenih ovim materijama; radnom mestu u raketnoj, raketno-tehničkoj bateriji i centru protivvazdušne odbrane gde se neposredno radi ili izvodi nastava sa tečnim raketnim gorivom; rukovanju i održavanju radara; radnom mestu na kome se radi sa uređajima za radiofrekvencijsku dijatermiju u medicini; radnom mestu u farbari, hemijskoj čistionici i pri upotrebi organskih rastvarača na bazi hloriranih ugljenovodonika; radnom mestu u podzemnom skladištu pogonskog materijala; radnom mestu mašinskog slovoslagača, slovoslagača na teletajpseteru, ručnog slovoslagača, livca olova, otiskivača sloga (apcigera), cinkografa (ecera i reprofotografa), programera u foto-slogu i kopiste i reprofotografa u ofset-pripremi; radnom mestu gde se isključivo radi na sprečavanju i lečenju tuberkuloze, sa duševnim bolesnicima ili u patološko-anatomskim prosekturama; dužnosti diverzanta u kopnenoj vojsci, protivteroriste, policajca u vojnoj policiji specijalne namene i jedinici za prepadna dejstva;

4) u trajanju od 15 dana:

a) koji ima letačko zvanje predviđeno propisom o vojnim letačima ispunjava planirani godišnji program letačke obuke i na dužnosti je pilota na vazduhoplovu kao i probni pilot upućen na dužnost van Vojske;

b) koji radi s otvorenim i zatvorenim izvorima jonizujućeg zračenja ili na radiološkoj dekontaminaciji tehnike, materijala, opreme, hrane i vode, koji su kontaminirani izvorima jonizujućeg zračenja;

v) koji duže od 10 godina vrši službu na: radnom mestu na kome se stalno i neposredno radi na cijanizaciji; radnom mestu gde se neposredno i stalno čiste cisterne, tankovi ili rezervoari za benzin; radnom mestu u stalno posednutim podzemnim objektima gde se puštaju u rad agregati s unutrašnjim sagorevanjem i gde se redovno održavaju i opravljaju avionski motori agregati i akumulatori - ako radi puno radno vreme; radnom mestu na kome se najmanje 80% ukupnog efektivnog radnog vremena u toku godine provodi neposredno na radovima u podzemnim ili podzemno-podvodnim objektima u izgradnji (bušači, mineri - palioci mina, utovarivači i njihovi pomoćnici).

Član 16

Savezni ministar za odbranu, na predlog načelnika Generalštaba odnosno starešine organizacijske jedinice Saveznog ministarstva za odbranu, odlukom utvrđuje radna mesta na kojima je profesionalni pripadnik Vojske izložen za zdravlje posebno štetnom hemijskom delovanju i na kojima licu pripada odsustvo za oporavak u trajanju do 30 dana u toku jedne kalendarske godine, kao i nadležnost za donošenje pojedinačnih rešenja za priznavanje prava na ovo odsustvo.

Uz predlog iz stava 1 ovog člana prilaže se mišljenje nadležne institucije za medicinu rada u Vojsci Jugoslavije.

Član 17

Odsustvo za oporavak iz člana 15 ove uredbe, u trajanju od 10 dana, na teret sredstava kojima raspolaže Vojska pripada profesionalnom pripadniku Vojske:

1) koji ima letačko zvanje predviđeno propisom o vojnim letačima, ako je postavljen i vrši dužnost pilota u jedinici zaključno sa avio-brigadom i ako ispunjava planirani godišnji program letačke obuke, odnosno ako je probni pilot ili instruktor letenja i ispunjava planirani godišnji program letačke obuke;

2) koji je ukrcan na podmornicu i raspoređen na dužnost u podmornici ili u komandi jedinice podmornica;

3) koji je raspoređen na dužnost ronioca i ispunjava norme iz nastavnog programa obuke ronilaca.

Član 18

Odsustvo za oporavak iz čl. 15 do 17 ove uredbe koristi se odvojeno od godišnjeg odmora, odnosno redovnog odsustva.

Odsustvo za oporavak koje se odobrava u trajanju dužem od 15 dana koristi se u dva dela.

Član 19

Profesionalni pripadnik Vojske kome je odobreno odsustvo radi posećivanja porodice odsustvo koristi, po pravilu, posle završetka tromesečnog perioda za koje mu odsustvo pripada. Ako iz opravdanih razloga odsustvo ne može da se koristi po završetku tromesečnog perioda, odsustvo se može koristiti mesec dana pre ili mesec dana posle isteka tog perioda.

Lice iz stava 1 ovog člana koje koristi odsustvo mesec dana pre ili mesec dana posle završetka tromesečnog perioda stiče pravo na ponovno korišćenje ovog odsustva po isteku tromesečnog perioda za koje mu odsustvo pripada, bez obzira na to kad ga je prethodno koristilo.

Ako se godišnji odmor, bolovanje ili neko drugo odsustvo, osim odsustva zbog privatnih poslova, koristi kod porodice, to vreme se ne računa kao odvojeni život od porodice.

Član 20

Vreme potrebno za put, u trajanju od dva dana ukupno za odlazak i povratak od mesta življenja, nadležni starešina iz člana 4 stav 2 ove uredbe odobrava licu na službi u Vojsci za putovanje na redovno odsustvo, odsustvo radi posećivanja porodice i odsustvo zbog privatnih poslova.

Član 21

Odredbe ove uredbe odnose se i na profesionalne vojnike koji su na službi van Vojske Jugoslavije.

Član 22

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Pravilnik o korišćenju godišnjeg odmora i odsustava vojnih lica ("Službeni vojni list", br. 14/89 i 14/90) i Naredba o određivanju formacijskih mesta na kojima aktivna vojna lica rade pod uslovima naročito štetnim po zdravlje i opasnim po život i iznosa dodatka za ta mesta u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (SSNO - Personalna uprava broj 2 - 42 od 31. maja 1989. godine).

Član 23

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".