ZAKON
O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU SAVEZNE VLADE SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE O UKIDANJU VIZA ZA NOSIOCE DIPLOMATSKIH PASOŠA

("Sl. list SRJ - Međunarodni ugovori", br. 7/2002)

ČLAN 1

Potvrđuje se Sporazum između Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Republike Slovenije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša, koji je potpisan 2. novembra 2001. godine u Ljubljani, u originalu na srpskom i slovenačkom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu na srpskom jeziku glasi:

 

SPORAZUM
IZMEĐU SAVEZNE VLADE SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE O UKIDANJU VIZA ZA NOSIOCE DIPLOMATSKIH PASOŠA

Savezna vlada Savezne Republike Jugoslavije i Vlada Republike Slovenije (u daljem tekstu: strane ugovornice), sa željom da razvijaju bilateralne odnose i sa ciljem da olakšaju putovanja svojih državljana nosilaca diplomatskih pasoša, sporazumele su se o sledećem:

Član 1

Državljani država svake strane ugovornice koji su nosioci diplomatskih pasoša važećih za putovanje, mogu bez viza ući, izaći, biti u tranzitu i boraviti na teritoriji države druge strane ugovornice do 30 dana.

Član 2

Državljani država svake strane ugovornice koji su nosioci diplomatskih pasoša i članovi su diplomatskog ili konzularnog predstavništva jedne države strane ugovornice na teritoriji druge države ugovornice, kao i članovi porodica koji sa njima žive u zajedničkom domaćinstvu a nosioci su diplomatskih pasoša, moraju za ulazak radi preuzimanja dužnosti pribaviti ulaznu vizu radi države prijema. Po preuzimanju dužnosti u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu ta lica mogu nesmetano i bez obaveze pribavljanja vize ulaziti i izlaziti sa teritorije države druge strane ugovornice.

Član 3

Državljani država strana ugovornica iz člana 1 i 2 ovog sporazuma mogu na teritoriju države druge strane ugovornice ući ili je napustiti na graničnim prelazima za međunarodni saobraćaj.

Član 4

Ovaj sporazum ne oslobađa državljane država strana ugovornica od obaveze da za vreme boravka na teritoriji države druge strane ugovornice poštuju važeće zakone i propise te države.

Član 5

Ovaj sporazum ne utiče na pravo nadležnih organa država strana ugovornica da licima koje smatra nepoželjnim, a koji su nosioci diplomatskih pasoša druge države ugovornice iz člana 1 i 2 ovog sporazuma, odbiju ulazak ili im zabrane boravak.

Član 6

Strane ugovornice će diplomatskim putem razmeniti uzorke važećih diplomatskih pasoša najkasnije 30 dana pre stupanja na snagu Sporazuma.

U slučaju izmene ili uvođenja novih diplomatskih pasoša, strane ugovornice će diplomatskim putem razmeniti njihove uzorke 30 dana pre njihove upotrebe.

Član 7

Svaka strana ugovornica može radi zaštite javnog reda, bezbednosti ili iz zdravstvenih razloga, privremeno, u celini ili delimično, obustaviti primenu ovog sporazuma.

O privremenoj obustavi primene Sporazuma i prekidu te obustave druga strana ugovornica biće odmah obaveštena diplomatskim putem.

Privremena obustava primene Sporazuma ili njen prekid stupa na snagu narednoga dana od dana kada je druga strana ugovornica diplomatskim putem dobila obaveštenja o privremenoj obustavi primene Sporazuma ili prekidu privremene obustave primene.

Član 8

Ovaj sporazum svaka strana ugovornica može otkazati u bilo koje vreme pismenim obaveštenjem diplomatskim putem. U tom slučaju Sporazum prestaje da važi 30 dana od dana prijema obaveštenja o otkazu.

Član 9

Ovaj sporazum zaključuje se na neodređeno vreme.

Sporazum će se primenjivati od dana potpisivanja, a stupiće na snagu 30 dana od datuma poslednje note kojom se države strane ugovornice obaveštavaju da su ispunjeni uslovi predviđeni njihovim zakonodavstvom za stupanje Sporazuma na snagu.

Sačinjeno u Ljubljani dana 24. novembra 2001. u dva originalna primerka na srpskom i slovenačkom jeziku, pri čemu svaki tekst ima jednaku verodostojnost.

Za Saveznu vladu
Saveze Republike Jugoslavije
Goran Svilanović, s.r.

Za Vladu
Republike Slovenije
Dimitrij Rupel, s.r.

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ - Međunarodni ugovori".