ODLUKA
O POSTAVLJANJU TEZGI I DRUGIH POKRETNIH PRIVREMENIH OBJEKATA

("Sl. list grada Beograda", br. 6/2001, 26/2001 i 12/2002)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se vrsta, izgled, uslovi i način postavljanja, korišćenja i uklanjanja tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata (u daljem tekstu: pokretni objekat) na javnim površinama, na teritoriji grada Beograda.

Član 2

Pokretni objekat, u smislu ove odluke, je tezga, aparat za sladoled, aparat za kokice, rashladna komora i drugi lako pokretni objekat za izlaganje i prodaju robe na malo i vršenje zanatskih usluga, koji se po isteku radnog vremena uklanja sa javne površine.

Pokretni objekat mogu postavljati pravna i fizička lica, u skladu sa zakonom i odredbama ove odluke.

Član 3

Pokretni objekat se postavlja na javnoj površini.

Javna površina, u smislu odredaba ove odluke, je izgrađeno gradsko građevinsko zemljište, koje je u opštoj upotrebi (u daljem tekstu: javna površina).

II VRSTA I IZGLED POKRETNIH OBJEKATA

Član 4

Tezga je tipski, otvoreni, lako pokretni objekat za izlaganje i prodaju robe, čija bruto površina ne može biti veća od 2 m2.

Tezga može biti izrađena od drveta, metala ili plastike, a može se izrađivati tako da se rasklapanjem pretvara u horizontalnu ili vertikalnu površinu za izlaganje robe.

Prodaja robe na tezgama, može se obavljati tokom cele godine, u vremenu od 08,00 do 20,00 časova, a po isteku radnog vremena tezga se uklanja, po pravilu sa javne površine.

Tezga obavezno sadrži, na vidnom mestu, istaknutu pločicu sa imenom radnje, odnosno korisnika tezge, brojem tezge i brojem rešenja kojim je odobreno postavljanje tezge. Pločica je standardnog oblika.

Član 5

Aparat za sladoled, odnosno kokice, je tipski, lako pokretni objekat za pripremu i prodaju odgovarajućih prehrambenih proizvoda, čija bruto površina sa kućištem aparata ne može biti veća od 2 m2.

Prodaja proizvoda iz objekata iz stava 1 ovog člana može se obavljati tokom cele godine, osim aparata za sladoled, koji se postavljaju u periodu od 15. marta do 15. novembra, u vremenu od 08,00 do 24,00 časa, a po isteku radnog vremena aparat se uklanja, po pravilu sa javne površine.

Član 6

Rashladna komora je tipski, pokretni objekat za konzerviranje i prodaju industrijski pakovanih sladoleda i drugih prehrambenih proizvoda, čija bruto površina ne može biti veća od 2 m2.

Prodaja proizvoda iz objekta iz stava 1 ovog člana, može se obavljati u periodu od 15. marta do 15. novembra, a uklanja se po isteku sezone.

Član 7

Pokretni objekat može imati suncobran ili tendu u okviru mesta postavljanja objekta, pod uslovom da sa objektom i okolinom čini funkcionalnu i estetsku celinu, a uklanja se zajedno sa objektom.

Član 8

Tip, veličinu, izgled i vrstu materijala od kojeg je pokretni objekat iz člana 2 ove odluke načinjen, na području gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, određuje posebnim aktom Izvršni odbor Skupštine grada Beograda, na predlog Sekretarijata za urbanizam, a za područje gradskih opština: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot, izvršni odbor te gradske opštine, na predlog organa opštinske uprave nadležnog za poslove urbanizma.

III USLOVI I NAČIN POSTAVLJANJA POKRETNIH OBJEKATA

Član 9

Mesta, broj, vrsta, tip, veličina, namena - vrsta robe, uslovi, radno vreme i vreme korišćenja pokretnih objekata, određuju se Planom postavljanja pokretnih privremenih objekata (u daljem tekstu: plan).

Plan za područje gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, donosi Skupština grada Beograda, a pripremaju ga Sekretarijat za saobraćaj i Sekretarijat za urbanizam, a u prostorima od kulturno-istorijskog značaja, koji su proglašeni za kulturna dobra i Zavod za zaštitu spomenika kulture, polazeći od predloga gradskih opština.

Plan za područje gradskih opština: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot, donose skupštine tih gradskih opština, a pripremaju organi opštinske uprave nadležni za poslove saobraćaja i urbanizma.

Odredbe st. 1 i 2 ovog člana ne odnose se na povremenu prodaju robe za vreme održavanja vašara, sajmova, izložbi i tradicionalnih manifestacija (novogodišnji, božićni, uskršnji i drugi praznici).

Plan se objavljuje u "Službenom listu grada Beograda".

Član 10

Plan se donosi za određeno vreme.

Izmena i dopuna plana se vrši po potrebi, po postupku predviđenom za donošenje plana.

Član 11

Mesto postavljanja pokretnog objekta ne može se nalaziti na sledećim površinama:

- neposredno oko pijaca i tržnih centara,

- kolonade, pasaži, stambenih i poslovnih zgrada, prostori ispred prodavnica, odnosno radnji istovetne delatnosti i ponude robe, osim korisnika tih prodavnica, odnosno radnji,

- podzemni prolazi.

Pokretni objekat se ne može postaviti na javnim zelenim površinama, osim na uređenim stazama i posebno određenim mestima u parku, u skladu sa planom.

Član 12

Pokretni objekat postavlja korisnik neposredno ili preduzeće, odnosno drugo pravno lice, kome grad, za područje gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, odnosno gradska opština za područje gradskih opština: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot, poveri postavljanje pokretnog objekta (u daljem tekstu: preduzeće).

Kada pokretne objekte postavlja preduzeće, Izvršni odbor Skupštine grada Beograda, odnosno izvršni odbor gradske opštine svojim aktom uređuje uslove i način za njihovo postavljanje.

Član 13

Korisnik se određuje na osnovu konkursa.

Komisija izvršnog odbora skupštine gradske opštine u skladu sa planom raspisuje konkurs, utvrđuje kriterijume, sprovodi konkurs i donosi odluku o izboru korisnika.

Konkurs sadrži popis mesta za postavljanje i površinu, vrstu, tip, veličinu i namenu pokretnog objekta, radno vreme, kao i vreme korišćenja.

Po završenom konkursu učesnik konkursa ima pravo prigovora u roku od 8 dana od dana završetka konkursa.

Prigovor se podnosi izvršnom odboru skupštine gradske opštine.

Konkurs je javan i objavljuje se u dnevnom listu koji izlazi u Beogradu.

Član 14

Po sprovedenom konkursu na području gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, odobrenje za postavljanje pokretnog objekta izdaje Sekretarijat za saobraćaj.

Po sprovedenom konkursu, na području gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot, odobrenje za postavljanje pokretnog objekta, izdaje organ opštinske uprave nadležan za poslove saobraćaja.

Organi iz st. 1 i 2 ovog člana izdaju odobrenja i za objekte iz člana 9 stav 4 ove odluke.

Odobrenje se izdaje u formi rešenja i sadrži mesto, vrstu, tip, veličinu i namenu - vrstu robe, površinu koja se zauzima, vreme korišćenja mesta, radno vreme i rok u kome je korisnik dužan da otpočne sa obavljanjem delatnosti, a koji ne može biti duži od 30 dana, i obavezu uklanjanja objekta po isteku radnog vremena, odnosno sezone.

Član 14a

Izuzetno, kada korisnik pokretni objekat iz čl. 5 i 6 ove odluke postavi uz maloprodajni objekat, kiosk ili manji montažni objekat ne primenjuju se odredbe čl. 9 - 14 ove odluke.

Odobrenje za postavljanje pokretnog objekta iz stava 1 ovog člana na zahtev korisnika maloprodajnog objekta, kioska ili manjeg montažnog objekta, izdaje organ opštinske uprave nadležan za komunalne poslove uz prethodnu saglasnost Sekretarijata za saobraćaj.

Uz zahtev za postavljanje privremenog objekta iz stava 1 ovog člana podnosi se dokaz o pravu korišćenja maloprodajnog objekta, kioska ili manjeg montažnog objekta i skica prostora predviđenog za postavljanje pokretnog objekta.

Odobrenje iz stava 2 ovog člana izdaje se u formi rešenja i sadrži: vrstu, tip, veličinu i namenu - vrstu robe, površinu koja se zauzima, vreme korišćenja mesta, radno vreme i obavezu uklanjanja objekta po isteku radnog vremena, odnosno sezone.

IV NAČIN KORIŠĆENJA POKRETNIH OBJEKATA

Član 15

Korisnik je dužan da pokretni objekat koristi u skladu sa odobrenjem.

Član 16

Korisnik je dužan da pokretni objekat i prostor oko njega održava u urednom i ispravnom stanju, kao i da plaća odgovarajuću naknadu JKP "Gradska čistoća".

Član 17

Korisniku nije dozvoljeno da:

- prenosi pravo korišćenja mesta postavljanja na drugo lice, ili objekat izdaje u zakup ili podzakup, odnosno prenese na korišćenje drugom licu ugovorom o poslovno tehničkoj saradnji niti bilo kojim drugim ugovorom.

- fiksira, ili na drugi način vezuje pokretni objekat za tlo, ili za objekat u neposrednoj blizini,

- pripadajući funkcionalni prostor objekta, kao i konstruktivne elemente tende i suncobrana koristi za izlaganje robe.

V NADZOR

Član 18

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije.

Član 19

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da rešenjem naredi uklanjanje pokretnog objekta, u sledećim slučajevima:

- ako je pokretni objekat postavljen na mesto koje nije određeno planom,

- ako promeni neki od uslova utvrđenih Planom, a korisnik im se ne prilagodi u ostavljenom roku.

- ako korisnik pokretni objekat postavi ili koristi bez odobrenja,

- ako postavljeni pokretni objekat koristi neovlašćeno lice,

- ako korisnik pokretni objekat postavi, ili koristi, suprotno odobrenju,

- ako korisnik ne otpočne sa korišćenjem u roku od 30 dana od dana dobijanja odobrenja,

- ako u roku od 30 dana od dana dobijanja odobrenja za zauzeće javne površine korisnik ne pribavi odobrenje za rad,

- ako je to neophodno zbog izmene režima saobraćaja.

O uklanjanju pokretnog objekta komunalni inspektor obaveštava nadležni organ koji je izdao odobrenje o postavljanju pokretnog objekta.

Po prijemu obaveštenja iz stava 2 ovog člana organ koji je izdao odobrenje za postavljanje pokretnog objekta donosi rešenje o prestanku važenja izdatog odobrenja.

Član 20

Ako korisnik ne postupi po rešenju komunalnog inspektora i ne ukloni pokretni objekat, komunalni inspektor će odrediti da se pokretni objekat ukloni o trošku korisnika, preko drugog lica, na mesto koje je određeno za te namene.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 21

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1. postavi pokretni objekat bez odobrenja ili suprotno odobrenju (član 14 i 14a),

2. koristi pokretni objekat bez odobrenja ili suprotno odobrenju (član 15),

3. pokretni objekat i prostor oko njega ne održava u urednom i ispravnom stanju (član 16),

4. postupi suprotno odredbama člana 17 ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana, kazniće se novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana, kazniće se novčanom kaznom od 5.000 dinara do 50.000 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana, kazniće se novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara fizičko lice.

Član 22

Novčanu kaznu od 5.000 dinara za pravno lice i preduzetnika i novčanu kaznu od 500 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice za prekršaje predviđene u članu 21 ove odluke naplaćuje na licu mesta komunalni inspektor.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Akt iz člana 8 ove odluke doneće Izvršni odbor Skupštine grada, odnosno gradske opštine, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 24

Plan iz člana 9 st. 2 i 3 ove odluke, doneće Skupština grada, odnosno skupština gradske opštine, do 30. aprila 2001. godine.

Član 25

Organ nadležan za izdavanje odobrenja utvrđen ovom odlukom, može na zahtev korisnika koji je posedovao akt za postavljanje pokretnog objekta za 2000. godinu produžiti isti, do donošenja plana.

Član 26

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

Samostalni članovi Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o postavljanju tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata

("Sl. list grada Beograda", br. 12/2002)

Član 3

Ovlašćuje se Komisija za propise Skupštine grada Beograda da utvrdi prečišćen tekst Odluke o postavljanju tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata.

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".