ODLUKA
O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU VRŠENJA KONVERZIJE ŠTEDNIH ULOGA GRAĐANA U OBVEZNICE REPUBLIKE SRBIJE I REPUBLIKE CRNE GORE

("Sl. list SRJ", br. 44/2002)

1. Ovom odlukom utvrđuju se bliži uslovi i način vršenja konverzije štednih uloga građana u obveznice Republike Srbije i Republike Crne Gore (u daljem tekstu: obveznice) koje će se emitovati radi regulisanja duga Republike Srbije i Republike Crne Gore iz člana 3 Zakona o regulisanju javnog duga Savezne Republike Jugoslavije po osnovu devizne štednje građana (u daljem tekstu: Zakon), način knjigovodstvenog evidentiranja tih obveznica, kao i način njihove registracije kod Narodne banke Jugoslavije - Zavoda za obračun i plaćanja - Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar).

2. Štedni ulozi građana iz tačke 1 ove odluke predstavljaju stanje neisplaćene devizne štednje na dan emisije obveznica iz tačke 1 ove odluke, odnosno na dan konverzije - 19. avgust 2002. godine, uvećano za kamatu obračunatu po stopi od 2% godišnje do tog dana i preračunato u evre.

Konverziju devizne štednje iz stava 1 ove tačke obavljaju banke iz člana 8 Zakona [ovlašćene banke iz člana 2 Zakona o izmirenju obaveza po osnovu devizne štednje građana ("Službeni list SRJ", br. 59/98, 44/99 i 53/2001), banke koje su usled statusnih promena postale pravni sledbenici tih banaka, kao i banke koje, u skladu s propisima kojima se uređuju sanacija, stečaj i likvidacija banaka, preuzimaju poslove u vezi sa isplatom devizne štednje građana položene kod ovlašćenih banaka iz tog člana nad kojima je pokrenut postupak stečaja ili likvidacije].

Konverziju devizne štednje, banke sa teritorije Republike Srbije, odnosno Republike Crne Gore vrše građanima čije je prebivalište na teritoriji tih republika.

3. Devizna štednja iz tačke 2 ove odluke, uvećana za kamatu obračunatu po stopi od 2% godišnje do dana dospeća, konvertuje se u obveznice, s tim što se pravo na konverziju utvrđuje po pojedinačnim štednim ulozima, i to:

- u visini do 276.10 evra, s rokom dospeća 26. avgusta 2002. godine - pri čemu se taj iznos uvećava za iznos neisplaćene devizne štednje po članu 10 Zakona o izmirenju obaveza po osnovu devizne štednje građana za 2000. i 2001. godinu i umanjuje za obveznice serije A za 2002. godinu koje su emitovane i preuzete na osnovu Odluke o emisiji obveznica Savezne Republike Jugoslavije za izmirenje obaveza po osnovu devizne štednje građana ("Službeni list SRJ", br. 4/2001, 6/2001 i 27/2001) (u daljem tekstu: Odluka) i za iznos devizne štednje za 2002. godinu isplaćene do dana emisije obveznica;

- u visini do 380 evra, s rokom dospeća 31. maja 2003. godine, pri čemu se taj iznos umanjuje za obveznice serije A za 2003. godinu koje su emitovane i preuzete na osnovu Odluke;

- u visini do 530 evra, s rokom dospeća 31. maja 2004. godine, pri čemu se taj iznos umanjuje za obveznice serije A za 2004. godinu koje su emitovane i preuzete po osnovu Odluke;

- u 12 godišnjih rata s rokom dospeća 31. maja svake godine u periodu od 2005. do 2016. godine - koje se izračunavaju množenjem preostalog iznosa devizne štednje koeficijentima iz člana 4 stav 2 Zakona, s tim da godišnja rata po jednom deviznom štednom ulogu ne može biti manja od 500 evra, uključujući i obveznice serije B koje su preuzete na osnovu Odluke.

Vlasnici deviznih štednih uloga koji su deviznu štednju stekli na osnovu pravnosnažnog rešenja o nasleđivanju - pravo na isplatu pripadajućih iznosa iz člana 4 Zakona ostvaruju srazmerno visini svog naslednog dela.

4. Posle izvršene konverzije u smislu tačke 3 ove odluke, banke iz člana 2 Zakona o izmirenju obaveza po osnovu devizne štednje građana i banke koje su usled statusnih promena postale pravni sledbenici tih banaka isknjižavaju iz svojih bilansa potraživanje od SR Jugoslavije po osnovu devizne štednje i obaveze prema deviznim štednim ulozima građana, a u vanbilansnoj evidenciji evidentiraju obveznice Republike Srbije, odnosno Republike Crne Gore i obaveze po tim obveznicama.

Banke koje u skladu s propisima kojima se uređuju sanacija, stečaj i likvidacija banaka preuzimaju poslove u vezi sa isplatom devizne štednje građana položene kod banaka iz člana 2 Zakona o izmirenju obaveza po osnovu devizne štednje građana nad kojima je pokrenut postupak stečaja ili likvidacije - u vanbilansnoj evidenciji evidentiraju obveznice Republike Srbije, odnosno Republike Crne Gore i obaveze po tim obveznicama.

5. Podatke o obračunu konverzije devizne štednje u obveznice - banke iz tačke 2 stav 2 ove odluke dostavljaju Narodnoj banci Jugoslavije.

6. Banke iz tačke 2 stav 2 ove odluke, iznos devizne štednje konvertovan u obveznice u smislu ove odluke evidentiraju deviznim štedišama u deviznoj štednoj knjižici, odnosno na deviznom računu - nakon usklađivanja stanja devizne štednje na deviznoj štednoj knjižici, odnosno deviznom računu sa stanjem u svojoj evidenciji.

O izvršenoj konverziji iz stava 1 ove tačke, banke iz tog stava izdaju deviznim štedišama potvrde - na obrascu koji je priložen uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

Ako se, pri evidentiranju konverzije, deviznom štediši istovremeno isplaćuju i dospele obveznice - banka je dužna da podatke o tim isplatama navede u potvrdi iz stava 2 ove tačke.

Ako devizni štediša raspolaže sa više štednih uloga - potvrda iz stava 2 ove tačke izdaje se na ukupan iznos konvertovane devizne štednje u obveznice, zbirno po svim štednim ulozima.

7. Prilikom konverzije, banka deviznom štediši otvara račun hartija od vrednosti - kao podračun svog računa hartija od vrednosti koji se vodi u Centralnom registru, i to tako što mu u okviru šifre banke dodeljuje broj podračuna i upisuje ga u potvrdu iz tačke 6 ove odluke. Istovremeno, banka podatke iz te potvrde elektronski prenosi Centralnom registru - prema specifikaciji za razmenu podataka.

8. Iznosi na potvrdi iz tačke 6 ove odluke, odnosno iznosi na računu hartija od vrednosti u Centralnom registru iz tačke 7 te odluke zaokružuju se na ceo broj.

9. Za sprovođenje ove odluke Narodna banka Jugoslavije doneće uputstvo.

10. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".