ODLUKA
O IZDAVANJU I OSNOVNIM OBELEŽJIMA NOVČANICE OD 5000 DINARA

("Sl. list SRJ", br. 45/2002)

1. Narodna banka Jugoslavije izdaće novčanicu od 5000 dinara.

2. Novčanica od 5000 dinara štampaće se na beloj zaštićenoj hartiji sa multitonskim vodenim znakom u vidu portreta Slobodana Jovanovića i sa plasiranim OVD elementom (u daljem tekstu: hologram) na licu novčanice. Hologram kao elemente sadrži grb SR Jugoslavije i oznaku vrednosti apoena "5000" postavljenih u srednju zonu holograma, kao i mikrotekst "5000 dinara", ispisan ćirilicom i latinicom i multipliciran tako da linija mikroteksta prati oblik rozete. U uglovima demetalizovanog dela holograma postavljene su cifre "5000". Šest linija koje se zrakasto šire od centralno postavljenog grba ka krajevima holograma, kao i konturno izvedene cifre "5000" koje se smanjuju idući ka krajevima, upotpunjuju ukupan izgled holograma. Zavisno od ugla gledanja i upadnog ugla svetlosti, hologram formira nekoliko različitih slika koje se prelivaju jedna u drugu, pri tome menjajući boju. Na naličju novčanice ugrađena je isprekidana zaštitna nit srebrne boje, koja sadrži mikrotekst "NBJ - NBJ" koji se kontinuirano ponavlja i čita i s lica i s naličja novčanice (zaštitna nit i mikrotekst su s naličja jasno vidljivi, a s lica pod svetlošću koja novčanicu čini transparentnom). U papir su ugrađena i vlakanca u žutoj, plavoj i crvenoj boji, od kojih su žuta i plava vidljiva na dnevnoj svetlosti, a žuta i crvena pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima. Lice i naličje novčanice će se štampati u kombinovanoj tehnici, u dubokoj i višebojnoj ofset štampi i tehnici visoke štampe za numeraciju na naličju. Ova numeracija je štampana u crnoj boji koja fluorescira žuto - zeleno pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima. Numeracija sadrži dve slovne i sedam numeričkih oznaka.

3. Novčanica od 5000 dinara imaće dimenzije 76 x 159 mm.

Lice novčanice

4. Dispozicija je horizontalna.

Na levoj strani je portret Slobodana Jovanovića, izveden tehnikom duboke štampe. Levo od portreta ispisane su reči "Slobodan Jovanović", ćirilicom i latinicom, godine njegovog rođenja i smrti "1869-1958", a ispod je faksimil potpisa Slobodana Jovanovića.

Centralnim delom novčanice dominira prikaz skulpturalne grupe sa središnjom figurom žene sa golubom u podignutoj desnoj ruci.

Oznaka vrednosti apoena "5000" data u pozitivu, smeštena je u donjem desnom delu bele površine, dok se manja oznaka vrednosti "5000", u vertikalnoj dispoziciji nalazi desno od portreta u gornjoj zoni.

Tekst "Narodna banka Jugoslavije", ispisan ćirilicom u dva reda, smešten je na beloj površini u desnom delu, a isti tekst ispisan latinicom u dva reda - u blizini leve margine novčanice: reči "Narodna banka" u pozitivu, a reč "Jugoslavije" u negativu. Iznad reči "Jugoslavije", tehnikom duboke štampe izvedena je oznaka za slepe (tri diskretno smaknute horizontalne linije). Levo od te reči, istom tehnikom, ćirilicom i latinicom izveden je mikrotekst "NBJ", u šest redova.

U donjem desnom delu bele površine novčanice, a iznad oznake vrednosti apoena "5000", u tehnici duboke štampe, optički varijabilnom bojom (OVI bojom) štampana je stilizovana otvorena knjiga. U zavisnosti od ugla gledanja, boja knjige se menja od zlatne do zelene.

U gornjem delu bele površine novčanice, tehnikom duboke štampe izveden je tzv. kip efekat, koji prikazuje znak NBJ. Taj znak se uočava samo pri posmatranju novčanice pod određenim uglovima (pravac gledanja mora biti što bliži ravni novčanice i okrenut za 45 stepeni u oba smera rotacije), dajući pri tom sliku i u negativu i u pozitivu. Uz gornju i donju ivicu tog znaka nalazi se mikrotekst "NBJ", koji se ponavlja, gore dat u ćirilici, a dole u latinici.

U gornjem delu novčanice, levo od kip efekta izveden je prozirni registar, koji predstavlja polovinu ukupne slike čija se celina može sagledati tek zajedno sa odgovarajućim delom slike na naličju novčanice (ukupnu sliku čini trougao sastavljen od dva manja trougla, od kojih se jedan nalazi na licu, a drugi na naličju novčanice).

Desno od manje, vertikalno postavljene cifre "5000" ispisan je latinicom tekst "pet hiljada dinara", dok je isti ćirilični tekst smešten u donjem delu novčanice levo od veće cifre "5000".

Uz desnu ivicu novčanice, na svetloljubičastoj podlozi, ispisan je, najpre ćirilicom a zatim latinicom, tekst "Falsifikovanje se kažnjava po zakonu" i u produžetku diskretno naznačena vrednost apoena "5000".

Naličje novčanice

5. Dispozicija je vertikalna.

Na naličju novčanice nalazi se figura Slobodana Jovanovića. Iznad nje dat je fragment zgrade Savezne skupštine, a levo od nje i stilizovani prikaz enterijera skupštinske sale, izvedene tehnikom duboke štampe.

U donjem delu naličja, levo od figure Slobodana Jovanovića štampana je optički varijabilnom bojom (OVI bojom), takođe u tehnici duboke štampe, rozeta koja po obodu u vidu friza sadrži i mikrotekst "NBJ - NBJ", od jednog reda koji se kontinuirano ponavlja, naizmenično ćirilicom i latinicom. U zavisnosti od ugla gledanja, boja rozete se menja od zlatne do zelene.

Oznaka vrednosti apoena "5000" data u pozitivu smeštena je u gornjem delu bele površine, a ona data u negativu - u donjem levom uglu punog štampanog dela.

U gornjem desnom uglu punog štampanog dela ispisan je tekst "pet hiljada dinara", i to u pozitivu ćirilicom, a (ispod toga) u negativu latinicom. U donjem levom delu bele površine ćirilicom i latinicom, ispisane su u tri reda, odozgo nadole, reči "Beograd", "godina" i "guverner", sa oznakom godine "2002" u negativu. Ispod njih je faksimil potpisa guvernera M. Dinkića. Uz donju ivicu punog štampanog dela ispisan je tekst "Narodna banka Jugoslavije - Zavod za izradu novčanica i kovanog novca - Topčider" ćirilicom, a ispod toga, na beloj površini latinicom. U donjem desnom uglu štampanog dela ispisan je u pozitivu, naizmenično ćirilicom i latinicom, u nekoliko redova, mikrotekst "5000 dinara".

Iznad mikroteksta je oznaka vrednosti apoena "5000".

U gornjem levom uglu novčanice grafički je prikazan grb SR Jugoslavije, a polje ispod grba sadrži multiplikovan mikrotekst "YU".

U gornjem desnom delu novčanice, na granici bele površine i punog štampanog dela, nalazi se drugi deo prozirnog registra iz tačke 4 stav 8 ove odluke.

6. Na licu i naličju novčanice preovlađuju tonovi zelene boje, uz dodatak ljubičastih i žutih tonova. Fluorescentna žuta boja na licu novčanice jasno je vidljiva pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima. Na naličju novčanice svetlozelena boja fluorescira plavo pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima.

Oznaka apoena "5000" na beloj površini naličja štampana je bojom osetljivom na infracrvene zrake svetlosnog spektra, tako da osvetljena njima nestaje sa ekrana lampe sa infracrvenim zracima (tj. postaje nevidljiva).

7. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu SRJ".