ZAKON
O POSTUPKU PREKIDA TRUDNOĆE U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

("Sl. glasnik RS", br. 16/95)

Član 1

Ovim zakonom uređuju se uslovi i postupak prekida trudnoće, kao hirurške intervencije, u zdravstvenoj ustanovi.

Član 2

Prekid trudnoće može se izvršiti samo na zahtev trudne žene.

Za prekid trudnoće kod lica mlađeg od 16 godina i lica potpuno lišenog poslovne sposobnosti, potrebna je i pismena saglasnost roditelja, odnosno staraoca.

Ako se saglasnost ne može pribaviti od roditelja odnosno staraoca zbog njihove odsutnosti ili sprečenosti, potrebno je pribaviti saglasnost nadležnog organa starateljstva.

Član 3

Prekid trudnoće ne može se izvršiti kada se utvrdi da bi se njime teže narušilo zdravlje ili ugrozio život žene.

Član 4

Na postupak prekida trudnoće primenjuju se odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ako ovim zakonom nije drugačije određeno.

Član 5

Žena koja želi da prekine trudnoću obraća se usmenim zahtevom specijalisti akušerstva i ginekologije odgovarajuće zdravstvene ustanove.

Lekar specijalista akušerstva i ginekologije zdravstvene ustanove iz stava 1 ovog člana:

1) utvrđuje starost trudnoće;

2) pribavlja nalaze o krvnoj grupi trudne žene, RH faktoru i anamnestičke podatke o ranijim bolestima;

3) samostalno, a po potrebi i uz konsultaciju lekara specijaliste iz drugih grana medicine, utvrđuje da li postoji opasnost da se zbog prekida trudnoće zdravlje žene naruši;

4) ukazuje ženi na opasnost i posledice prekida trudnoće;

5) upoznaje ženu sa drugim metodama i sredstvima zaštite od neželjene trudnoće.

Član 6

Prekid trudnoće može se izvršiti do navršene desete nedelje trudnoće.

Izuzetno, prekid trudnoće može se izvršiti i posle navršene desete nedelje trudnoće:

1) kada se na osnovu medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti teško narušavanje zdravlja žene;

2) kada se na osnovu naučno-medicinskih saznanja može očekivati da će se dete roditi sa teškim telesnim ili duševnim nedostacima;

3) kada je do začeća došlo izvršenjem krivičnog dela (silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad maloletnim licem, obljuba zloupotrebom položaja, zavođenje i rodoskrnavljenje).

Član 7

Postojanje uslova za prekid trudnoće utvrđuje:

1) do navršene desete nedelje trudnoće - lekar specijalista akušerstva i ginekologije zdravstvene ustanove;

2) od navršene desete nedelje trudnoće do navršene dvadesete nedelje trudnoće - konzilijum lekara odgovarajuće zdravstvene ustanove;

3) posle navršene dvadesete nedelje trudnoće - etički odbor zdravstvene ustanove.

Član 8

Predsednika i članove etičkog odbora imenuje na period od dve godine ministarstvo nadležno za poslove zdravlja na predlog odgovarajuće zdravstvene ustanove.

Broj, sastav i način rada etičkog odbora utvrđuje ministarstvo nadležno za poslove zdravlja.

Član 9

Prekid trudnoće može se izvršiti kada trudna žena da pismenu saglasnost za prekid.

Član 10

Prekid trudnoće do navršene dvadesete nedelje trudnoće obavlja se u zdravstvenoj ustanovi koja ima bolničku službu iz ginekologije i akušerstva, operacionu salu i službu transfuzije krvi.

Prekid trudnoće posle navršene dvadesete nedelje trudnoće obavlja se u: klinici, institutu, kliničko-bolničkom centru ili kliničkom centru.

Prekid trudnoće do navršene desete nedelje trudnoće može se obaviti i u domu zdravlja, odnosno lekarskoj ordinaciji specijaliste iz ginekologije i akušerstva, koji imaju obezbeđenu zdravstvenu zaštitu žena i hitnu medicinsku pomoć.

Prekid trudnoće pod anestezijom obavlja se u zdravstvenoj ustanovi, odnosno lekarskoj ordinaciji specijaliste iz ginekologije i akušerstva iz st. 1 do 3 ovog člana koja ima i specijalistu anesteziologije sa reanimatologijom.

Bliže uslove u pogledu kadrova, opreme, prostora i sadržaja rada lekarske organizacije iz stava 3 ovog člana utvrđuje ministarstvo nadležno za poslove zdravlja.

Ispunjenost uslova za obavljanje prekida trudnoće iz st. 3 do 5 ovog člana utvrđuje ministarstvo nadležno za poslove zdravlja.

Član 11

Zdravstvena ustanova je dužna da ženi kojoj je izvršen prekid trudnoće obezbedi kontrolu zdravstvenog stanja.

Član 12

Zdravstvena ustanova u kojoj se vrši prekid trudnoće dužna je da vodi evidenciju i medicinsku dokumentaciju o izvršenim prekidima trudnoće i da propisane izveštaje dostavlja nadležnom zavodu za zaštitu zdravlja, pod uslovima i na način utvrđen zakonom.

Evidencija i dokumentacija iz stava 1 ovog člana imaju karakter lekarske tajne i čuvaju se u posebnoj arhivi zdravstvene ustanove.

Član 13

Ako se pri prekidu trudnoće posumnja da je prekid započet van zdravstvene ustanove krivičnim delom, ovlašćeni lekar zdravstvene ustanove obaveštava o tome organ nadležan za unutrašnje poslove.

Član 14

Odredbe ovog zakona koje se odnose na zdravstvenu ustanovu shodno se primenjuju i na lekarsku ordinaciju specijaliste akušerstva i ginekologije kada se u njoj obavlja prekid trudnoće, u skladu sa ovim zakonom.

Član 15

Novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj zdravstvena ustanova ako:

1) izvrši prekid trudnoće kod maloletnog lica suprotno članu 2 stav 2 ovog zakona;

2) izvrši prekid trudnoće suprotno čl. 6 i 9 ovog zakona;

3) vrši prekid trudnoće a ne ispunjava uslove iz člana 10 ovog zakona;

4) ne obavesti organ nadležan za unutrašnje poslove, u skladu sa članom 13 ovog zakona.

Novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 tač. 1) do 4) ovog člana i preduzetnik - osnivač lekarske ordinacije iz člana 10 stav 3 ovog zakona.

Novčanom kaznom od 500 do 1.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 tač. 1 do 4 ovog člana i zdravstveni radnik koji izvrši prekid trudnoće.

Novčanom kaznom od 500 do 1.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana i direktor zdravstvene ustanove.

Član 16

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o uslovima i postupku za prekid trudnoće ("Službeni glasnik SRS", br. 26/77 i 24/85 i "Službeni glasnik RS", br. 44/91).

Član 17

Ovaj zakona stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".