ZAKON
O ZABRANI PUŠENJA U ZATVORENIM PROSTORIJAMA

("Sl. glasnik RS", br. 16/95)

Član 1

Pušenje se zabranjuje u zatvorenim prostorijama u kojima se:

1) obavlja vaspitno-obrazovna delatnost (uključujući i zbornice) i obezbeđuje smeštaj, boravak i ishrana dece, učenika i studenata;

2) obavlja prijem, smeštaj, nega i lečenje korisnika zdravstvene zaštite i lica u stanju socijalne potrebe;

3) obavlja proizvodnja, kontrola i promet lekova;

4) obavlja proizvodnja, smeštaj i promet životnih namirnica;

5) održavaju kulturne, zabavne, sportske i druge manifestacije, priredbe i takmičenja;

6) obavlja javno snimanje i emitovanje;

7) obavlja delatnost društvene ishrane, i

8) održavaju sednice i drugi organizovani skupovi.

Pušenje se zabranjuje i u:

1) prevoznim sredstvima u kojima se obavlja javni prevoz u drumskom saobraćaju;

2) prevoznim sredstvima u kojima se obavlja javni prevoz u železničkom i vazdušnom saobraćaju i unutrašnjoj plovidbi, osim u posebno određenim odeljcima za pušenje;

3) zatvorenoj prostoriji u kojoj radi zaposleni nepušač, odnosno dva ili više zaposlenih od kojih je najmanje jedan nepušač, i

4) liftovima.

Član 2

Preduzeće, odnosno drugo pravno ili fizičko lice koje obavlja javni prevoz u železničkom i vazdušnom saobraćaju, odnosno u unutrašnjoj plovidbi dužno je da u sredstvima javnog prevoza odredi posebne odeljke u kojima je pušenje dozvoljeno.

Član 3

Pravno i fizičko lice, državni i drugi organ dužni su da u prostorijama, odnosno prevoznim sredstvima iz člana 1 ovog zakona istaknu na vidnom mestu znak zabrane pušenja.

Ministar nadležan za poslove zdravlja propisaće oblik i sadržinu znaka zabrane pušenja.

Član 4

Nadzor nad sprovođenjem ovog zakona vrše:

1) ministarstvo nadležno za poslove zdravlja u prostorijama iz člana 1 stav 1 i člana 1 stav 2 tač. 1), 2) i 4) ovog zakona;

2) ministarstvo nadležno za poslove rada u prostorijama iz člana 1 stav 2 tačka 3) ovog zakona.

Član 5

Novčanom kaznom od 300 do 2.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće, odnosno drugo pravno lice, odnosno preduzetnik, ako ne odredi posebne odeljke u kojima je dozvoljeno pušenje u smislu člana 2 ovog zakona.

Novčanom kaznom od 250 do 1.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana i odgovorno lice u preduzeću, odnosno drugom pravnom licu.

Član 6

Novčanom kaznom od 300 do 2.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, odnosno preduzetnik, ako na vidnom mestu ne istakne znak zabrane pušenja u smislu člana 3 ovog zakona.

Novčanom kaznom od 250 do 1.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu, državnom i drugom organu.

Član 7

Novčanom kaznom od 50 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako puši u prostoriji u kojoj je pušenje zabranjeno u smislu člana 1 ovog zakona.

Novčanu kaznu za prekršaj iz stava 1 ovog člana naplaćuje na licu mesta:

1) sanitarni inspektor u prostorijama iz člana 1 stav 1 tačka 1) i tač. 3) do 7) i člana 1 stav 2 tač. 1), 2) i 4) ovog zakona;

2) zdravstveni inspektor u prostorijama iz člana 1 stav 1 tač. 2) i 8) ovog zakona;

3) inspektor rada u prostorijama iz člana 1 stav 2 tačka 3) ovog zakona.

Član 8

Do donošenja propisa iz člana 3 stav 2 ovog zakona primenjivaće se postojeći propisi o obliku i sadržini znaka zabrane pušenja.

Član 9

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama ("Službeni glasnik SRS", broj 20/88 i "Službeni glasnik RS", broj 44/91).

Član 10

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".