ZAKON
O PEČATU DRŽAVNIH I DRUGIH ORGANA

("Sl. glasnik RS", br. 11/91, 53/93, 67/93 i 48/94)

Član 1

U vršenju poslova iz svog delokruga republički organi, organi autonomnih pokrajina, gradova i opština (u daljem tekstu: državni i drugi organi) koriste pečat čija se sadržina i oblik utvrđuju ovim zakonom.

Pečat utvrđen ovim zakonom koriste i preduzeća, ustanove i druge organizacije (u daljem tekstu: organizacije) kada vrše poslove državne uprave koje im poveri Republika.

Pečatom se potvrđuje autentičnost javne isprave i drugog akta kojim državni i drugi organ ili organizacija odlučuje ili službeno opšti sa drugim organima, pravnim licima i građanima.

Član 2

Pečat sadrži naziv i grb Republike Srbije i naziv i sedište državnog i drugog organa, odnosno organizacije iz člana 1 ovog zakona.

Pečat sadrži i naziv organa u sastavu, a može da sadrži i naziv i sedište organizacione jedinice u državnom i drugom organu, ako je ta jedinica zakonom ovlašćena da odlučuje u upravnom postupku ili u drugim pojedinačnim stvarima.

Član 3

Pečat ima oblik kruga u čijoj sredini je grb Republike Srbije.

Tekst pečata ispisuje se na srpskohrvatskom jeziku ćiriličkim pismom.

Tekst pečata organa u autonomnoj pokrajini i organa određenih teritorijalnih jedinica u autonomnoj pokrajini ispisuje se na srpskohrvatskom jeziku ćiriličkim pismom, a može se ispisivati i latiničkim pismom i na jeziku i pismu narodnosti, u skladu sa zakonom.

Prečnik pečata koji se ispisuje na srpskohrvatskom jeziku iznosi 32 mm, a za tekst koji se ispisuje na srpskohrvatskom jeziku i jeziku narodnosti prečnik iznosi od 40 mm do 60 mm.

Član 4

Tekst pečata ispisuje se u koncetričnim krugovima oko grba Republike Srbije.

U spoljnom krugu pečata ispisuje se naziv Republike Srbije.

U pečatu državnog i drugog organa i organizacije čije je sedište na teritoriji pokrajine, naziv autonomne pokrajine ispisuje se u prvom sledećem krugu ispod naziva Republike Srbije.

U sledećem unutrašnjem krugu ispisuje se naziv državnog i drugog organa, odnosno organizacije.

Naziv državnog i drugog organa, kao i naziv i sedište organizacione jedinice ispisuje se u sledećem unutrašnjem krugu.

Sedište državnog i drugog organa, odnosno organizacije ispisuje se u dnu pečata, a može se ispisati ispod naziva organa, odnosno organizacije ako se tekst ispisuje na srpskohrvatskom i jeziku narodnosti.

Član 5

Državni i drugi organi, odnosno organizacija ima jedan pečat za otisak hemijskom bojom, a može imati i jedan pečat za otisak u vosku i za suvi otisak.

Državni i drugi organ, odnosno organizacija može imati više primeraka pečata koji moraju biti istovetni po sadržini i veličini. Svaki od primeraka obeležava se rednim brojem, rimskom cifrom koja se stavlja između grba Republike Srbije i sedišta državnog i drugog organa, odnosno organizacije.

Broj primeraka pečata u državnom i drugom organu, odnosno organizaciji određuje funkcioner koji rukovodi organom, odnosno odgovarajući organ u organizaciji.

Član 6

Državni i drugi organ može imati jedan pečat manjeg prečnika (u daljem tekstu: mali pečat).

Sadržina malog pečata je ista i ispisana je na isti način kao i sadržina pečata iz člana 4 ovog zakona. U malom pečatu naziv državnog i drugog organa može biti skraćen, tako da se iz skraćenog teksta nedvosmisleno vidi čiji je pečat.

Mali pečat koristi se u slučajevima u kojima je njegova upotreba podesnija (overavanje knjižica, legitimacija i sl.).

Prečnik malog pečata ne može biti manji od 20 mm niti veći od 28 mm.

O potrebi postojanja malog pečata, kao i o broju primeraka, veličini, skraćenom nazivu i upotrebi malog pečata odlučuje funkcioner koji rukovodi državnim i drugim organom.

Član 7

Pečat se čuva i njime se rukuje u službenim prostorijama državnog i drugog organa, odnosno organizacije, a izuzetno se može koristiti i van službenih prostorija kada treba izvršiti službene radnje van tih prostorija.

Funkcioner koji rukovodi državnim i drugim organom, odnosno odgovarajući organ u organizaciji, odlučuje kome će radniku poveriti čuvanje i upotrebu pečata.

Radnik kome je pečat poveren na čuvanje dužan je da čuva pečat na način kojim se onemogućava neovlašćeno korišćenje pečata.

Član 8

Pre nabavke pečata, državni i drugi organ, odnosno organizacija dužna je da pribavi saglasnost na sadržinu i izgled pečata utvrđenog ovim zakonom.

Saglasnost iz stava 1 ovog člana daje Ministarstvo pravde.

Organ iz stava 2 ovog člana o zahtevu za davanje saglasnosti dužan je da odluči najkasnije u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva.

Član 9

Pečat koji je zbog istrošenosti ili oštećenja postao neupotrebljiv, ili kada je zbog promene naziva i sedišta, prestanka rada državnog i drugog organa i organizacije ili prestanka vršenja upravnog ovlašćenja postao neodgovarajući, mora se uništiti.

Uništavanje pečata vrši komisija tog organa, odnosno organizacije i o izvršenom uništenju obaveštava organ nadležan za davanje saglasnosti iz člana 8 stav 2 ovog zakona.

Nestanak ili gubitak pečata odmah se prijavljuje organu nadležnom za davanje saglasnosti i oglašava se nevažećim u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Nestali ili izgubljeni pečat smatra se nevažećim od dana prijavljivanja organu nadležnom za davanje saglasnosti. U slučaju kasnijeg pronalaska pečat će se uništiti.

Primerak nestalog ili izgubljenog pečata koji je jedini u državnom i drugom organu, odnosno organizaciji zamenjuje se primerkom obeleženim rednim brojem jedan, rimskom cifrom, a u slučaju ponovnog nestanka ili gubitka obeležava se narednim rednim brojem.

Primerak nestalog ili izgubljenog pečata obeleženog u smislu člana 5 stav 2 ovog zakona može se zameniti novim primerkom pečata koji je obeležen, u odnosu na ukupan broj pečata, narednim rednim brojem.

Član 10

Pečat državnog i drugog organa, odnosno organizacije izrađuje ovlašćena organizacija, odnosno radni čovek koji obavlja delatnost ličnim radom (u daljem tekstu: pečatoreznica).

Ovlašćenje iz stava 1 ovog člana izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Član 11

Pečatoreznica može izraditi pečat samo ako je organ iz člana 8 stav 2 ovog zakona dao saglasnost na sadržinu i izgled pečata.

Matricu koja je služila za izradu pečata, kao i sve probne i neuspele primerke pečata pečatoreznica je dužna da uništi.

Otisak izrađenog pečata i podatke o broju primeraka pečata i datumu početka njegove upotrebe državni i drugi organ, odnosno organizacija dužni su da dostave organu nadležnom za davanje saglasnosti za nabavku pečata u roku od deset dana od dana izrade pečata.

Član 12

Organ nadležan za davanje saglasnosti iz člana 8 stav 2 ovog zakona vodi evidenciju o pečatima. Evidencija sadrži podatke o: saglasnosti za nabavku pečata, broju primeraka pečata, otisku pečata, nestalim, izgubljenim i uništenim pečatima i datumu početka upotrebe pečata.

Član 13

Nadzor nad primenom odredaba ovog zakona vrši upravna inspekcija.

U vršenju nadzora, upravna inspekcija ima pravo i dužnost:

1. da naloži državnom i drugom organu, odnosno organizaciji da izradi pečat u skladu sa ovim zakonom,

2. da naloži da se uništi pečat čija sadržina nije u skladu sa odredbama ovog zakona, odnosno kada se steknu drugi razlozi utvrđeni ovim zakonom za uništenje pečata.

Žalba protiv rešenja donetog na osnovu stava 2 tačka 2 ovog člana ne zadržava izvršenje rešenja.

Član 14

Nadzor nad radom pečatoreznica ovlašćenih za izradu pečata državnih i drugih organa vrši organ nadležan za unutrašnje poslove.

U vršenju nadzora, organ nadležan za unutrašnje poslove može:

1. da naloži pečatoreznici da uništi matrice koje služe za izradu pečata, ako to nije učinila pečatoreznica u skladu sa članom 11 stav 2 ovog zakona,

2. da naloži pečatoreznici da svoj rad uskladi sa ovim zakonom i sa propisom o radu pečatoreznice iz člana 20 ovog zakona.

Žalba protiv rešenja donetog na osnovu stava 2 tačka 1 ovog člana ne zadržava izvršenje rešenja.

Član 15

Protiv rešenja donetih po žalbi na rešenje iz člana 13 stav 2 tačka 2 i člana 14 stav 2 tačka 1 ovog zakona ne može se voditi upravni spor.

Član 16

Novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj pečatoreznica:

- koja bez ovlašćenja nadležnog organa izrađuje pečat utvrđen ovim zakonom (član 10),

- ako ne unište matrice i sve probne i neuspele primerke pečata (član 11 stav 2).

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i odgovorno lice u organizaciji kaznom zatvora ili novčanom kaznom od 100 do 1.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se radni čovek koji obavlja delatnost ličnim radom novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara.

Član 17

Novčanom kaznom od 600 do 6.000 dinara kazniće se za prekršaj organizacija ako u propisanom roku (član 19) ne uništi pečat na koji po odredbama ovog zakona nema prava.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana, kazniće se odgovorno lice u organizaciji novčanom kaznom od 60 do 600 dinara.

Član 18

Novčanom kaznom od 100 do 1.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u državnom i drugom organu:

- ako naruči pečat bez saglasnosti nadležnog organa (član 8 stav 2) i takav pečat upotrebi,

- ako ne uništi istrošeni, oštećeni ili neodgovarajući pečat (član 9 stav 1),

- ako ne prijavi nestanak ili gubitak pečata ili pečat ne oglasi nevažećim (član 9 stav 3),

- ako ne dostavi otisak pečata i podatke o broju i datumu početka upotrebe pečata (član 11 stav 3).

Član 19

Organizacije koje nemaju pravo na pečat po odredbama ovog zakona, dužne su da unište pečate u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Državni i drugi organi, odnosno organizacije koje imaju pravo na pečat po odredbama ovog zakona, dužne su da usklade pečate sa odredbama ovog zakona u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 20

Ovlašćuje se ministar unutrašnjih poslova da u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona donese bliži propis o načinu rada pečatoreznica ovlašćenih za izradu pečata državnih i drugih organa.

Član 21

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da važe: Zakon o pečatu Socijalističke Republike Srbije i pečatima državnih organa u Socijalističkoj Republici Srbiji ("Službeni glasnik SRS", br. 12/73), Zakon o pečatu Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine i pečatima državnih organa ("Službeni list SAP Vojvodine", br. 22/73 i 8/74) i Zakon o pečatu Socijalističke Autonomne Pokrajine Kosovo i pečatima državnih organa u Socijalističkoj Autonomnoj Pokrajini Kosovu ("Službeni list SAP Kosovo", br. 11/76). Propisi doneti na osnovu ovih zakona ostaju na snazi do donošenja odgovarajućih propisa.

Član 22

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".