ZAKON
O UPOTREBI GRBA SOCIJALISTIČKE REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik SRS", br. 6/85 i "Sl. glasnik RS", br. 53/93, 67/93 i 48/94)

Član 1

Grbom Socijalističke Republike Srbije predstavlja se Socijalistička Republika Srbija i izražava pripadnost Socijalističkoj Republici Srbiji.

Član 2

Grb Socijalističke Republike Srbije upotrebljava se u obliku i sadržini koji su utvrđeni Ustavom Socijalističke Republike Srbije.

Član 3

Grb Socijalističke Republike Srbije upotrebljava se u skladu sa ovim zakonom i drugim propisima, javnim poretkom i moralnim normama socijalističkog samoupravnog društva, kao i na način kojim se ne narušavaju ugled i dostojanstvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Socijalističke Republike Srbije.

Član 4

Grb Socijalističke Republike Srbije može se upotrebiti kao sastavni deo drugih amblema odnosno znakova, kad je to republičkim zakonom uređeno.

Grb Socijalističke Republike Srbije ne može se upotrebiti kao robni, ili uslužni žig, uzorak ili model, niti kao bilo koji drugi znak za obeležavanje robe ili usluga.

Član 5

Grb Socijalističke Republike Srbije ne sme se upotrebljavati ako je oštećen ili je svojim izgledom nepodoban za upotrebu.

Član 6

Grb Socijalističke Republike Srbije upotrebljava se:

1) u sastavu pečata Socijalističke Republike Srbije, prema republičkim propisima o tom pečatu,

2) u sastavu pečata i štambilja organa društveno-političkih zajednica u Socijalističkoj Republici Srbiji,

3) u službenim natpisima organa društveno-političkih zajednica istaknutim na zgradama u kojima su oni smešteni u Socijalističkoj Republici Srbiji,

4) na diplomama i svedočanstvima o završenom školovanju,

5) na zvaničnim ispravama delegata skupština društveno-političkih zajednica u Socijalističkoj Republici Srbiji.

Grb Socijalističke Republike Srbije može se upotrebljavati i u drugim slučajevima, ako njegova upotreba nije u suprotnosti sa ovim zakonom.

Član 7

Izvornik grba Socijalističke Republike Srbije čuva se u Predsedništvu Socijalističke Republike Srbije i prema njemu se vrši oblikovanje grba.

Član 8

Novčanom kaznom od 800 do 8.000 dinara, kazniće se za prekršaj organizacija udruženog rada, druga samoupravna organizacija, odnosno zajednica ili drugo pravno lice, ako:

1) upotrebi grb Socijalističke Republike Srbije u obliku ili sadržini koji nisu utvrđeni Ustavom Socijalističke Republike Srbije (član 2),

2) upotrebi grb Socijalističke Republike Srbije suprotno odredbi člana 3 ovog zakona,

3) upotrebi, kada to nije republičkim zakonom uređeno, grb Socijalističke Republike Srbije kao sastavni deo drugih amblema odnosno znakova (član 4 stav 1),

4) upotrebi grb Socijalističke Republike Srbije kao znak za obeležavanje robe ili usluga (član 4 stav 2),

5) upotrebi grb Socijalističke Republike Srbije koji je oštećen ili nepodoban za upotrebu (član 5),

6) ne upotrebi grb Socijalističke Republike Srbije u slučajevima kada se grb obavezno upotrebljava (član 6 stav 1).

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 160 do 1.000 dinara i odgovorno lice u organizaciji udruženog rada, drugoj samoupravnoj organizaciji, odnosno zajednici ili drugom pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 160 do 1.000 dinara odgovorno lice i u organu društveno-političke zajednice, drugom državnom organu ili mesnoj zajednici.

Član 9

Za prekršaj iz člana 8 ovog zakona kazniće se novčanom kaznom od 800 do 5.000 dinara lice koje samostalno obavlja delatnost sredstvima rada u svojini građana, a drugo lice za istu radnju, novčanom kaznom od 160 do 1.000 dinara.

Član 10

Učiniocu prekršaja iz čl. 8 i 9 ovog zakona, izreći će se zaštitna mera oduzimanja predmeta kojim je izvršen prekršaj.

Ovlašćeno službeno lice organa unutrašnjih poslova može, pre nego što je pokrenut prekršajni postupak, da zapleni predmet iz stava 1 ovog člana. Zaplenjeni predmet mora se odmah predati organu nadležnom za vođenje prekršajnog postupka.

Član 11

U roku od šest meseci, od dana stupanja na snagu ovog zakona, moraju se uskladiti sa ovim zakonom odredbe zakona, drugih propisa i opštih akata o upotrebi grba Socijalističke Republike Srbije, koje su u suprotnosti sa odredbama ovog zakona.

Grb Socijalističke Republike Srbije, na zvaničnim ispravama delegata skupština društveno-političkih zajednica u Socijalističkoj Republici Srbiji, upotrebiće se od prvih narednih izbora delegata za skupštine društveno-političkih zajednica.

Član 12

Odredbe ovog zakona primenjuju se jedinstveno na celoj teritoriji Republike.

Član 13

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".