ZAKON
O ORGANIZACIJI I POSLOVANJU PRIVREDNIH JEDINICA USTANOVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

("Sl. glasnik SRS", br. 27/77)

Član 1

Ovim zakonom uređuje se osnivanje, organizacija i poslovanje privrednih jedinica ustanova za izvršenje krivičnih sankcija.

Član 2

Radi ostvarivanja svrhe izvršenja krivičnih sankcija u kazneno-popravnom domu, vaspitno-popravnom domu, okružnom zatvoru i zatvoru (u daljem tekstu: ustanove) organizuje se rad osuđenih lica i maloletnih učinilaca krivičnih dela i njihovo opšte i stručno obrazovanje.

Svrha rada je da osuđena lica i maloletni učinioci krivičnih dela za vreme izvršenja krivičnih sankcija steknu, odnosno održe i povećaju svoje radne sposobnosti, radne navike i stručno znanje, radi što lakšeg uključivanja u život po otpuštanju sa izvršenja krivičnih sankcija.

Član 3

Za ostvarivanje ciljeva iz člana 2 ovog zakona u kazneno-popravnom domu i vaspitno-popravnom domu, u okviru privredno-instruktorske službe, obavezno se osnivaju privredne jedinice, koje u svom sastavu mogu imati industrijske pogone, radionice, ekonomije, servise, prodavnice za prodaju svojih proizvoda, ugostiteljske objekte i druge organizacione jedinice.

Privredne jedinice mogu se osnivati i u okružnom zatvoru i zatvoru.

U okružnom zatvoru i zatvoru, u kome ne postoji privredna jedinica, mogu se organizovati privredne delatnosti i vršiti usluge organizacijama udruženog rada i drugim samoupravnim organizacijama i zajednicama.

Organizacija i način rada privredne jedinice utvrđuje se opštim aktom ustanove.

Član 4

Privredna jedinica mora biti organizovana tako da postizanje ekonomske koristi od rada osuđenih lica i maloletnih učinilaca krivičnih dela ne šteti ostvarenju svrhe izvršenja krivičnih sankcija.

Član 5

Privrednu jedinicu osniva skupština društveno-političke zajednice koja je osnovala ustanovu.

Član 6

Privredna jedinica može se osnovati ako su obezbeđena potrebna sredstva za osnivanje i početak njenog rada i ako su ispunjeni i drugi uslovi određeni ovim zakonom.

Sredstva iz stava 1 ovog člana obezbeđuje osnivač privredne jedinice.

Član 7

Privredna jedinica se u svom poslovanju služi stalnim nazivom.

Član 8

Akt o osnivanju privredne jedinice sadrži naročito:

1. naziv pod kojim će poslovati privredna jedinica;

2. sedište privredne jedinice;

3. delatnosti kojima će se baviti privredna jedinica;

4. iznos, odnosno vrednost sredstava koja se obezbeđuju za osnivanje i početak rada privredne jedinice i način njihovog obezbeđenja;

5. ovlašćenja privredne jedinice u pravnom prometu;

6. odgovornost privredne jedinice u pravnom prometu;

7. granice ovlašćenja lica koje zastupa privrednu jedinicu, i

8. naziv i sedište osnivača privredne jedinice.

O promeni delatnosti privredne jedinice odlučuje osnivač privredne jedinice.

Član 9

Privredna jedinica upisuje se u sudski registar, u skladu sa posebnim propisima.

Član 10

Radom privredne jedinice rukovodi direktor.

Direktor privredne jedinice je rukovodilac privredno-instruktorske službe.

Direktor privredne jedinice neposredno organizuje rad privredne jedinice i zastupa privrednu jedinicu i za svoj rad odgovara upravniku ustanove.

Član 11

Odredbe propisa koji se odnose na knjigovodstvo, amortizaciju osnovnih sredstava, revalorizaciju osnovnih sredstava, sredstva rezervi, tehničku opremljenost i zaštitu na radu, kao i druge odredbe o poslovanju osnovnih organizacija udruženog rada, shodno se primenjuju i na poslovanje privrednih jedinica, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

Član 12

Privredna jedinica može kod banke i drugih finansijskih organizacija koristiti zajmove i kredite.

Ugovor o kreditu za investiciona ulaganja, privredna jedinica može zaključivati uz prethodnu saglasnost osnivača.

Član 13

Finansijsko poslovanje privredne jedinice vrši se preko posebnog računa kod Službe društvenog knjigovodstva.

Član 14

Ako se iz sredstava privredne jedinice ne mogu ispuniti obaveze koje nastanu iz poslovanja privredne jedinice, za te obaveze odgovara društveno-politička zajednica, čiji je organ osnovao privrednu jedinicu.

Član 15

Prihod koji privredna jedinica ostvari po podmirenju materijalnih troškova, troškova amortizacije, ugovornih obaveza i sredstava rezervi, raspoređuje radna zajednica ustanove uz saglasnost osnivača ili organa koga on ovlasti.

Prihod iz stava 1 ovog člana raspoređuje se za ličnu i zajedničku potrošnju radnika u radnoj zajednici ustanove, za materijalnu osnovu rada u privrednoj jedinici, za naknade i nagrade za rad osuđenih lica i maloletnih učinilaca krivičnih dela, kao i za druge namene predviđene Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija.

Za privredne jedinice koje osniva Skupština Socijalističke Republike Srbije, saglasnost, u smislu stava 1 ovog člana, daje Izvršno veće Skupštine SR Srbije.

Član 16

Iz prihoda ostvarenog poslovanjem privredna jedinica ne plaća poreze, doprinose i druge dažbine.

Odredbe stava 1 ovog člana ne odnose se na porez na promet.

Odredbe stava 1 ovog člana odnose se i na prihode koje okružni zatvor, odnosno zatvor ostvare od proizvodne delatnosti i vršenja usluga.

Na isplaćene naknade i nagrade za rad osuđenih lica i maloletnih učinilaca krivičnih dela ne plaćaju se porezi i doprinosi.

Član 17

Radnici koji rade u privrednoj jedinici svoja prava, obaveze i odgovornosti ostvaruju u radnoj zajednici ustanove.

Član 18

Nadzor nad primenom ovog zakona vrši Republički sekretarijat za pravosuđe i opštu upravu.

Član 19

Postojeće privredne jedinice dužne su da svoje poslovanje usklade sa odredbama ovog zakona u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 20

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".