ODLUKA
O PLAĆANJU DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENO, PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE SAMOSTALNIH UMETNIKA

("Sl. list grada Beograda", br. 12/2002)

Član 1

U cilju obezbeđivanja uslova za rad samostalnih umetnika, grad Beograd učestvuje u plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje ovih lica, na način i pod uslovima utvrđenim ovom odlukom.

Sredstva za namene iz stava 1 ovog člana obezbeđuju se u budžetu grada Beograda.

Član 2

Grad Beograd učestvuje u plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: doprinos za osiguranje) za samostalnog umetnika koji:

- obavlja književnu, književno-prevodilačku, filmsku, dramsku, scensko-muzičku, muzičku, likovnu, primenjenu likovnu, dizajnersku ili umetničko-fotografsku delatnost;

- ima svojstvo samostalnog umetnika utvrđeno od strane    ovlašćenog umetničkog udruženja u skladu sa zakonom;

- ima prebivalište na teritoriji grada Beograda;

- umetničku delatnost obavlja kao jedino ili glavno zanimanje;

- nije osiguran po drugom osnovu;

- nije vlasnik preduzeća ili radnje, i

- nije poreski obveznik po osnovu Zakona o porezu na ukupan prihod građana.

Samostalni umetnik ima obavezu da pribavi dokaze o uslovima koji su predviđeni u stavu 1 ovog člana.

Član 3

O plaćanju doprinosa za osiguranje odlučuje Komisija za plaćanje doprinosa za osiguranje samostalnih umetnika (u daljem tekstu: komisija). Komisija ima 15 članova, po jednog predstavnika umetničkih udruženja i predstavnika Sekretarijata za kulturu.

Predsednika i članove komisije imenuje Izvršni odbor Skupštine grada Beograda.

Član 4

Komisija određuje samostalne umetnike za koje grad Beograd plaća doprinose za osiguranje.

Prilikom određivanja umetnika iz stava 1 ovog člana, Komisija utvrđuje da li samostalni umetnik ispunjava uslove iz člana 2 ove odluke.

Član 5

Izvršni odbor Skupštine grada Beograda na predlog komisije, do 30. aprila tekuće godine utvrđuje broj samostalnih umetnika - članova određenog umetničkog udruženja za koje grad Beograd plaća osiguranje za tekuću godinu.

Komisija, pre utvrđivanja predloga iz stava 1 ovog člana, dužna je da zatraži mišljenje odgovarajućih umetničkih udruženja.

Član 6

Komisija dostavlja Sekretarijatu za kulturu spisak samostalnih umetnika za koje grad Beograd plaća doprinose za osiguranje do 1. maja tekuće godine.

Doprinos za osiguranje za umetnike iz stava 1 ovog člana, plaća se za period od 1. maja tekuće godine do 30. aprila naredne godine.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 7

Komisija će, odrediti samostalne umetnike za koje grad Beograd plaća doprinose za osiguranje za period od 1.1.2002. godine do 30.4. 2002. godine, u skladu sa ovom odlukom u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 8

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika ("Službeni list grada Beograda", broj 15/98).

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".