ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU DAVANJA KREDITA ZA ODRŽAVANJE DNEVNE LIKVIDNOSTI BANAKA

("Sl. list SRJ", br. 16/2002, 43/2002 i 46/2002)

1. Ovom odlukom regulišu se uslovi i način pod kojima Narodna banka Jugoslavije daje bankama kredite za održavanje dnevne likvidnosti.

2. Kredit u smislu ove odluke, Narodna banka Jugoslavije daje do iznosa od 80%:

1) dinarske protivvrednosti deviza založenih kod Narodne banke Jugoslavije, obračunate po kupovnom kursu Narodne banke Jugoslavije za devize koji važi u momentu zaključenja ugovora o zalozi deviza;

2) dinarske protivvrednosti efektivnog stranog novca založenog kod Narodne banke Jugoslavije, obračunate po kupovnom kursu Narodne banke Jugoslavije za efektivu koji važi u momentu zaključenja ugovora o zalozi efektivnog stranog novca;

3) nominalne vrednosti blagajničkih zapisa Narodne banke Jugoslavije, založenih kod Narodne banke Jugoslavije, s tim da je od dana primarne kupovine blagajničkih zapisa proteklo najmanje petnaest dana.

3. Zalaganje deviza, u smislu tačke 2 odredba pod 1 ove odluke, vrši se prenosom deviza na račun Narodne banke Jugoslavije u inostranstvu, na rok koji banka odredi.

Zalaganje efektivnog stranog novca, u smislu tačke 2 odredba pod 2 ove oduke, vrši se predajom efektivnog stranog novca Narodnoj banci Jugoslavije, na rok koji banka odredi.

Zalaganje blagajničkih zapisa Narodne banke Jugoslavije, u smislu tačke 2 odredba pod 3 ove odluke, vrši se predajom tih zapisa Narodnoj banci Jugoslavije, na rok koji ne može biti duži od roka dospeća tih zapisa.

Međusobni odnosi u vezi sa zalaganjem deviza, efektivnog stranog novca, odnosno blagajničkih zapisa Narodne banke Jugoslavije uređuju se ugovorom o zalozi koji zaključuju Narodna banka Jugoslavije i banka.

Na založene devize, odnosno na založeni efektivni strani novac, u smislu ove odluke, Narodna banka Jugoslavije ne plaća kamatu.

4. Na osnovu zaloge iz tačke 3 ove odluke, Narodna banka Jugoslavije odobrava banci okvirni kredit za održavanje dnevne likvidnosti, o čemu sa bankom zaključuje ugovor.

Rokovi dospeća kredita iz stava 1 ove tačke odgovaraju rokovima zaloge utvrđenim u ugovorima iz tačke 3 stav 4 ove odluke.

5. Odobreni iznos okvirnog kredita, u smislu ove odluke, Narodna banka Jugoslavije prenosi na poseban račun banke kod Narodne banke Jugoslavije (račun 209).

6. Sredstva preneta na račun 209 u smislu tačke 5 ove odluke, banka može koristiti i vraćati izdavanjem naloga na teret i u korist tog računa.

Pod korišćenjem kredita u smislu stava 1 ove tačke podrazumeva se iznos sredstava prenetih s računa 209 na žiro-račun banke.

Banka je dužna da korišćeni iznos kredita iz stava 2 ove tačke vrati na račun 209 do kraja narednog radnog dana.

7. Na iznos kredita koji je banka koristila i vratila u roku iz tačke 6 stav 3 ove odluke, banka je dužna da Narodnoj banci Jugoslavije plati kamatu - po kamatnoj stopi u visini eskontne stope Narodne banke Jugoslavije uvećane za 60%.

Na iznos kredita koji banka koristi i vrati u toku istog radnog dana, banka je dužna da Narodnoj banci Jugoslavije plati kamatu - po kamatnoj stopi u visini 20% eskontne stope Narodne banke Jugoslavije.

8. Ako banka kredit ne vrati u roku iz tačke 6 stav 3 ove odluke, Narodna banka Jugoslavije naplatiće nevraćeni iznos kredita, kao i kamatu obračunatu na iznos korišćenog kredita, na sledeći način:

1) prodajom deviza iz tačke 2 odredba pod 1 ove odluke - u iznosu dinarske protivvrednosti tih deviza obračunate po kupovnom kursu Narodne banke Jugoslavije za devize koji važi u momentu prodaje, koja je jednaka iznosu nevraćenog kredita uvećanog za kamatu obračunatu na iznos korišćenog kredita;

2) prodajom efektivnog stranog novca iz tačke 2 odredba pod 2 ove odluke - u iznosu dinarske protivvrednosti efektivnog stranog novca obračunate po kupovnom kursu Narodne banke Jugoslavije za efektivu koji važi u momentu prodaje, koja je jednaka iznosu nevraćenog kredita uvećanog za kamatu obračunatu na iznos korišćenog kredita;

3) prodajom, odnosno iskupom blagajničkih zapisa iz tačke 2 odredba pod 3 ove odluke.

9. Na iznos kredita koji je banka koristila a nije vratila do roka iz tačke 6 stav 3 ove odluke, banka je dužna da Narodnoj banci Jugoslavije plati kamatu - po kamatnoj stopi koju Narodna banka Jugoslavije primenjuje na iznos plasmana iz primarne emisije koji nije vraćen u ugovorenom roku, i to za ceo period korišćenja tog kredita.

Kamatna stopa iz stava 1 ove tačke primeniće se i kod obračuna diskonta ako se naplata kredita vrši iskupom blagajničkih zapisa u smislu tačke 8 odredba pod 3 ove odluke.

10. Za sprovođenje ove odluke Narodna banka Jugoslavije doneće uputstvo.

11. Ova odluka stupa na snagu 11. aprila 2002. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni
Odluke o uslovima i načinu davanja kredita za održavanje dnevne likvidnosti banaka

("Sl. list SRJ", br. 43/2002)

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama
Odluke o uslovima i načinu davanja kredita za održavanje dnevne likvidnosti banaka

("Sl. list SRJ", br. 46/2002)

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".