ODLUKA
O KORIŠĆENJU OBVEZNICA REPUBLIKE SRBIJE PO OSNOVU DEVIZNE ŠTEDNJE GRAĐANA PRE ROKA DOSPEĆA RADI PLAĆANJA ODREĐENIH TROŠKOVA

("Sl. glasnik RS", br. 50/2002)

1. Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i iznos korišćenja obveznica Republike Srbije (u daljem tekstu: obveznice), emitovanih u skladu sa članom 5 Zakona o regulisanju javnog duga Savezne Republike Jugoslavije po osnovu devizne štednje građana - "Službeni list SRJ", broj 36/2002 - (u daljem tekstu: Zakon o javnom dugu), članom 5 Zakona o regulisanju javnog duga Savezne Republike Jugoslavije po ugovorima o deviznim depozitima građana oročenim kod Dafiment banke a.d. Beograd, u likvidaciji, i po deviznim sredstvima građana položenim kod Banke privatne privrede Crne Gore d.d. Podgorica - "Službeni list SRJ", broj 36/2002 - (u daljem tekstu: Zakon) i Odlukom o emisiji obveznica Savezne Republike Jugoslavije za izmirenje obaveza po osnovu devizne štednje građana - "Službeni list SRJ", br. 4/2001, 6/2001 i 27/2001 - (u daljem tekstu: Odluka o emisiji), pre roka dospeća radi plaćanja određenih troškova, u skladu sa ovom odlukom.

2. Pravo na korišćenje obveznica pre roka dospeća radi plaćanja troškova, u skladu sa ovom odlukom, ostvaruju devizne štediše čija je štednja konvertovana u obveznice u smislu člana 6 st. 2 Zakona o javnom dugu, deponenti i građani čiji su depoziti, odnosno devizna sredstva konvertovani u obveznice u smislu člana 6 stav 1 Zakona i inicijalni vlasnici obveznica serije A i B, emitovanih u skladu sa Odlukom o emisiji (u daljem tekstu: inicijalni vlasnik obveznica).

3. Inicijalni vlasnik obveznica može obveznice uz diskont po kamatnoj stopi od 2% godišnje koristiti pre roka dospeća, za sebe i članove svoje uže porodice (bračni drug, roditelji, deca, braća i sestre), radi plaćanja troškova nastalih posle stupanja na snagu Zakona o izmirenju obaveza po osnovu devizne štednje građana ("Službeni list SRJ", br. 59/98, 44/99 i 53/2001), i to:

1) troškova lečenja u zemlji - na osnovu izveštaja lekara specijaliste sa dijagnozom bolesti i mišljenjem o neophodnosti lečenja i overenih računa nadležne zdravstvene ustanove;

2) troškova lečenja u inostranstvu za bolesti koje se ne mogu lečiti u zemlji - na osnovu izveštaja lekara specijaliste sa dijagnozom bolesti i mišljenjem o neophodnosti lečenja, potvrde republičkog organa nadležnog za poslove u oblasti zdravstva da se pojedine bolesti ne mogu lečiti u zemlji i računa zdravstvene ustanove u inostranstvu;

3) troškova nabavke lekova, ortopedskih pomagala i sprava u zemlji - na osnovu izveštaja lekara specijaliste sa dijagnozom bolesti i mišljenjem o neophodnosti nabavke lekova, ortopedskih pomagala i sprava i overenih računa odgovarajuće apotekarske organizacije ili drugog pravnog lica koje se bavi nabavkom i prodajom lekova, ortopedskih pomagala i sprava, kao svojom registrovanom delatnošću;

4) troškova nabavke lekova, ortopedskih pomagala i sprava u inostranstvu, koji se ne proizvode u zemlji - na osnovu izveštaja lekara specijaliste sa dijagnozom bolesti i mišljenjem o neophodnosti nabavke lekova, ortopedskih pomagala i sprava, potvrde republičkog organa nadležnog za poslove iz oblasti zdravstva da se određeni lek, pomagalo ili sprava ne proizvode u zemlji i računa nadležne ustanove u inostranstvu;

5) troškova sahrane - na osnovu izvoda iz matične knjige umrlih i overenih računa nadležne ustanove, odnosno računa samostalne trgovinske radnje, ukoliko u mestu ne postoji ustanova sa statusom pravnog lica registrovana za pružanje pogrebnih usluga - do 500 evra u dinarskoj protivvrednosti. Ako se ne prilože overeni računi, plaća se na osnovu izvoda iz matične knjige umrlih - do 250 evra u dinarskoj protivvrednosti;

6) troškova prenosa posmrtnih ostataka iz inostranstva - na osnovu izvoda iz matične knjige umrlih i overenih računa o prenosu posmrtnih ostataka iz inostranstva.

Za troškove iz podtač. 2) i 4) ove tačke inicijalni vlasnik obveznice sa prebivalištem u inostranstvu nije u obavezi da pribavi potvrdu iz podtač. 2) i 4) ove tačke.

Svi troškovi iz stava 1 ove tačke plaćaju se na osnovu originalne dokumentacije, do visine stvarnih troškova, prema priloženom računu - ako se radi o refundaciji već plaćenih troškova, odnosno do iznosa iz predračuna - ako se plaćanje vrši prenosom sredstava na račun nadležne ustanove.

4. Sredstva za isplatu obveznica pre roka njihovog dospeća radi plaćanja troškova iz tačke 3 ove odluke obezbeđuje Republika Srbija.

Izuzetno od stava 1 ove tačke za 2002. godinu sredstva se obezbeđuju u skladu sa članom 33 Zakona o javnom dugu.

5. Plaćanje troškova utvrđenih ovom odlukom vrši se preko banaka iz člana 8 Zakona o javnom dugu, koje su izvršile konverziju štednih uloga građana u smislu člana 6 tog zakona, odnosno preko banaka koje preuzimaju poslove u vezi sa izmirenjem obaveza po osnovu depozita, odnosno deviznih sredstava položenih u skladu sa Zakonom i kod kojih se, u okviru njihovih računa obveznica otvorenih u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti, vode računi pojedinačnih vlasnika obveznica.

Narodna banka Jugoslavije bankama iz stava 1 ove tačke prenosi sredstva za isplate sa posebnog računa otvorenog kod Narodne banke Jugoslavije u skladu sa članom 15 stav 2 Zakona o javnom dugu i člana 15 stav 1 Zakona.

6. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".