ZAKON
O UREĐENJU IMOVINSKIH ODNOSA NASTALIH USLED PRESTANKA PRAVA I OBAVEZA DRŽAVLJANA SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA OSNOVU MEĐUNARODNIH UGOVORA

("Sl. list SFRJ", br. 11/78)

Član 1

Državljanima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: državljani SFRJ), čija su imovinska prava prema stranim državljanima i stranim pravnim licima, ili prava na stvarima u inostranstvu prestala na osnovu ugovora zaključenih između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i strane države (u daljem tekstu: međunarodni ugovori), daće se naknada za ta prava prema odredbama ovog zakona.

Član 2

Imovinska prava stranih državljana i stranih pravnih lica prema državljanima SFRJ i pravnim licima, ili prava na stvarima u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, koja su prestala na osnovu međunarodnih ugovora, postaju društvena svojina, ako to već nisu postala na osnovu drugih propisa.

Član 3

Naknada po osnovu ovog zakona isplatiće se iz budžeta federacije.

Iznosi koji se budu dobili na osnovu međunarodnih ugovora, jednostranim obeštećenjem ili kompenzacijom za imovinu, imovinska prava i interese državljana SFRJ i pravnih lica, uneće se u budžet federacije.

Član 4

Rešenja o naknadi na osnovu ovog zakona i propisa koji budu doneseni na osnovu člana 6 ovog zakona donosi Komisija za određivanje naknade licima čija su imovinska prava prestala na osnovu međunarodnih ugovora.

Komisija iz stava 1 ovog člana obrazuje se u Saveznom sekretarijatu za finansije.

Komisija se sastoji od predsednika i četiri člana, koje imenuje savezni sekretar za finansije.

Član 5

Rešenja o naknadi, koja donosi Komisija iz člana 4 ovog zakona, su konačna.

Član 6

Savezno izvršno veće propisaće bliže uslove, merila i postupak za određivanje naknade, kao i rok za podnošenje zahteva za naknadu po ovom zakonu, zavisno od specifičnosti svakog zaključenog međunarodnog ugovora.

Član 7

Postupak koji je već pokrenut po zahtevima za naknadu za poljoprivredna zemljišta koja su obuhvaćena zaključenim međunarodnim ugovorom, nastaviće se po odredbama propisa koji budu doneseni na osnovu člana 6 ovog zakona.

Član 8

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da važe:

1) Zakon o uređenju imovinskih odnosa nastalih usled likvidacije prava i obaveza jugoslovenskih državljana na osnovu međunarodnih ugovora ("Službeni list FNRJ", br. 55/57);

2) Uredba za izvršenje Zakona o uređenju imovinskih odnosa nastalih usled likvidacije prava i obaveza jugoslovenskih državljana na osnovu međunarodnih ugovora ("Službeni list FNRJ", br. 40/58 i 26/59);

3) Uredba o uređenju imovinskih odnosa nastalih usled likvidacije prava i obaveza jugoslovenskih državljana na osnovu Sporazuma između Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Kraljevine Grčke o regulisanju uzajamnih stranih potraživanja i dugovanja ("Službeni list FNRJ", br. 6/62);

4) Uredba o uređenju imovinskih odnosa nastalih usled likvidacije imovinskih prava jugoslovenskih državljana na osnovu Sporazuma o razmeni dvovlasničkih imanja između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Kraljevine Grčke ("Službeni list SFRJ", br. 3/71).

Član 9

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".