ZAKON
O UTVRĐIVANJU I RAZVRSTAVANJU REZERVI MINERALNIH SIROVINA I PRIKAZIVANJU PODATAKA GEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA

("Sl. list SRJ", br. 12/98 i 13/98 - ispr.)

Član 1

Ovim zakonom uređuju se utvrđivanje i razvrstavanje rezervi mineralnih sirovina u kategorije i klase, izrada elaborata o rezervama mineralnih sirovina, vođenje evidencije o stanju rezervi mineralnih sirovina i prikazivanje podataka geoloških istraživanja bilansima rezervi mineralnih sirovina, izveštajima o rezervama mineralnih sirovina, geološkim kartama i katastrima.

Član 2

(1) Mineralnim sirovinama, u smislu ovog zakona, smatraju se: sve vrste uglja i uljnih škriljaca, gasoviti, tečni i čvrsti ugljovodonici i drugi prirodni gasovi, radioaktivne mineralne sirovine, metalične mineralne sirovine i njihova upotrebljiva jedinjenja, nemetalične mineralne sirovine, mineralne sirovine za dobijanje građevinskih materijala, tehnogene mineralne sirovine, podzemne vode (pitke, mineralne i termalne) i sve vrste soli i sonih voda.

(2) Podacima geoloških istraživanja, u smislu ovog zakona, smatraju se: podaci dobijeni opštim geološkim, geomorfološkim, geofizičkim, seizmološkim, geohemijskim, hidrogeološkim i geotehničkim istraživanjima, istraživanjima mineralnih sirovina i drugim geološkim istraživanjima.

(3) Geološke karte, u smislu ovog zakona, jesu opšte geološke, tektonske, geofizičke, seizmološke, hidrogeološke, inženjersko-geološke, geotermalne, minerogenetske, geohemijske i druge karte koje prikazuju određena geološka svojstva, razmere manje od 1:25.000.

Član 3

Preduzeća i druga pravna lica koja vrše geološka istraživanja, odnosno eksploataciju mineralnih sirovina utvrđuju i razvrstavaju rezerve mineralnih sirovina u kategorije i klase, vrše njihov proračun, izrađuju elaborat o rezervama mineralnih sirovina i vode evidenciju o stanju rezervi mineralnih sirovina, u skladu sa ovim zakonom i propisima donetim za izvršavanje ovog zakona.

Član 4

(1) Rezerve mineralnih sirovina utvrđuju se i razvrstavaju u kategorije istraženih rezervi i kategorije pretpostavljenih rezervi, prema stepenu istraženosti ležišta, odnosno mineralne sirovine.

(2) Rezerve mineralnih sirovina razvrstavaju se u kategorije istraženih rezervi ako su podaci o njihovim ležišnim uslovima i kvalitetu za dalju preradu, odnosno eksploataciju višeg stepena verodostojnosti.

(3) Rezerve mineralnih sirovina razvrstavaju se u kategorije pretpostavljenih rezervi ako su podaci o njihovim ležišnim uslovima i kvalitetu za dalju preradu, odnosno eksploataciju nižeg stepena verodostojnosti.

Član 5

(1) Stepen istraženosti ležišta, odnosno mineralne sirovine utvrđuju se na osnovu građe, veličine i podataka o prostornom položaju ležišta, odnosno mineralne sirovine, hidrogeoloških i inženjersko-geoloških i drugih karakteristika ležišta i okolnih stena, minerološko-petroloških, fizičko-hemijskih i strukturno-teksturnih osobina, sadržaja korisnih i štetnih komponenti i mogućnosti prerade mineralne sirovine.

(2) Stepen istraženosti ležišta, odnosno mineralne sirovine utvrđuje se svim metodama geoloških, geofizičkih, geohemijskih, hidrogeoloških, inženjersko-geoloških i drugih istraživanja.

Član 6

(1) Rezerve mineralnih sirovina razvrstane u kategorije istraženih rezervi razvrstavaju se, zavisno od mogućnosti njihove eksploatacije, u klasu bilansnih i klasu vanbilansnih rezervi mineralnih sirovina.

(2) U klasu bilansnih rezervi mineralnih sirovina razvrstavaju se rezerve u ležištu ili delu ležišta koje se postojećom tehnikom i tehnologijom eksploatacije i prerade mogu ekonomično i racionalno koristiti.

(3) U klasu vanbilansnih rezervi mineralnih sirovina razvrstavaju se rezerve u ležištu ili delu ležišta koje se postojećom tehnikom i tehnologijom eksploatacije i prerade ne mogu ekonomično i racionalno koristiti.

(4) Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, rezerve podzemnih voda razvrstavaju se samo u klasu bilansnih rezervi.

Član 7

(1) Kategorizacija rezervi mineralnih sirovina i klasifikacija istraženih rezervi mineralnih sirovina i njihov proračun, kao i geološke i druge karakteristike ležišta prikazuju se elaboratom o rezervama mineralnih sirovina, koji sadrži tekstualni deo, grafičku dokumentaciju i dokumentacioni materijal.

(2) Tekstualni deo elaborata iz stava 1 ovog člana sadrži podatke o: ležištu, geološkim istraživanjima i ispitivanjima, geološkim karakteristikama šireg područja ležišta i geologiji ležišta, hidrogeološkim i inženjersko-geološkim karakteristikama ležišta, kvalitetu mineralne sirovine i proračunatim rezervama, tehnološko-ekonomskoj vrednosti ležišta, odnosno mineralne sirovine sa prikazom rezervi po kategorijama i klasama, kao i druge podatke od značaja za izradu elaborata.

(3) Grafička dokumentacija elaborata iz stava 1 ovog člana sadrži: geografsku kartu sa ucrtanim istražnim, odnosno eksploatacionim poljem, geološke karte različitog sadržaja i razmera, geološke profile ležišta i istražnih bušotina, situacione planove i drugu grafičku dokumentaciju od značaja za izradu elaborata.

(4) Dokumentacioni materijal elaborata iz stava 1 ovog člana sadrži rezultate terenskih, laboratorijskih i drugih ispitivanja mineralne sirovine, tabelarne prikaze rezervi mineralnih sirovina i tehničke i dokumentacione izveštaje o izvršenim istraživanjima i ispitivanjima mineralne sirovine.

Član 8

(1) O stanju rezervi mineralnih sirovina na istražnom, odnosno eksploatacionom prostoru vodi se evidencija.

(2) Evidencija iz stava 1 ovog člana sadrži podatke o: preduzeću ili drugom pravnom licu koje vrši geološka istraživanja, odnosno eksploataciju mineralne sirovine, nazivu i lokaciji ležišta, vrsti mineralne sirovine, komponentama mineralne sirovine koje se koriste i koje se ne koriste, odobrenju za istraživanje ili eksploataciju, stanju ukupnih (bilansnih i vanbilansnih) i eksploatacionih rezervi po kategorijama, sa podacima o količini, kvalitetu, eksploatacionim gubicima i otkopanim rezervama, po godinama, kao i druge propisane podatke od značaja za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine.

Član 9

Utvrđivanje i razvrstavanje rezervi mineralnih sirovina u kategorije i klase i njihov proračun, izrada elaborata o rezervama mineralnih sirovina i vođenje evidencije o stanju rezervi mineralnih sirovina vrše se na propisan način.

Član 10

(1) Bilans rezervi mineralnih sirovina u Saveznoj Republici Jugoslaviji obuhvata sva ležišta mineralnih sirovina (ležišta u eksploataciji, ležišta van eksploatacije koja nisu iscrpena i ležišta koja su istražena, ali se još ne eksploatišu) i za svaku vrstu mineralne sirovine iskazuju se podaci koji se obezbeđuju evidencijom o stanju rezervi mineralnih sirovina, i to:

1) naziv mineralne sirovine;

2) naziv ležišta (istražnog prostora, odnosno eksploatacionog polja);

3) naziv preduzeća, odnosno drugog pravnog lica koje vrši geološko istraživanje, odnosno eksploataciju mineralne sirovine;

4) količinu rezervi mineralnih sirovina po kategorijama i klasama;

5) procenat gubitka pri eksploataciji;

6) količinu eksploatacionih rezervi mineralnih sirovina;

7) podatke o kvalitetu rezervi mineralnih sirovina;

8) ostale podatke od značaja za mineralne sirovine.

(2) Bilans iz stava 1 ovog člana, sa analizom podataka prikazanih u njemu, izrađuje nadležni savezni organ do 31. jula u godini u kojoj se izrađuje bilans.

(3) Bilans iz stava 1 ovog člana izrađuje se za petogodišnji period.

(4) Preduzeća i druga pravna lica koja vrše geološka istraživanja, odnosno eksploataciju mineralnih sirovina dužna su da nadležnom saveznom organu dostavljaju podatke iz stava 1 ovog člana do 15. marta u godini u kojoj se izrađuje bilans rezervi mineralnih sirovina u Saveznoj Republici Jugoslaviji, a prema stanju rezervi na dan 31. decembra prethodne godine.

Član 11

(1) Za naftu, kondenzat i prirodne gasove, ugalj i mineralne sirovine za dobijanje bakra, olova, cinka, antimona, bora, aluminijuma, nikla, kobalta, magnezita i vatrostalnih glina izrađuje se izveštaj o rezervama mineralnih sirovina Savezne Republike Jugoslavije.

(2) Izveštaj o rezervama mineralnih sirovina Savezne Republike Jugoslavije sadrži podatke iz člana 10 stav 1 ovog zakona.

(3) Izveštaj o rezervama mineralnih sirovina Savezne Republike Jugoslavije, sa analizom podataka prikazanih u njemu, izrađuje nadležni savezni organ do 30. juna svake godine za prethodnu godinu.

(4) Preduzeća i druga pravna lica koja vrše geološka istraživanja, odnosno eksploataciju mineralnih sirovina dužna su da nadležnom saveznom organu svake godine do 15. marta dostavljaju podatke iz stava 2 ovog člana, sa stanjem rezervi na dan 31. decembra prethodne godine.

Član 12

(1) Geološke karte sadrže grafički i tekstualni prikaz podataka geoloških istraživanja. Geološke karte prikazuju opšta geološka, tektonska, paleografska, geomorfološka, geofizička, seizmološka, hidrogeološka, inženjersko-geološka, geotermalna, minerogenetska, geohemijska i druga geološka svojstva određenog područja.

(2) Geološke karte i dokumentaciju za izradu tih karata (projektnu i izvođačku) izrađuju preduzeća i druga pravna lica koja vrše geološka istraživanja u skladu sa ovim zakonom i propisima donetim za izvršavanje ovog zakona.

(3) Geološke karte štampaju se u skladu sa godišnjim programom priprema za štampanje i štampanja geoloških karata.

(4) Program iz stava 3 ovog člana donosi Savezna vlada do 31. oktobra tekuće godine za narednu godinu.

(5) Sredstva za finansiranje programa iz stava 3 ovog člana obezbeđuju se u saveznom budžetu.

(6) Pripremu za štampanje i štampanje geoloških karata vrši nadležni savezni organ.

Član 13

(1) Geološke katastre za teritoriju Savezne Republike Jugoslavije vodi nadležni savezni organ.

(2) Geološki katastri iz stava 1 ovog člana sadrže propisane podatke o nazivu i lokaciji ležišta, kvantitativnim i kvalitativnim karakteristikama geoloških pojava i ležišta, kao i druge podatke od značaja za planiranje i ostvarivanje razvoja, životnu sredinu i druge potrebe.

Član 14

(1) Novčanom kaznom od 15.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice:

1) ako ne utvrđuje i ne razvrstava rezerve mineralnih sirovina u kategorije i klase i ne vrši njihov proračun ili ako ne izrađuje elaborat o rezervama mineralnih sirovina ili ne vodi evidenciju o stanju rezervi mineralnih sirovina u skladu sa ovim zakonom i propisima donetim za izvršavanje ovog zakona (član 3);

2) ako nadležnom saveznom organu ne dostavi ili ne dostavi u roku podatke iz člana 10 stav 1 (član 10 stav 4 i član 11 stav 4);

3) ako ne izrađuje geološke karte i dokumentaciju za izradu tih karata u skladu sa ovim zakonom i propisima donetim za izvršavanje ovog zakona (član 12 stav 2).

(2) Za radnje iz stava 1 ovog člana kazniće se za prekršaj i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 900 do 9.000 dinara.

Član 15

Prvi bilans rezervi mineralnih sirovina u Saveznoj Republici Jugoslaviji, posle stupanja na snagu ovog zakona, izradiće se do 31. jula 1999. godine.

Član 16

Propisi za izvršavanje ovog zakona doneće se u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 17

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da važe: Zakon o osnovama geološke delatnosti od interesa za celu zemlju ("Službeni list SFRJ", br. 63/90 i "Službeni list SRJ", br. 28/96), Zakon o jedinstvenom načinu utvrđivanja, evidentiranja i prikupljanja podataka o rezervama mineralnih sirovina i podzemnih voda i o bilansu tih rezervi ("Službeni list SFRJ", br. 53/77, 24/86 i 17/90 i "Službeni list SRJ", br. 28/96), Zakon o utvrđivanju ukupnog iznosa sredstava za finansiranje Programa priprema za štampanje i štampanja Osnovne hidrogeološke karte Jugoslavije i Osnovne inženjersko-geološke karte Jugoslavije u periodu od 1988. do 2009. godine ("Službeni list SFRJ", br. 37/87) i Zakon o Programu priprema za štampanje i štampanja Osnovne hidrogeološke karte Jugoslavije i Osnovne inženjersko-geološke karte Jugoslavije za period od 1988. do 2009. godine ("Službeni list SFRJ", br. 74/87).

Član 18

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".