ZAKON
O OSNOVAMA GEODETSKE DELATNOSTI OD INTERESA ZA CELU ZEMLJU

("Sl. list SFRJ", br. 63/90)

Član 1

Izrada osnovnih geodetskih mreža, prikazivanje geodetskog premera zemljišta na planovima i kartama i evidentiranje nekretnina u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji vrše se po jedinstvenim geodetskim osnovama određenim ovim zakonom i propisima donesenim na osnovu njega.

Član 2

Izrada osnovnih geodetskih mreža, prikazivanje geodetskog premera zemljišta na planovima i kartama i evidentiranje nekretnina, kao i ostvarivanje međunarodne geodetske saradnje od interesa su za celu zemlju.

Član 3

Merenja, računanja i prikaz premera zemljišta, u smislu ovog zakona, sprovode se po jedinstvenim normativima u jedinstvenom geodetskom sistemu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Savezna organizacija nadležna za mere i dragocene metale ostvaruje, čuva i održava jugoslovenske (primarne) etalone jedinica dužine, ugla u ravni i vremena, čime se obezbeđuje merno jedinstvo tih veličina u geodeziji.

Sekundarni i radni etaloni mogu se ostvarivati i upotrebljavati ako su im vrednosti merne jedinice utvrđene poređenjem sa jugoslovenskim (primarnim) etalonom, odnosno sa sekundarnim etalonom.

Član 4

Osnovne geodetske mreže, u smislu ovog zakona, jesu:

1) trigonometrijska mreža I reda;

2) mreža nivelmana visoke tačnosti;

3) gravimetrijska mreža I reda.

Osnovne geodetske mreže su neophodna jedinstvena matematička i fizička osnova za geodetski premer teritorije i akvatorije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i za druge geodetske radove i služe za naučne, tehničke, privredne, upravne, odbrambene i druge potrebe.

Član 5

Trigonometrijska mreža I reda je skup tačaka položajno određenih postupcima koji obezbeđuju zahtevanu tačnost.

Trigonometrijska mreža I reda je osnova za trigonometrijske mreže nižih redova i za geodetski premer zemljišta.

Član 6

Mreža nivelmana visoke tačnosti je skup visinski definisanih tačaka i osnova za nivelmanske mreže nižih redova za praćenje pomicanja zemljine kore i visinsko prikazivanje reljefa zemljine površine u jedinstvenom sistemu normalnih visina vezanih na normalni reper koji predstavlja ishodište normalnih visina za celu teritoriju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Član 7

Gravimetrijska mreža I reda je skup položajno i visinski definisanih tačaka na kojima je određena vrednost ubrzanja sile zemljine teže za geodetske potrebe.

Gravimetrijska mreža I reda je osnova za gravimetrijske mreže nižih redova.

Član 8

Radovi na uspostavljanju i održavanju osnovnih geodetskih mreža izvode se na osnovu srednjoročnog programa.

Program iz stava 1 ovog člana donosi Skupština SFRJ na predlog Saveznog izvršnog veća.

Član 9

Podaci osnovnih geodetskih mreža iz člana 4 ovog zakona vode se, održavaju i arhiviraju kao celine kod saveznog organa uprave nadležnog za geodetske poslove.

Član 10

Rezultati geodetskih merenja na kopnu i moru prikazuju se grafički na planovima i kartama.

Planovi i karte, u smislu ovog zakona, jesu:

1) topografsko-katastarski planovi do razmera 1:5000;

2) karte razmera 1:5000, 1:10000, 1:25000, 1:50000, 1:100000 i 1:200000;

3) pregledne karte SFRJ razmera 1:1000000 i 1:2500000.

Topografska karta razmera 1:5000 ili 1:10000 izrađuje se kao osnovna karta teritorije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Član 11

Planovi i karte iz člana 10 ovog zakona izrađuju se u jedinstvenoj kartografskoj projekciji.

Član 12

Podela na listove i označavanje planova i karata vrše se na jedinstven način.

Geografska imena i opis karata pišu se prema izvornim nazivima, saglasno propisima o jeziku i pismu područja kartografskog prikaza.

Član 13

Organi koji obavljaju poslove geodetske delatnosti trajno čuvaju i zaštićuju izveštaje, dokumente i topografsko-kartografsku dokumentaciju od istorijskog značaja.

Geodetski podaci, u smislu ovog zakona, su javni, osim podataka za koje zakonom ili propisom donesenim na osnovu zakona nije drukčije određeno.

Član 14

Evidencije koje se vode o zemljištu, zgradama i drugim objektima na zemljištu, odnosno evidencije elemenata u prostoru sadrže lokacijske podatke - kartografske ili digitalne prikaze svog sadržaja. Podloga za izradu kartografskih prikaza su planovi i karte izrađeni prema osnovama utvrđenim ovim zakonom i propisima donesenim na osnovu ovog zakona.

Osnovna jedinica za utvrđivanje i prikazivanje podataka o evidencijama zemljišta, zgrada i drugih objekata na zemljištu je katastarska parcela ili koordinatno definisana lokacija.

Evidencije o zemljištu i objektima koje vode sudski i drugi državni organi, organizacije i zajednice moraju se zasnivati na službenim podacima i standardima organa uprave nadležnih za geodetske poslove.

Član 15

Jedinstvenu evidenciju o geodetskim podacima od interesa za celu zemlju vodi savezni organ uprave nadležan za geodetske poslove, na osnovu podataka koje mu dostavljaju nadležni organi u republikama i autonomnim pokrajinama i Geodetska služba JNA.

Na osnovu podataka iz stava 1 ovog člana, savezni organ uprave nadležan za geodetske poslove izdaje odgovarajuće publikacije za potrebe u zemlji i priprema izveštaje po osnovu obaveza u članstvu međunarodnih organizacija.

Član 16

Savezni organ uprave nadležan za geodetske poslove ostvaruje saradnju sa organima drugih država i međunarodnih organizacija u oblastima geodezije i kartografije.

Član 17

Nosioci radova na uspostavljanju automatizovanih geografskih i zemljišnih informacionih sistema iz oblasti geodetske delatnosti pridržavaju se zajedničkih osnova automatizovanih informacionih sistema koji su od zajedničkog interesa za celu zemlju i minimuma standarda.

Član 18

Podaci i rezultati geodetskih radova iz čl. 4 i 10 ovog zakona izvršenih u nadležnosti republičkih i pokrajinskih organa uprave za geodetske poslove ustupaju se Geodetskoj službi JNA za službene potrebe.

Podaci i rezultati geodetskih radova iz čl. 4 i 10 ovog zakona izvršenih u nadležnosti Geodetske službe JNA ustupaju se zainteresovanim republičkim i pokrajinskim organima uprave za geodetske poslove.

Član 19

Funkcioner koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za geodetske poslove propisaće:

1) jedinstvene normative za merenja, računanja i prikaz premera zemljišta (član 3 ovog zakona), elipsoid za računanje trigonometrijske mreže I reda i normalni reper za mrežu nivelmana visoke tačnosti (čl. 5 i 6 ovog zakona);

2) način postavljanja, održavanja i čuvanja osnovnih geodetskih mreža i način prikupljanja, vođenja, održavanja, arhiviranja i zaštite podataka (čl. 4 i 9 ovog zakona);

3) način izrade planova i karata, način podela planova i karata na listove, način označavanja listova i osnovni sadržaj karata i kartografskih znakova za njihovo prikazivanje (čl. 11 i 12 ovog zakona);

4) minimum podataka o evidenciji (član 14 ovog zakona) i minimum standarda za uspostavljanje automatizovanih informacionih sistema iz oblasti geodetske delatnosti (član 17 ovog zakona).

Član 20

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".