ZAKON
O PRIKUPLJANJU I DOSTAVLJANJU PODATAKA O IZVRŠENIM ZLOČINIMA PROTIV ČOVEČNOSTI I MEĐUNARODNOG PRAVA

("Sl. list SRJ", br. 37/93 i 44/99)

Član 1

Ko prikuplja podatke i stvari ili raspolaže podacima i stvarima kojima se mogu dokazivati zločini protiv čovečnosti i međunarodnog prava propisani u Glavi XVI Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije, a koji su izvršeni na delovima teritorije bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije počev od 1990. godine, kao i na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije za vreme agresije NATO-a, dužan je da te podatke i stvari stavi na uvid, odnosno dostavi Komitetu za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava (u daljem tekstu: Komitet).

Član 2

Lice koje ima saznanje o izvršenim zločinima iz člana 1 ovog zakona može dati izjavu Komitetu.

Član 3

Kad podatke i stvari iz člana 1 ovog zakona prikupljaju nadležni savezni organ, državni organ koji sarađuje s nadležnim saveznim organom ili lice koje je ovlastio Komitet, dužni su da podatke o licima, stvarima i događajima unose u poseban obrazac.

Obrazac iz stava 1 ovog člana propisuje Komitet.

Član 4

Pravosudni organi i drugi državni organi dužni su da pružaju pravnu pomoć Komitetu.

Član 5

Podaci i stvari iz člana 3 ovog zakona pod jednakim uslovima dostupni su svima, osim podataka za koje je utvrđeno da predstavljaju državnu, vojnu, službenu ili poslovnu tajnu.

Član 6

Komitet može podatke i stvari koje prikupi poveriti naučnoj ili stručnoj ustanovi radi obrade podataka, davanja nalaza i mišljenja.

O objavljivanju podataka, nalaza i mišljenja iz stava 1 ovog člana odlučuje Komitet.

Član 7

Komitet je dužan da čuva tajnost lica koje je postupilo u skladu sa odredbama čl. 1 i 2 ovog zakona, ako ono to zahteva.

Član 8

Ako neko odbije da stavi na uvid ili dostavi podatke i stvari iz člana 1 ovog zakona, Komitet može zahtevati od nadležnog suda da ih privremeno oduzme.

Lice kome su odlukom suda iz stava 1 ovog člana podaci i stvari privremeno oduzeti ima pravo na naknadu štete.

Član 9

Lice koje stavi na uvid ili dostavi podatke ili da izjavu u skladu sa odredbama ovog zakona ima pravo na naknadu štete i nužnih troškova, o čemu će na zahtev tog lica odlučiti Komitet.

Član 10

Ko odbija da stavi na uvid ili da dostavi podatke i stvari iz člana 1 ovog zakona ili ko spreči dostavljanje, odnosno stavljanje na uvid tih podataka i stvari, kazniće se za krivično delo novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Ako delo iz stava 1 ovog člana učini službeno lice ili odgovorno lice, kazniće se za krivično delo zatvorom od tri meseca do tri godine.

Član 11

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Odluka o obrazovanju Državne komisije za prikupljanje podataka radi utvrđivanja zločina genocida i drugih zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava koji su počinjeni nad stanovništvom srpske i druge nacionalnosti u vreme oružanih sukoba u Hrvatskoj i drugim delovima zemlje ("Službeni list SFRJ", br. 18/92).

Član 12

Dokumentacija kojom raspolaže Državna komisija iz člana 11 ovog zakona predaće se Komitetu u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 13

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".