ZAKON
O JEDINSTVENOJ EVIDENCIJI PROSTORNIH JEDINICA

("Sl. list SFRJ", br. 18/88)

Član 1

Ovim zakonom utvrđuje se Jedinstvena evidencija prostornih jedinica, sa jedinstvenim podacima od interesa za celu zemlju (u daljem tekstu: Jedinstvena evidencija) i vođenje Jedinstvenog automatizovanog registra prostornih jedinica (u daljem tekstu: Jedinstveni registar) kao uređene automatizovane evidencije prostornih jedinica na teritoriji Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, radi evidentiranja, prikupljanja i obrade statističkih i drugih podataka od interesa za celu zemlju.

Član 2

Jedinstvena evidencija za svaku prostornu jedinicu sadrži sledeće podatke od interesa za celu zemlju:

1) naziv, vrstu i matični broj (šifru);

2) prikaz granica i izvor podataka;

3) podatke o prostornoj jedinici sa kojom se povezuje;

4) vrstu promene, izvor i datum promene.

Član 3

Granice i promene granica svih prostornih jedinica unose se u topografske karte razmere 1:25.000 ili krupnije razmere, topografsko-katastarske planove, avionske snimke ili foto-karte u razmeri 1:10.000 ili krupnije razmere.

Član 4

Najmanja prostorna jedinica za koju se vodi prikaz granica iz člana 2 ovog zakona jeste Statistički krug koji je obrazovan i koji se vodi po kriterijumima datim u Metodologiji Saveznog zavoda za statistiku iz 1959. godine.

Mreža statističkih krugova pokriva celu teritoriju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Član 5

U vođenju Jedinstvene evidencije, granice pojedinih prostornih jedinica određuju se prema podacima koje utvrdi republički, odnosno pokrajinski organ nadležan za određivanje područja pojedinih prostornih jedinica držeći se pri tom granica obrazovanih statističkih krugova, a za mesne zajednice i delova tih krugova.

Član 6

U vođenju Jedinstvene evidencije, pripadnost svake ulice, kućnog broja, zgrade ili drugog objekta statističkom krugu utvrđuje se na osnovu spiskova (registara) koje izrađuje organ nadležan za određivanje naziva ulica, dodeljivanja kućnih brojeva i vođenje evidencije spiskova ulica, kućnih brojeva, zgrada i drugih objekata.

Član 7

Jedinstvena evidencija i Jedinstveni registar čine sastavni deo sistema evidentiranja, prikupljanja, obrade i prenosa podataka i informacija koji se obezbeđuju u okviru društvenog sistema informisanja (evidenciji, statistici, društvenom knjigovodstvu, društvenom i prostornom planiranju i u drugim oblastima društvenog sistema informisanja.

Član 8

Jedinstveni registar mora da obuhvata sledeće prostorne jedinice: statističke krugove, naselja, gradove, katastarske opštine, mesne zajednice, opštine, republike i autonomne pokrajine.

Član 9

Jedinstveni registar vodi savezna organizacija nadležna za poslove statistike, na bazi podataka iz registara koji se vode za teritorije republika, odnosno autonomnih pokrajina.

Član 10

Organi, odnosno organizacije ili zajednice koje vode evidencije o podacima sadržanim u Jedinstvenom registru dužni su da nadležnim organima, odnosno organizacijama koje vode Jedinstveni registar dostavljaju tekuće podatke iz člana 2 ovog zakona.

Član 11

Podaci Jedinstvene evidencije i Jedinstvenog registra su javni, osim podataka koji predstavljaju državnu, vojnu, službenu ili poslovnu tajnu.

Član 12

Funkcioner koji rukovodi saveznom organizacijom nadležnom za poslove statistike propisaće:

- jedinstveni način preuzimanja naziva i šifara prostornih jedinica;

- sadržinu obrazaca i datoteka;

- metodologiju za uvođenje i vođenje Jedinstvene evidencije i Jedinstvenog registra;

- jedinstvene spiskove ulica i kućnih brojeva i uputstvo za njihovo popunjavanje.

Član 13

Uvođenje Jedinstvene evidencije i Jedinstvenog registra, i izrada spiskova (registara) ulica i kućnih brojeva i određivanje pripadnosti statističkom krugu pojedinih ulica, kućnih brojeva, zgrada i drugih objekata prema Jedinstvenoj evidenciji završiće se do 1. januara 1990. godine.

Jedinstvene šifre prostornih jedinica uneće se u topografske karte i topografsko-katastarske planove, za postojeće registre, prilikom njihovog redovnog obnavljanja.

Do uvođenja Jedinstvenog registra, podaci na magnetnim medijumima, za postojeće registre, prevešće se, projektom obrade, na jedinstveni šifarski sistem u rokovima iz stava 1 ovog člana.

Član 14

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".