PRAVILNIK
O ISPRAVAMA O TEHNIČKIM I TEHNIČKO-EKSPLOATACIONIM USLOVIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI TERETNA VOZILA I AUTOBUSI KOJIMA SE OBAVLJA MEĐUNARODNI JAVNI PREVOZ U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU

("Sl. list SRJ", br. 48/2002)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se isprave o tehničkim uslovima u pogledu buke i emisije zagađivača i tehničko-eksploatacionim uslovima u pogledu bezbednosti koje moraju ispunjavati teretna vozila, priključna vozila i autobusi, kojima se obavlja međunarodni javni prevoz u drumskom saobraćaju.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeća značenja:

1) teretno vozilo kojim se obavlja međunarodni javni prevoz je motorno vozilo namenjeno za prevoz stvari čija je najveća dozvoljena masa preko 6 t;

2) autobus kojim se obavlja međunarodni javni prevoz je motorno vozilo namenjeno za prevoz putnika koje pored sedišta za vozača ima više od osam sedišta.

II TERETNA VOZILA

Član 3

Teretno vozilo može se svrstati u jednu od sledećih kategorija:

1) "zeleno" vozilo;

2) "zelenije i bezbedno" vozilo;

3) "EVRO 3 bezbedno" vozilo.

Teretno i priključno vozilo koje se ne može svrstati u kategoriju iz stava 1 ovog pravilnika svrstava se u kategoriju - vozilo.

Član 4

U kategoriju "zeleno" vozilo može se svrstati teretno vozilo za koje prevoznik poseduje Potvrdu o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu buke i emisije zagađivača za "zeleno" vozilo.

Potvrdu iz stava 1 ovog člana izdaje proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila - na obrascu formata A4 svetlozelene boje datom u Prilogu br. 1 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5

U kategoriju "zelenije i bezbedno" vozilo može se svrstati teretno vozilo za koje prevoznik poseduje sledeće potvrde:

1) Potvrdu "A" o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu buke i emisije zagađivača za "zelenije i bezbedno" vozilo;

2) Potvrdu "B" o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu bezbednosti za "zelenije i bezbedno" vozilo.

Potvrdu iz stava 1 tačka 1 ovog člana izdaje proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila - na obrascu formata A4 svetlozelene boje, sa dijagonalnom linijom od donjeg levog ugla ka gornjem desnom uglu, datom u Prilogu br. 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Potvrdu iz stava 1 tačka 2 ovog člana izdaje Savezni zavod za standardizaciju ili proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila ili kombinovano Savezni zavod za standardizaciju i proizvođač, odnosno ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila, kada proizvođač ne ugrađuje svu opremu - na obrascu formata A4 svetlozelene boje, sa dijagonalnom linijom od donjeg levog ugla ka gornjem desnom uglu, datom u Prilogu br. 3, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

U kategoriju "EVRO 3 bezbedno" vozilo može se svrstati teretno vozilo za koje prevoznik poseduje sledeće potvrde:

1) Potvrdu "A" o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu buke i emisije zagađivača za "EVRO 3 bezbedno" vozilo;

2) Potvrdu "B" o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu bezbednosti za "EVRO 3 bezbedno" vozilo.

Potvrdu iz stava 1 tačka 1 ovog člana izdaje proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila - na obrascu formata A4 svetlozelene boje, datom u Prilogu br. 4, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Potvrdu iz stava 1 tačka 2 ovog člana izdaje Savezni zavod za standardizaciju ili proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila ili kombinovano Savezni zavod za standardizaciju i proizvođač, odnosno ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila, kada proizvođač ne ugrađuje svu opremu - na obrascu formata A4 svetlozelene boje, datom u Prilogu br. 5 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 7

Za priključno vozilo (prikolica i poluprikolica) koje se koristi uz teretno vozilo kategorije "zelenije i bezbedno" vozilo i "EVRO 3 bezbedno" vozilo prevoznik mora posedovati Potvrdu za priključno vozilo o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu bezbednosti za "zelenije i bezbedno" vozilo, odnosno "EVRO 3 bezbedno" vozilo.

Potvrdu iz stava 1 ovog člana izdaje Savezni zavod za standardizaciju ili proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila ili kombinovano Savezni zavod za standardizaciju i proizvođač, odnosno ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila, kada proizvođač ne ugrađuje svu opremu - na obrascu formata A4 žute boje, datom u Prilogu br. 6, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 8

Za teretno vozilo koje se svrstava u kategoriju "zelenije i bezbedno" vozilo ili "EVRO 3 bezbedno" vozilo pored potvrda iz čl. 5 i 6 ovog pravilnika, kao i za priključno vozilo koje se koristi uz to vozilo pored Potvrde iz člana 7 ovog pravilnika, prevoznik mora posedovati i Potvrdu o sposobnosti teretnog i priključnog vozila za korišćenje u drumskom saobraćaju, koja se izdaje ako su uređaji i oprema koji u ugrađeni u teretno i priključno vozilo u funkciji i ako su ispravni.

Potvrdu o sposobnosti teretnog i priključnog vozila za korišćenje u drumskom saobraćaju izdaje Savezno ministarstvo saobraćaja i telekomunikacija sa rokom važenja od godinu dana - na obrascu formata A4 bele boje, datom u Prilogu br. 7 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Potvrda o sposobnosti teretnog i priključnog vozila za korišćenje u drumskom saobraćaju izdaje se posebno za teretno, a posebno za priključno vozilo.

U Tabeli br. 1 koja je data u Prilogu br. 8 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, naveden je spisak uređaja i opreme koji su ugrađeni u teretno i priključno vozilo iz stava 1 ovog člana i šta se na tim uređajima i opremi proverava.

Član 9

Potvrde iz čl. 4 do 8 ovog pravilnika moraju u gornjem desnom uglu da imaju jedinstvenu numeraciju koja se sastoji od oznake državne pripadnosti i rednog broja potvrde.

Potvrda "A" o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu buke i emisije zagađivača i Potvrda "B" o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu bezbednosti izdate za isto teretno vozilo moraju imati isti redni broj.

Savezno ministarstvo saobraćaja i telekomunikacija vrši numeraciju potvrda iz stava 1 ovog člana i o tome vodi registar.

Potvrde iz stava 1 ovog člana izdaju se na srpskom ili engleskom ili francuskom ili nemačkom jeziku, a uz te potvrde moraju se nalaziti i formulari potvrda na ostalim navedenim jezicima.

Član 10

Na prednjoj strani teretnog vozila zavisno od kategorije u koju se vozilo svrstava mora se nalaziti znak u obliku kruga prečnika od 200 mm zelene boje, sa ivicom prečnika od 10 mm bele boje sa ucrtanim slovom ili brojem bele boje, i to:

1) za kategoriju "zeleno" vozilo - slovo E;

2) za kategoriju "zelenije i bezbedno" vozilo - slovo S;

3) za kategoriju "EVRO 3 bezbedno" vozilo - broj 3.

Izgled znaka iz stava 1 ovog člana dat je u Prilogu br. 9 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 11

Savezni zavod za standardizaciju izdaje potvrdu o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu bezbednosti iz čl. 5 do 7 ovog pravilnika na osnovu izveštaja laboratorije iz Uredbe o homologaciji vozila ("Službeni list SRJ", br. 51/98).

Savezno ministarstvo saobraćaja i telekomunikacija izdaje Potvrdu o sposobnosti teretnog i priključnog vozila za korišćenje u drumskom saobraćaju iz člana 8 ovog pravilnika na osnovu izveštaja merne stanice.

Forma i sadržaj izveštaja iz stava 2 ovog člana dati su na obrascu formata A4 bele boje u Prilogu br. 10 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz izveštaj iz stava 2 ovog člana prilažu se grafikon sile kočenja i rezultati merenja izduvnih gasova motornih vozila opremljenih dizel motorima.

Član 12

Pregled vozila radi izdavanja Potvrde o sposobnosti teretnog i priključnog vozila za korišćenje u drumskom saobraćaju vrši merna stanica koja ispunjava uslove u pogledu:

1) tehničke opremljenosti;

2) prostora za pregled vozila;

3) stručne osposobljenosti osoblja.

Pod tehničkom opremljenošću podrazumeva se da je merna stanica opremljena uređajima i opremom u skladu sa propisom o tehničkom pregledu vozila, i: uređajem za proveru sile kočenja na obimu točkova iste osovine sa obrtnim valjcima u čiju konstrukciju je ugrađena vaga za proveru težine vozila sa osam senzora, kao i uređajem za merenje dimnosti izduvnih gasova motornih vozila opremljenih dizel motorima.

Prostor za pregled vozila i stručna osposobljenost osoblja merne stanice mora da bude u skladu sa propisom o tehničkom pregledu vozila.

Član 13

Mernoj stanici koja ispunjava uslove iz člana 12 ovog pravilnika Savezno ministarstvo saobraćaja i telekomunikacija izdaje Uverenje o osposobljenosti za obavljanje pregleda vozila sa rokom važenja od godinu dana.

U mernoj stanici vodi se poseban dnevnik o pregledu vozila, a pregled se vrši prema tehnološkom postupku datom u Prilogu br. 8.

Dnevnik iz stava 2 ovog člana sadrži: redni broj, datum pregleda, registarski broj vozila, podatke o vlasniku vozila, vreme početka i završetka pregleda, broj izveštaja o pregledu, napomene i potpis lica koje je izvršilo pregled.

III AUTOBUSI

Član 14

Za autobuse kojima se obavlja međunarodni javni prevoz u drumskom saobraćaju izdaje se Potvrda proizvođača ili ovlašćenog lica proizvođača u zemlji registracije autobusa i Tehnički izveštaj za autobus.

Član 15

U potvrdi iz člana 14 ovog pravilnika koju izdaje proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije autobusa navedeni su podaci o buci i emisiji zagađivača, kao i podaci koji se odnose na bezbednost, koji su izmereni, odnosno utvrđeni za svaki pojedinačni autobus za koji se izdaje potvrda.

Savezni zavod za standardizaciju upoređuje podatke iz potvrde iz stava 1 ovog člana sa uslovima koje moraju da ispune autobusi u pogledu buke, emisije zagađivača i bezbednosti i izdaje Tehnički izveštaj iz člana 14 ovog pravilnika da je autobus proizveden saglasno direktivama Evropske ekonomske komisije, odnosno pravilnicima Ekonomske komisije za Evropu Ujedinjenih nacija - na obrascu formata A4 bele boje, datom u Prilogu br. 11 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o tehničkim i tehničko-eksploatacionim uslovima koje moraju ispunjavati autobusi i teretna vozila kojim se obavlja međunarodni javni prevoz ("Službeni list SRJ", br. 18/2000).

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Prilozi br. 1-11 čine sastavni deo ovog pravilnika ("Sl. list SRJ", br. 48/2002, str. 3-18).