ZAKON
O POLITIČKIM ORGANIZACIJAMA

("Sl. glasnik SRS", br. 37/90 i "Sl. glasnik RS", br. 30/92 - dr. zakon, 53/93, 67/93 i 48/94)

Član 1

Građanima se zajemčuje udruživanje u političke organizacije, na način utvrđen ovim zakonom.

Član 2

Politička organizacija, u smislu ovog zakona, samostalna je i dobrovoljna organizacija građana (stranka, partija, udruženje, savez, pokret ili druga organizacija) obrazovana radi ostvarivanja političkih ciljeva.

Član 3

Rad političke organizacije je javan.

Član 4

Političke organizacije se organizuju i deluju samo na teritorijalnom principu.

Član 5

Političku organizaciju može osnovati najmanje 100 punoletnih građana.

Osnivač političke organizacije ne može biti lice kome je izrečena mera bezbednosti-zabrana javnog istupanja, ni lice osuđeno za neko od krivičnih dela protiv osnova socijalističkog samoupravnog društvenog uređenja i bezbednosti SFRJ, dok ta mera traje, odnosno pet godina po pravosnažnosti presude kojom je to lice osuđeno za neko od navedenih krivičnih dela.

Akt o osnivanju političke organizacije sadrži: imena osnivača, naziv, sedište i osnovne ciljeve političke organizacije, privremeni organ i ime lica ovlašćenog da podnese prijavu za upis u registar političkih organizacija (u daljem tekstu: registar).

Član 6

Politička organizacija osnovnim opštim aktom na demokratskim principima uređuje svoje programske ciljeve i unutrašnju organizaciju.

Član 7

Politička organizacija upisuje se u registar danom podnošenja prijave republičkom organu uprave nadležnom za poslove pravosuđa (u daljem tekstu: nadležni organ).

Upisom u registar, politička organizacija stiče svojstvo pravnog lica.

Član 8

U registar se ne mogu upisati dve ili više političkih organizacija pod istim nazivom.

Član 9

Registar političkih organizacija vodi nadležni organ.

O upisu u registar nadležni organ donosi rešenje.

U registar se upisuje i prestanak rada političke organizacije, o čemu nadležni organ donosi rešenje o brisanju političke organizacije iz registra. Rešenje o brisanju se ne donosi kada je političkoj organizaciji zabranjen rad.

Rešenje o upisu i brisanje iz registra političke organizacije objavljuje se u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

Član 10

Prijavu za upis političke organizacije u registar podnosi nadležnom organu ovlašćeno lice. Uz prijavu se podnosi akt o osnivanju i dokaz o ispunjavanju uslova iz člana 5 stav 1 ovog zakona.

Dokazom u smislu stava 1 ovog člana, smatra se potpisana izjava osnivača da želi da osnuje određenu političku organizaciju i njegov izvod iz matične knjige rođenih, odnosno lična karta.

Nadležni organ odbaciće rešenjem prijavu u slučaju kad nisu podneti akti, odnosno dokazi iz stava 1 ovog člana, kao i kada je prijavljen naziv političke organizacije kojim se vređa javni moral, odnosno kada je u registar upisana politička organizacija sa istim nazivom.

Ako nadležni organ u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave ne donese rešenje o upisu političke organizacije u registar, ili rešenjem ne odbaci prijavu, smatraće se da je politička organizacija upisana u registar.

Član 11

Politička organizacija prestaje sa radom:

1. kada donese odluku o prestanku rada;

2. ako se broj članova smanji ispod broja određenog za osnivanje organizacije, i

3. ako joj je pravosnažnom odlukom zabranjen rad.

O prestanku rada u slučaju iz tač. 1 i 2 stava 1 ovog člana lica koje je zastupalo i predstavljalo političku organizaciju dužno je da u roku od 15 dana obavesti nadležni organ radi brisanja iz registra.

Nadležni organ će rešenje o brisanju doneti u roku od tri dana od prijema obaveštenja iz prethodnog stava.

Član 12*

Političkoj organizaciji zabraniće se rad ako deluje radi nasilnog rušenja ustavom utvrđenog uređenja ili radi raspirivanja nacionalne, rasne i verske mržnje ili netrpeljivosti.

Političkoj organizaciji zabraniće se rad ako u svoje članstvo i delovanje uključi maloletnike ili ih zloupotrebi u političke svrhe.

Političkoj organizaciji zabraniće se rad ako se učlani u međunarodnu organizaciju ili udruženje koji deluju radi ostvarivanja ciljeva iz stava 1 ovog člana.

Rešenje o zabrani rada političke organizacije, na predlog javnog tužioca, donosi Vrhovni sud Srbije (u daljem tekstu: Sud).

Na predlog javnog tužioca, Sud može privremenom merom odmah zabraniti rad političke organizacije ako se njenim radom neposredno ostvaruju ciljevi iz st. 1 i 2 ovog člana.

Član 13

Po predlogu javnog tužioca za zabranu rada političke organizacije Sud će, u roku od osam dana od dana prijema predloga, održati pretres na koji će pozvati javnog tužioca i predstavnika političke organizacije. Pretres se može održati i ako uredno pozvane stranke ne dođu, na šta će se stranke izričito upozoriti.

Sud može odbiti predlog javnog tužioca i poništiti rešenje o privremenoj zabrani, ako je takva mera doneta, ili može izreći zabranu rada.

Kada je političkoj organizaciji zabranjen rad zbog sticanja sredstava od stranih lica Sud će istim rešenjem oduzeti stečena sredstva.

Protiv prvostepenog rešenja stranke mogu izjaviti žalbu u roku od tri dana, od dana dostavljanja rešenja.

Žalba se ne dostavlja na odgovor.

O žalbi odlučuje, po održanom pretresu, veće Suda u sastavu od pet sudija.

Izreka pravosnažnog rešenja kojim je izrečena zabrana rada političke organizacije, objavljuje se u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

Član 14

U postupku po predlogu za zabranu rada političke organizacije shodno se primenjuju odgovarajuće odredbe Zakona o krivičnom postupku ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

Prilikom donošenja odluke po zahtevu za zaštitu zakonitosti Sud nije vezan ograničenjem iz člana 422 stav 3 tog zakona, ako je zahtev podnet u roku od tri meseca od pravosnažnosti rešenja.

Član 15

Sud će na predlog ovlašćenog lica političke organizacije, ukinuti rešenje o zabrani rada, ukoliko prestanu da postoje razlozi zbog kojih je ova zabrana izrečena.

Član 16*

(Prestao da važi)

Član 17

Novčanom kaznom od 100 do 1.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u političkoj organizaciji, ako u roku iz člana 11 ovog zakona ne obavesti nadležni organ o prestanku političke organizacije, radi njenog brisanja iz registra.

Novčanom kaznom iz stava 1 ovog člana kazniće se za prekršaj građanin ako obavlja aktivnost u ime političke organizacije koja nije upisana u registar političkih organizacija, niti je podnela nadležnom organu prijavu za upis u registar, koja je prestala sa radom, ili joj je odbačena prijava za upis u registar.

Član 18*

(Prestao da važi)

Član 19

Funkcioner koji rukovodi republičkim organom uprave nadležnim za poslove pravosuđa donosi bliži propis o sadržaju i načinu vođenja registra političkih organizacija.

Član 20

Ovaj zakon, na osnovu člana 300 stav 1 tačka 2 i Amandmana XXXIII tačka 5 na Ustav Socijalističke Republike Srbije, primenjuje se jedinstveno na celoj teritoriji Republike.

Član 21

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

Napomene

* Član 12 stav 4, član 16 i član 18 Zakona o političkim organizacijama ("Sl. glasnik SRS", br. 37/90) prestali su da važe na osnovu člana 14 Zakona o finansiranju političkih organizacija ("Sl. glasnik RS", br. 30/92).