ZAKON
O UPOTREBI I ZAŠTITI ZNAKA I NAZIVA CRVENOG KRSTA

("Sl. list SRJ", br. 46/96)

Član 1

Ovim zakonom propisuju se uslovi za upotrebu, način upotrebe i zaštita znaka i naziva crvenog krsta u Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Član 2

Znak crvenog krsta je krst crvene boje, na belom polju koji ima četiri jednaka kraka.

Član 3

Pravo na naziv crvenog krsta ima samo Jugoslovenski crveni krst.

Član 4

Znak crvenog krsta može se upotrebljavati kao znak označavanja, kao znak pripadnosti i kao znak zaštite, u skladu sa odredbama Ženevske konvencije za poboljšanje položaja ranjenika i bolesnika u oružanim snagama u ratu, Ženevske konvencije za poboljšanje položaja ranjenika, bolesnika i brodolomnika oružanih snaga na moru, Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vreme rata, od 12. avgusta 1949. godine, Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije od 12. avgusta 1949. godine o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije od 12. avgusta 1949. godine o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba (u daljem tekstu: Ženevske konvencije), u slučajevima i pod uslovima propisanim ovim zakonom.

Znak crvenog krsta kao znak označavanja i znak zaštite upotrebljava se na propisan način.

Član 5

U miru, znakom crvenog krsta mogu biti označeni:

1) zgrade, uređaji, sanitetski materijal i prevozna sredstva ustanova, organizacija i preduzeća u oblasti zdravstva i u oblasti socijalne zaštite za zbrinjavanje lica kojima je potrebna stalna medicinska nega (u daljem tekstu: zdravstvene organizacije);

2) prevozna i prenosna sredstva drugih ustanova, organizacija i preduzeća koja se upotrebljavaju za prevoz ranjenih i bolesnih lica, po odobrenju Jugoslovenskog crvenog krsta;

3) mesta određena za pružanje prve medicinske pomoći u naseljima, na saobraćajnicama, u preduzećima i drugim ustanovama i organizacijama kao i mesta na kojima je smešten sanitetski materijal i oprema koji služe za pružanje prve medicinske pomoći.

Član 6

Znak crvenog krsta mogu na propisan način upotrebljavati, odnosno biti označeni tim znakom kao znakom pripadnosti:

1) zaposleni, zgrade, sredstva i materijal Jugoslovenskog crvenog krsta;

2) zaposleni, sredstva i materijal stranih organizacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, dok se u Saveznoj Republici Jugoslaviji bave humanitarnim aktivnostima.

Za vreme ratnog stanja, neposredne ratne opasnosti ili vanrednog stanja, znak pripadnosti koji upotrebljavaju organizacije i lica iz stava 1 ovog člana mora biti manjih dimenzija od znaka zaštite i ne sme se stavljati na traku oko ruke niti na krov zgrade.

Član 7

Znak crvenog krsta može se upotrebljavati, odnosno nositi kao znak označavanja i kao znak zaštite lica, sanitetskih jedinica i ustanova, zgrada, uređaja, sanitetskog materijala i prevoznih i prenosnih sredstava (kopnenih, pomorskih i vazduhoplovnih) koji pripadaju sanitetskoj službi Vojske Jugoslavije.

Odredbe stava 1 ovog člana odnose se i na sanitetsku službu oružanih snaga drugih država dok na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije obavljaju sanitetsku delatnost.

Član 8

Za vreme ratnog stanja, neposredne ratne opasnosti ili vanrednog stanja znak crvenog krsta upotrebljava se kao znak zaštite:

1) zgrada, uređaja, sanitetskog materijala, prevoznih i prenosnih sredstava i zaposlenih u zdravstvenim organizacijama;

2) zgrada, uređaja, sanitetskog materijala, prevoznih i prenosnih sredstava Jugoslovenskog crvenog krsta i lica određenih za pronalaženje, prikupljanje, prenošenje i negu ranjenika i bolesnika ili za sprečavanje bolesti;

3) jedinica civilne zaštite za pružanje prve medicinske pomoći i za zbrinjavanje ranjenika i bolesnika;

4) bolničkih brodova, u skladu sa Ženevskom konvencijom za poboljšanje položaja ranjenika, bolesnika i brodolomnika oružanih snaga na moru od 12. avgusta 1949. godine;

5) ekipa za pružanje prve medicinske pomoći koje organizuju zdravstvene ustanove, preduzeća i druga pravna lica i Jugoslovenski crveni krst, dok obavljaju te poslove;

6) sredstava kopnenog, vodenog i vazdušnog saobraćaja koja služe za prenošenje brodolomnika, ranjenika, bolesnika i sanitetskog materijala (u daljem tekstu: sanitetski transport).

Izuzetno od odredaba stava 1 ovog člana ako to zahtevaju interesi odbrane, na propisan način se ograničava upotreba, odnosno nošenje znaka crvenog krsta kao znaka zaštite pojedinih zgrada i uređaja, prevoznih i prenosnih sredstava i lica.

Za vreme ratnog stanja, neposredne ratne opasnosti ili vanrednog stanja, znak crvenog krsta može se upotrebljavati, odnosno nositi kao znak zaštite osoblja, zgrada, uređaja, sanitetskog materijala i prevoznih i prenosnih sredstava u sastavu sanitetskih službi stranih organizacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i drugih stranih dobrovoljnih društava za pomoć koji na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije vrše sanitetsku delatnost.

Član 9

Za vreme ratnog stanja, neposredne ratne opasnosti ili vanrednog stanja znak crvenog krsta može se upotrebljavati kao znak označavanja i kao znak zaštite u određenim sanitetskim zonama i mestima određenim radi zaštite ranjenika i bolesnika, kao i lica koja u tim zonama i mestima rade na zbrinjavanju i nezi ranjenika i bolesnika koji su u njima smešteni.

Član 10

Lica koja, po odredbama člana 8 ovog zakona, imaju pravo da nose znak crvenog krsta, moraju za vreme ratnog stanja, neposredne ratne opasnosti ili vanrednog stanja imati propisanu legitimaciju sa svojom fotografijom i utisnutim suvim žigom, koja služi kao dokaz da su ovlašćeni da nose taj znak. U legitimaciji moraju biti navedeni poslovi koje ta lica obavljaju.

Lica iz stava 1 ovog člana su dužna, dok su na službi, da nose na levoj ruci propisanu traku sa znakom crvenog krsta i otiskom žiga otpornim na vlagu.

Lice koje, iz bilo kog razloga, izgubi svojstvo na osnovu koga je dobilo legitimaciju i traku sa znakom crvenog krsta dužno je da legitimaciju i traku vrati organu koji ih je izdao.

O izdatim legitimacijama i trakama vodi se evidencija.

Član 11

Nadzor nad izvršavanjem ovog zakona vrši nadležni savezni organ.

U vršenju nadzora nadležni savezni organ dužan je da naredi uklanjanje znaka crvenog krsta koji se upotrebljava, odnosno nosi protivno uslovima propisanim ovim zakonom i propisima donesenim za izvršenje ovog zakona.

Član 12

Novčanom kaznom od 15.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1) ako upotrebi znak crvenog krsta, a na to nema pravo (član 4);

2) ako upotrebi znak crvenog krsta kao znak označavanja, kao znak pripadnosti ili kao znak zaštite protivno odredbama čl. 5, 6 i 8 ovog zakona.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i odgovorno lice u zdravstvenoj ustanovi ili drugom pravnom licu, novčanom kaznom od 900 do 9.000 dinara.

Član 13

Novčanom kaznom od 900 do 9.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice:

1) ako za vreme ratnog stanja, neposredne ratne opasnosti ili vanrednog stanja nosi ili upotrebljava znak crvenog krsta kao znak zaštite, a nema svojstvo lica iz člana 8 stav 1 ovog zakona;

2) ako za vreme službe kod sebe nema legitimaciju (član 10 stav 1);

3) ako za vreme službe ne nosi traku sa znakom crvenog krsta na levoj ruci (član 10 stav 2);

4) ako izgubi svojstvo lica iz člana 8 ovog zakona, a ne vrati legitimaciju ili traku nadležnom organu (član 10 stav 3).

Član 14

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o upotrebi i zaštiti znaka i naziva Crvenog krsta ("Službeni list SFRJ, br. 13/82) i član 22 Zakona o izmenama saveznih zakona kojima su određene novčane kazne za privredne prestupe i prekršaje ("Službeni list SRJ", br. 28/96).

Član 15

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".