ZAKON
O ZADUŽIVANJU U DEVIZAMA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE U ZEMLJI I INOSTRANSTVU

("Sl. list SRJ", br. 32/94)

Član 1

Narodna banka Jugoslavije zadužuje se u ime a za račun Savezne Republike Jugoslavije kod banaka i drugih finansijskih organizacija i drugih pravnih i fizičkih lica u zemlji i inostranstvu, uzimanjem kredita ili emitovanjem hartija od vrednosti.

Narodna banka Jugoslavije određuje banke koje se, u ime i za račun Savezne Republike Jugoslavije, zadužuju kod preduzeća i drugih pravnih i fizičkih lica u zemlji i inostranstvu.

Zaduživanje iz st. 1 i 2 ovog člana vrši se u devizama, i to u iznosu do 300 mil. SAD dolara.

Član 2

Devizna sredstva pribavljena na osnovu ovog zakona prenose se u devizne rezerve kojima rukuje Narodna banka Jugoslavije, a koriste se i kao devizno pokriće za emisiju novog dinara.

Član 3

Zaduživanje iz člana 1 ovog zakona vršiće se:

1) na rok od najmanje dve godine, s početkom do dve godine;

2) s kamatnom stopom i pod drugim uslovima, uobičajenim na finansijskom tržištu.

Član 4

Otplata kredita iz člana 1 ovog zakona vrši se u jednakim mesečnim ratama u valutama u kojima je uzet kredit ili u novim dinarima, u skladu sa ugovorom o kreditu.

Sredstva za otplatu kredita iz ovog zakona obezbeđuje Savezna Republika Jugoslavija, odnosno republike članice u visini iskorišćenih sredstava, i to u dinarskoj protivvrednosti po tekućem kursu na dan otplate obaveze, a devizna sredstva - Narodna banka Jugoslavije.

Član 5

Narodna banka Jugoslavije daje garancije za kredite koje uzimaju banke iz člana 1 stav 2 ovog zakona.

Član 6

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".