ZAKON
O OBALNOM MORU I EPIKONTINENTALNOM POJASU SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE

("Sl. list SFRJ", br. 49/87 i 57/89 i "Sl. list SRJ", br. 24/94 i 28/96)

Član 1

Suverenitet Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: SFRJ) na moru prostire se na obalno more SFRJ, vazdušni prostor iznad njega, na dno i podzemni podmorski prostor tog mora.

Obalno more SFRJ sačinjavaju unutrašnje morske vode i teritorijalno more.

Član 2

Niže navedeni izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sledeća značenja:

1) strani trgovački brod je brod koji ima stranu državnu pripadnost, a koristi se za privredne svrhe, kao i drugi strani brod koji nije naveden u tač. 2 do 5 ovog člana;

2) strani ribarski brod je brod koji ima stranu državnu pripadnost, a namenjen je i opremljen za ribolov ili ulov drugih živih bića u moru i na morskom dnu;

3) strana jahta je brod koji ima stranu državnu pripadnost, a služi u neprivredne svrhe, za razonodu, sport ili rekreaciju;

4) strani ratni brod je brod, uključujući podmornicu, koji pripada oružanim snagama strane države, nosi spoljne znake raspoznavanja ratnog broda i njegove državne pripadnosti, nalazi se pod komandom vojnog lica i ima vojnu posadu;

5) sastav stranih ratnih brodova je više stranih ratnih brodova koji plove zajedno pod komandom jednog starešine;

6) strani javni brod je brod u vlasništvu ili u korišćenju strane države, a nije ratni brod, i isključivo služi za neprivredne svrhe strane države;

7) nuklearni brod je brod na nuklearni pogon ili brod koji je opremljen izvorom nuklearne energije;

8) naučnoistraživački brod je brod ili drugi plovni objekt opremljen za naučna ili druga istraživanja ili eksploataciju mora, morskog dna i njegovog podmorskog podzemnog prostora.

Član 3

Unutrašnje morske vode SFRJ obuhvataju:

1) luke i zalive na obali kopna i ostrva;

2) ušća reka;

3) delove mora između obale kopna i osnovne linije teritorijalnog mora iz člana 16 stav 2 tač. 2 i 3 ovog zakona.

Pod zalivom iz tačke 1 stav 1 ovog člana podrazumeva se i jasno istaknuta uvala uvučena u kopno, čija je morska površina jednaka površini ili veća od površine polukruga prečnika jednakog dužini prave linije koja zatvara ulaz u uvalu.

Morska površina uvale meri se od linije najniže oseke duž obale uvale i prave linije koja zatvara ulaz u uvalu.

Član 4

Strani trgovački brod može uploviti u unutrašnje morske vode radi uplovljenja u luku SFRJ namenjenu za međunarodni pomorski saobraćaj, a strana jahta - i u druge luke u skladu sa propisima kojima su uređene pomorska i unutrašnja plovidba.

Strani trgovački brod može ploviti unutrašnjim morskim vodama radi uplovljenja u luku, odnosno isplovljenja iz luke, kao i radi plovidbe između luka otvorenih za međunarodni pomorski saobraćaj, najkraćim uobičajenim putem.

Savezni organ uprave nadležan za saobraćaj i veze može za brodove iz stava 2 ovog člana odrediti drugi način plovidbe unutrašnjim morskim vodama ako to zahtevaju interesi odbrane zemlje ili bezbednost plovidbe.

Član 5

Prevoz stvari i putnika u obalnom moru SFRJ (kabotažu) mogu vršiti samo jugoslovenski brodovi.

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, savezni nadležni organ može dozvoliti i stranom brodu da vrši prevoz stvari i putnika u obalnom moru SFRJ pod uslovima propisanim saveznim zakonom kojim su uređene pomorska i unutrašnja plovidba.

Član 6

Prolazak stranog ratnog broda, stranog javnog broda, stranog nuklearnog broda, stranog ribarskog broda i stranog naučnoistraživačkog broda kroz unutrašnje morske vode SFRJ zabranjen je.

Strani ratni brod, strani javni brod, strani ribarski brod, odnosno strani naučnoistraživački brod može uploviti u unutrašnje morske vode SFRJ radi boravka u njima ako za to prethodno dobije odobrenje, koje izdaje:

1) za strani ratni brod - Savezni sekretarijat za narodnu odbranu, u sporazumu sa saveznim organom uprave nadležnim za inostrane poslove;

2) za strani naučnoistraživački brod - Savezni sekretarijat za narodnu odbranu, u sporazumu sa saveznim organom uprave nadležnim za inostrane poslove, saveznim organom uprave nadležnim za unutrašnje poslove;

3) za ostale strane javne brodove - Savezni organ uprave nadležan za saobraćaj i veze, u sporazumu sa saveznim organom nadležnim za inostrane poslove, saveznim organom uprave nadležnim za unutrašnje poslove;

4) za strani ribarski brod - nadležni organ u republici.

Stranim ratnim brodovima iste državne pripadnosti ne mogu se odobriti više od četiri posete godišnje.

Poseta, odnosno boravak u unutrašnjim morskim vodama SFRJ ne može se odobriti stranom ratnom nuklearnom brodu, stranom ratnom brodu koji nosi nuklearno naoružanje i brodu specijalne namene koji svojim boravkom predstavlja opasnost po bezbednost SFRJ.

Poseta, odnosno boravak u unutrašnjim morskim vodama SFRJ ne može se odobriti ni stranom ratnom brodu ako je brod, njegov čamac ili vazduhoplov, odnosno njegova posada, neposredno pre uplovljenja u unutrašnje morske vode, učestvovao ili po završenom boravku, odnosno poseti treba da učestvuje u vojnim ili drugim aktivnostima, koje bi mogle štetiti opštim interesima ili ugledu SFRJ.

Član 7

Savezno izvršno veće otkazaće posetu, odnosno boravak u unutrašnjim morskim vodama SFRJ stranom ratnom brodu ili sastavu stranih ratnih brodova ako je brod, njegov čamac ili vazduhoplov, odnosno njegova posada, neposredno pre uplovljenja u unutrašnje morske vode SFRJ učestvovao ili po završenom boravku, odnosno poseti treba da učestvuje u vojnim ili drugim aktivnostima koje bi mogle štetiti opštim interesima ili ugledu SFRJ, odnosno ako se ne pridržava odredaba ovog zakona i drugih propisa.

Član 8

U unutrašnjim morskim vodama SFRJ mogu istovremeno biti u poseti najviše tri ratna broda borbene namene i dva ratna broda pomoćne namene iste državne pripadnosti, s tim da u njihovom sastavu ne može biti površinski brod punog deplasmana većeg od 10.000 tona, odnosno podmornica površinskog deplasmana većeg od 4.000 tona.

Poseta stranog ratnog broda u unutrašnjim morskim vodama SFRJ ne može trajati duže od 10 dana.

Izuzetno od odredaba st. 1 i 2 ovog člana, Savezno izvršno veće može, u pojedinim slučajevima, ako to zahtevaju naročiti interesi SFRJ, da odobri posetu stranog ratnog broda i ako nisu ispunjeni uslovi propisani tim odredbama.

Za vreme posete u unutrašnjim morskim vodama SFRJ, na stranom ratnom brodu može biti ukrcana samo brodska posada.

Član 9

U obalnom moru SFRJ može se obavljati remont stranih površinskih ratnih brodova punog deplasmana do 10.000 tona, odnosno podmornica površinskog deplasmana do 4.000 tona, po prethodno pribavljenom odobrenju koje izdaje Savezni sekretarijat za narodnu odbranu, u sporazumu sa saveznim organom uprave nadležnim za inostrane poslove.

Remont stranih ratnih brodova može se vršiti u vojnim remontnim zavodima i brodogradilištima koje odredi Savezni sekretarijat za narodnu odbranu.

Odobrenje za remont stranog ratnog broda daje se u okviru slobodnih kapaciteta i tehničkih mogućnosti vojnih remontnih zavoda i brodogradilišta iz stava 2 ovog člana.

U obalnom moru SFRJ ne može se istovremeno obavljati remont više od tri strana ratna broda iste državne pripadnosti.

Odobrenje za remont stranog ratnog broda daje se za vreme koje je neophodno za remont, a najduže do 16 meseci.

Izuzetno od odredaba st. 1, 4 i 5 ovog člana, Savezno izvršno veće može, u pojedinim slučajevima, ako to zahtevaju naročiti interesi SFRJ, da odobri remont stranog ratnog broda i ako nisu ispunjeni uslovi propisani tim odredbama.

Remont u obalnom moru SFRJ ne može se odobriti stranom ratnom nuklearnom brodu, stranom ratnom brodu koji nosi nuklearno naoružanje i brodu specijalne namene koji svojim boravkom predstavljaju opasnost po bezbednost SFRJ.

Remont u obalnom moru SFRJ ne može se odobriti ni stranom ratnom brodu ako je brod, njegov čamac ili vazduhoplov, odnosno njegova posada, neposredno pre uplovljenja u obalno more SFRJ, učestvovao ili po završenom remontu treba da učestvuje u vojnim ili drugim aktivnostima koje bi mogle štetiti opštim interesima ili ugledu SFRJ.

Savezno izvršno veće otkazaće remont u obalnom moru SFRJ stranom ratnom brodu ako je brod, njegov čamac ili vazduhoplov, odnosno njegova posada, neposredno pre uplovljenja u obalno more SFRJ, učestvovao ili po završenom remontu treba da učestvuje u vojnim ili drugim aktivnostima koje bi mogle štetiti opštim interesima ili ugledu SFRJ, odnosno ako se ne pridržava odredaba ovog zakona i drugih propisa.

Član 10

Remont stranog ratnog broda obavlja se na osnovu ugovora, koji sa ovlašćenim predstavnikom stranog ratnog broda zaključuje Savezni sekretarijat za narodnu odbranu, odnosno po ovlašćenju saveznog sekretara za narodnu odbranu - savezna organizacija nadležna za promet i rezerve proizvoda s posebnom namenom.

Strani ratni brod koji je primljen na remont može imati samo onoliko članova posade koliko je nužno za radove na remontu, ali ne više od jedne trećine ukupnog broja članova posade broda.

Strani ratni brod kome je izdato odobrenje za remont dužan je da odmah posle uplovljenja u jugoslovensku luku iskrca gorivo i mazivo, municiju i druga ubojna sredstva, na mesto koje za to odredi vojni komandant nadležan za luku u kojoj se obavlja remont.

Za vreme remonta, posada stranog ratnog broda može boraviti i kretati se u luci u kojoj se obavlja remont broda. Na traženje komandanta stranog ratnog broda, vojni komandant iz stava 3 ovog člana, u sporazumu sa organom unutrašnjih poslova nadležnim za kontrolu prelaženja državne granice, može pojedinim članovima posade broda dopustiti kretanje i izvan luke.

Za vreme remonta stranog ratnog broda, na radnike koji učestvuju u radovima na remontu tog broda primenjuju se jugoslovenski propisi.

Član 11

U obalnom moru SFRJ može se obavljati remont stranih javnih brodova, stranih ribarskih brodova i stranih naučnoistraživačkih brodova, po prethodno pribavljenom odobrenju, koje izdaje:

1) za strani javni brod - savezni organ uprave nadležan za saobraćaj i veze, u sporazumu sa saveznim organom uprave nadležnim za inostrane poslove i saveznim organom uprave nadležnim za unutrašnje poslove;

2) za strani ribarski brod - nadležni organ u republici;

3) za strani naučnoistraživački brod - Savezni sekretarijat za narodnu odbranu, u sporazumu sa saveznim organom uprave nadležnim za inostrane poslove i saveznim organom uprave nadležnim za unutrašnje poslove.

Odobrenje za remont stranih brodova iz stava 1 ovog člana daje se u okviru slobodnih kapaciteta i tehničkih mogućnosti brodogradilišta.

Odobrenje za remont stranog javnog broda i stranog naučnoistraživačkog broda daje se za vreme koje je neophodno za remont, a najduže do 16 meseci.

Član 12

Remont stranih brodova iz člana 11 ovog zakona obavlja se na osnovu ugovora koji osnovna ili druga organizacija udruženog rada u kojoj će se obavljati remont zaključuje sa ovlašćenim predstavnikom stranog broda.

Strani javni brod i strani naučnoistraživački brod koji je primljen na remont može imati samo onoliko članova posade koliko je nužno za radove na remontu, ali ne više od jedne trećine ukupnog broja članova posade.

Za vreme remonta, posada stranog broda iz člana 11 ovog zakona može boraviti i kretati se u luci u kojoj se obavlja remont. Na zahtev zapovednika broda, organ unutrašnjih poslova nadležan za kontrolu prelaženja državne granice može pojedinim članovima posade broda dopustiti kretanje i izvan luke.

Za vreme remonta stranog broda iz člana 11 ovog zakona, na radnike koji učestvuju u radovima na remontu tog broda primenjuju se jugoslovenski propisi.

Član 13

Remont stranih trgovačkih brodova i stranih jahti u obalnom moru SFRJ vrši se bez posebnog odobrenja. Osnovna ili druga organizacija udruženog rada ili drugo pravno lice koje primi na remont strani trgovački brod, odnosno stranu jahtu dužno je da o tome obavesti nadležni organ u republici.

Član 14

Funkcioner koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za unutrašnje poslove, u saglasnosti sa funkcionerom koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za saobraćaj i veze, može propisati zabranjene zone u unutrašnjim morskim vodama.

Strani brodovi ne smeju ploviti kroz zabranjene zone u unutrašnjim morskim vodama.

Izuzetno od odredbe stava 2 ovog člana, funkcioner koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za unutrašnje poslove, u saglasnosti sa saveznim sekretarom za narodnu odbranu i funkcionerom koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za saobraćaj i veze, može odobriti plovidbu stranih brodova u zabranjenim zonama u unutrašnjim morskim vodama.

Funkcioner koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za unutrašnje poslove, u saglasnosti sa funkcionerom koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za saobraćaj i veze, propisaće koji domaći brodovi i pod kojim uslovima mogu ploviti kroz zabranjene zone u unutrašnjim morskim vodama.

Akt o utvrđivanju granica zabranjenih zona u unutrašnjim morskim vodama, ako se te zone nalaze na plovnim putevima ili u njihovoj neposrednoj blizini, mora se objaviti u "Službenom listu SFRJ" i u "Oglasu za pomorce", koji izdaje organizacija za hidrografska istraživanja u sastavu Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu.

Član 15

Strani brod koji je usled više sile, odnosno nevolje na moru bio prinuđen da se skloni u unutrašnje morske vode SFRJ, dužan je da o tome odmah obavesti organ nadležan za poslove bezbednosti plovidbe u luci.

Član 16

Teritorijalno more SFRJ je morski pojas čija širina iznosi 12 nautičkih milja, računajući od osnovne linije u pravcu otvorenog mora.

Osnovnu liniju čine:

1) linije najniže oseke duž obale kopna i ostrva;

2) prave linije koje zatvaraju ulaze u zalive;

3) prave linije koje spajaju sledeće tačke na obali kopna i na obali ostrva:

a) rt Mendra - rt Platamuni;

b) rt Zarubača - jugoistočni rt ostrva Mrkan - južni rt ostrva Sv. Andrija - rt Gruj ostrvo Mljet);

v) rt Korizmeni (ostrvo Mljet) - ostrvo Glavat - rt Struga (ostrvo Lastovo) - rt Veljeg mora (ostrvo Lastovo) - jugozapadni rt ostrva Kopište - rt Velo danče (ostrvo Korčula) - rt Proizd - jugozapadni rt ostrva Vodnjak - rt Rat (ostrvo Drvenik mali) - hrid Mulo - hrid Blitvenica - ostrvo Purara - ostrvo Balun - ostrvo Mrtovac - ostrvo Garmenjak veli - tačka na Dugom otoku sa koordinatama 43o53'12'', severne geografske širine i 15o10'00'', istočne geografske dužine;

g) rt Veli rat (Dugi otok) - hrid Masarine - rt Margarina (ostrvo Susak) - plićina Albanež - ostrvo Grunj - hrid Sv. Ivan na pučini - plićina Mramori - ostrvo Altiež - rt Kastanjija.

Prave linije iz stava 2 tačka 3 ovog člana moraju biti ucrtane u pomorskoj karti "Jadransko more" C-101 razmera 1:750.000, koju izdaje organizacija za hidrografska istraživanja iz člana 14 stav 5 ovog zakona. Reprodukcija ove karte sastavni je deo ovog zakona.

Pri određivanju osnovne linije teritorijalnog mora, delom obale smatraće se i najisturenije stalne lučke građevine koje su sastavni deo lučkog sistema.

Spoljna granica teritorijalnog mora je linija čija je svaka tačka udaljena 12 nautičkih milja od najbliže tačke osnovne linije.

Član 17

Pod uslovima koji su propisani ovim zakonom i propisima donesenim na osnovu ovog zakona, brodovi svih država imaju pravo neškodljivog prolaska kroz teritorijalno more SFRJ.

Pod neškodljivim prolaskom broda podrazumeva se plovidba teritorijalnim morem SFRJ bez uplovljenja u unutrašnje morske vode ili plovidba radi uplovljenja u unutrašnje morske vode, odnosno radi isplovljenja iz tih voda na otvoreno more, pod uslovom da se ne dira u poredak, mir ili bezbednost SFRJ.

O nameri neškodljivog prolaska stranog ratnog broda kroz teritorijalno more SFRJ država kojoj taj brod pripada obavestiće savezni organ uprave nadležan za inostrane poslove najkasnije 24 časa pre uplovljenja broda u teritorijalno more SFRJ.

Neškodljivi prolazak iz stava 2 ovog člana strani brod mora obaviti bez prekida i odlaganja.

Zaustavljanje i sidrenje stranog broda koji se koristi pravom neškodljivog prolaska dopušteno je samo ako je izazvano događajima koje nameće redovna plovidba, odnosno viša sila ili nevolja na moru, ili radi pružanja pomoći ljudima, brodovima ili vazduhoplovima u opasnosti ili u nevolji.

Član 18

Pod neškodljivim prolaskom, u smislu odredaba člana 17 ovog zakona, ne smatra se prolazak stranog broda teritorijalnim morem SFRJ ako taj brod vrši neku od sledećih delatnosti:

1) pretnju silom ili upotrebu sile protiv suvereniteta, teritorijalne celokupnosti i Ustavom SFRJ utvrđenog društvenog uređenja ili svako drugo ponašanje kojim se narušavaju načela međunarodnog prava;

2) svaku vežbu ili obuku s oružjem bilo koje vrste;

3) svako prikupljanje obaveštenja ili podataka koje može da šteti odbrani ili bezbednosti SFRJ;

4) svaku propagandnu delatnost kojom se šteti odbrani ili bezbednosti SFRJ;

5) poletanje, sletanje ili prihvatanje na brod bilo kakvog vazduhoplova;

6) lansiranje, spuštanje ili prihvatanje na brod bilo kakvog vojnog uređaja;

7) ukrcavanje ili iskrcavanje robe, novca ili ljudi suprotno carinskim, poreskim, zdravstvenim i drugim propisima SFRJ ili propisima o ulasku i boravku stranaca u SFRJ;

8) svako namerno ili svako drugo znatnije zagađenje mora ili okoline;

9) svaki ribolov ili ulov drugih živih bića u moru;

10) svako istraživanje ili merenje;

11) svaku aktivnost radi neovlašćenog uključivanja u bilo koji sistem komunikacija ili neki drugi sistem ili uređaje SFRJ;

12) svaku drugu delatnost koja nije u neposrednoj vezi sa prolaskom.

Član 19

Stranom ribarskom brodu, za vreme prolaska obalnim morem SFRJ, zabranjen je svaki ribolov ili ulov drugih živih bića u moru i na morskom dnu. Taj brod je dužan da za vreme prolaska obalnim morem SFRJ ribarski pribor i opremu koja služi za ribolov, odnosno ulov drugih živih bića u moru i na morskom dnu drži u brodskim skladištima ili zapečaćene.

Strani ribarski brod iz stava 1 ovog člana dužan je da prolazi teritorijalnim morem SFRJ najkraćim putem, brzinom ne manjom od ekonomske brzine, bez zaustavljanja ili sidrenja, osim ako je to neophodno zbog više sile, odnosno nevolje na moru i da ima vidno istaknute oznake ribarskog broda.

Odredbe st. 1 i 2 ovog člana ne odnose se na ribarski brod koji ima dozvolu za ribolov u teritorijalnom moru SFRJ, dok se nalazi u zoni u kojoj je ribolov dozvoljen.

Član 20

Više od tri strana ratna broda iste državne pripadnosti ne mogu istovremeno prolaziti kroz teritorijalno more SFRJ.

Strani ratni brodovi, strani tankeri, strani nuklearni brodovi i drugi strani brodovi koji prevoze nuklearne ili druge opasne ili štetne materije, pri neškodljivom prolasku kroz teritorijalno more SFRJ dužni su da koriste plovne puteve određene posebnim propisom koji donosi savezni organ uprave nadležan za saobraćaj i veze, u saglasnosti sa Saveznim sekretarijatom za narodnu odbranu.

Plovni putevi iz stava 2 ovog člana moraju biti ucrtani u pomorskoj karti "Jadransko more" C-101, razmera 1:750.000, koju izdaje organizacija za hidrografska istraživanja iz člana 14 stav 5 ovog zakona.

Član 21

Strana podmornica za vreme prolaska kroz teritorijalno more SFRJ dužna je da plovi na površini mora i da vije zastavu svoje države.

Član 22

Savezni sekretar za narodnu odbranu, u saglasnosti sa funkcionerom koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za unutrašnje poslove i funkcionerom koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za saobraćaj i veze, može kao neophodnu meru bezbednosti, odrediti pojedine zone u teritorijalnom moru SFRJ kroz koje se privremeno obustavlja ili ograničava prolazak stranih brodova.

Savezni sekretar za narodnu odbranu, u saglasnosti sa funkcionerom koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za unutrašnje poslove i funkcionerom koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za saobraćaj i veze, propisaće koji domaći brodovi i pod kojim uslovima mogu ploviti kroz zone iz stava 1 ovog člana.

Akt o granicama zone iz stava 1 ovog člana, sa potrebnim podacima, objaviće se blagovremeno u "Oglasu za pomorce".

Član 23

Epikontinentalni pojas SFRJ obuhvata morsko dno i podzemni podmorski prostor izvan spoljne granice teritorijalnog mora do linija utvrđenih međunarodnim sporazumima.

Član 24

Nad epikontinentalnim pojasom SFRJ vrši suverena prava koja se odnose na istraživanje i iskorišćavanje prirodnih i drugih bogatstava tog pojasa.

Pod prirodnim bogatstvima iz stava 1 ovog člana podrazumevaju se rudno i drugo neživo bogatstvo morskog dna i njegovog podzemnog podmorskog prostora, kao i živi organizmi koji su, u stadijumu u kome se love, nepokretni na morskom dnu ili ispod njega ili mogu da se kreću samo u stalnom fizičkom dodiru sa morskim dnom ili sa podzemnim podmorskim prostorom.

Pod drugim bogatstvima iz stava 1 ovog člana podrazumevaju se arheološki i drugi potopljeni predmeti.

Član 25

Prava iz člana 24 stav 1 ovog zakona ne diraju u pravni položaj voda iznad epikontinentalnog pojasa SFRJ, kao ni u pravni položaj vazdušnog prostora iznad tih voda.

Zbog vršenja prava iz stava 1 ovog člana, ne smeju se neopravdano sprečavati plovidba, ribarenje, zaštita živih izvora mora, kao i osnovna okeanografska ili druga naučna istraživanja javnog karaktera.

Član 26

Istraživanje i iskorišćavanje prirodnih i drugih bogatstava epikontinentalnog pojasa SFRJ, kao i podizanje, puštanje u rad i održavanje potrebnih postrojenja i uređaja za takva istraživanja i iskorišćavanja mogu se vršiti pod uslovima predviđenim zakonom i propisima donesenim na osnovu zakona.

Postrojenje i uređaji iz stava 1 ovog člana moraju biti stalno obeleženi svetlosnim i drugim znacima i uklonjeni kad prestanu da se iskorišćavaju u svrhe za koje su izgrađeni.

Član 27

Izvođač radova na istraživanju i iskorišćavanju prirodnih bogatstava u epikontinentalnom pojasu SFRJ mora oko postrojenja i uređaja iz člana 26 stav 1 ovog zakona ustanoviti zone bezbednosti, koje se mogu prostirati najviše do 500 metara računajući od svake spoljne tačke postrojenja ili uređaja.

Kroz zone bezbednosti iz stava 1 ovog člana zabranjena je plovidba, osim ako je to posebnim propisima dozvoljeno.

Izvođač radova iz stava 1 ovog člana dužan je da na postrojenjima i uređajima, kao i u zonama bezbednosti, preduzme odgovarajuće mere za zaštitu mora, odnosno morskog dna i okoline, od štetnih otpadaka.

Član 28

Postrojenja i uređaji iz člana 26 stav 1 i zone sigurnosti iz člana 27 stav 1 ovog zakona ne mogu se postavljati i ustanovljavati na mestima na kojima bi se sprečavalo korišćenje uobičajenih pomorskih puteva neophodnih za međunarodnu plovidbu.

Član 29

Izvođač radova dužan je da podizanje postrojenja i uređaja iz člana 26 ovog zakona, način stalnog obeležavanja svetlosnim i drugim znacima tih postrojenja i uređaja i njihovo uklanjanje, kao i ustanovljavanje zona bezbednosti iz člana 27 stav 1 ovog zakona, prijavi organu nadležnom za poslove bezbednosti plovidbe u luci.

Organ iz stava 1 ovog člana dužan je da te podatke blagovremeno objavi u "Oglasu za pomorce".

Član 30

Gonjenje stranog broda preduzeće se ako nadležni organ osnovano sumnja da je taj brod, njegov čamac ili čamac koji radi zajedno s njim povredio ovaj zakon ili druge propise SFRJ.

Gonjenje stranog broda može početi samo ako se taj brod, njegov čamac ili čamac koji radi zajedno s brodom nalazi u obalnom moru SFRJ i ako se ne zaustavi posle upućenog optičkog ili zvučnog poziva za zaustavljanje sa odstojanja koje mu omogućuje da poziv primi.

Gonjenje stranog broda može se nastaviti i na otvorenom moru ako nije bilo prekinuto, sve dok strani brod ne uplovi u teritorijalno more svoje ili neke treće države.

Gonjenje mogu vršiti samo ratni brodovi ili ratni vazduhoplovi SFRJ ili drugi brodovi, odnosno vazduhoplovi za to ovlašćeni. Za otpočinjanje gonjenja nije nužno da se brod ili vazduhoplov koji progoni nalazi u obalnom moru SFRJ.

Strani brod uzapćen prilikom gonjenja predaje se nadležnom organu u najbližoj luci SFRJ.

Član 31

Novčanom kaznom od 7.500 do 15.000 dinara kazniće se za privredni prestup osnovna ili druga organizacija udruženog rada ili drugo pravno lice:

1) ako istraživanje ili iskorišćavanje prirodnih i drugih bogatstava epikontinentalnog pojasa SFRJ vrši na način koji neopravdano sprečava plovidbu, ribarenje, zaštitu živih izvora mora ili osnovna okeanografska ili druga naučna istraživanja koja imaju javni karakter (član 25);

2) ako protivno uslovima predviđenim ovim zakonom ili propisom donesenim na osnovu njega vrši istraživanje ili iskorišćavanje prirodnih i drugih bogatstava u epikontinentalnom pojasu SFRJ (član 26 stav 1);

3) ako postrojenja ili uređaje postavljene u epikontinentalnom pojasu SFRJ radi istraživanja ili iskorišćavanje prirodnih i drugih bogatstava tog pojasa stalno ne obeleži određenim svetlosnim i drugim znacima, ili ako ta postrojenja i uređaje ne ukloni kad prestanu da se iskorišćavaju u svrhe za koje su izgrađeni (član 26 stav 2);

4) ako pri istraživanju ili iskorišćavanju prirodnih i drugih bogatstava u epikontinentalnom pojasu SFRJ i u zonama bezbednosti ustanovljenim oko postrojenja i uređaja za istraživanje ili iskorišćavanje prirodnih i drugih bogatstava epikontinentalnog pojasa SFRJ ne preduzme odgovarajuće mere za zaštitu mora, odnosno morskog dna i okoline od štetnih otpadaka (član 27 stav 3);

5) ako postrojenja ili uređaje za istraživanje ili iskorišćavanje prirodnih i drugih bogatstava u epikontinentalnom pojasu SFRJ postavi na mestima na kojima bi oni mogli sprečavati korišćenje uobičajenih pomorskih puteva neophodnih za međunarodnu plovidbu (član 28).

Za radnje iz stava 1 ovog člana kazniće se za privredni prestup i odgovorno lice u osnovnoj ili drugoj organizaciji udruženog rada ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 1.500 do 15.000 dinara.

Član 32

Novčanom kaznom od 3.000 do 30.000 dinara kazniće se za pomorski prekršaj strano pravno lice i ako nema poslovnu jedinicu u SFRJ:

1) ako strani trgovački brod, uplovi u unutrašnje morske vode bez namere da uplovi u luku SFRJ otvorenu za međunarodni pomorski saobraćaj, odnosno ako strana jahta uplovi u unutrašnje morske vode SFRJ bez namere da uplovi i u drugu luku određenu propisima kojima je uređena pomorska i unutrašnja plovidba (član 4 stav 1);

2) ako strani trgovački brod u plovidbi unutrašnjim morskim vodama radi uplovljenja u luku SFRJ otvorenu za međunarodni pomorski saobraćaj ili isplovljenja iz te luke, ili u plovidbi između luka SFRJ otvorenih za međunarodni saobraćaj, ne plovi najkraćim uobičajenim putem (član 4 stav 2);

3) ako brod izvrši prevoz stvari ili putnika u obalnom moru SFRJ bez dozvole nadležnog organa (član 5 stav 2);

4) ako brod bez odobrenja nadležnog organa SFRJ, osim u slučaju više sile ili nevolje na moru, prolazi kroz unutrašnje morske vode SFRJ (član 6);

5) ako se za vreme remonta zadrži na brodu više članova posade nego što je nužno za radove na remontu, odnosno više od jedne trećine ukupnog broja članova posade (član 12 stav 2);

6) ako brod uplovi u zabranjenu zonu u unutrašnjim morskim vodama SFRJ bez odobrenja nadležnog organa (član 14 stav 3);

7) ako je, usled više sile ili nevolje na moru, brod bio prinuđen da se skloni u unutrašnje morske vode, a o tome ne obavesti organ nadležan za poslove bezbednosti plovidbe u luci (član 15);

8) ako strani ribarski brod za vreme prolaska obalnim morem SFRJ ribari ili se bavi ulovom drugih živih bića u moru ili na morskom dnu ili ako ribarski pribor i opremu koja služi za ribolov, odnosno ulov drugih živih bića u moru i na morskom dnu ne drži u brodskim skladištima ili zapečaćene (član 19 stav 1);

9) ako strani ribarski brod ne prolazi teritorijalnim morem SFRJ najkraćim putem ili u prolasku kroz teritorijalno more SFRJ plovi brzinom manjom od ekonomske brzine, ili se za vreme prolaska zaustavlja i sidri u teritorijalnom moru SFRJ, a to zaustavljanje i sidrenje nije izazvano višom silom, odnosno nevoljom na moru ili za vreme prolaska kroz teritorijalno more SFRJ nema na brodu vidno istaknute oznake ribarskog broda (član 19 stav 2);

10) ako strana podmornica za vreme prolaska teritorijalnim morem SFRJ ne plovi po površini mora i ne vije zastavu svoje države (član 21);

11) ako brod plovi kroz zonu sigurnosti ustanovljenu oko postrojenja i uređaja za istraživanje i iskorišćavanje prirodnih i drugih bogatstava epikontinentalnog pojasa SFRJ, osim zone kroz koju je plovidba dozvoljena posebnim propisima (član 27 stav 2).

Novčanom kaznom od 600 do 6.000 dinara kazniće se za pomorski prekršaj odgovorno lice u stranom pravnom licu za radnju iz stava 1 ovog člana.

Novčanom kaznom od 600 do 6.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana kazniće se za pomorski prekršaj iz stava 1 ovog člana zapovednik stranog broda ili drugo lice koje ga zamenjuje na tom brodu.

Uz kaznu propisanu za pomorski prekršaj iz stava 1 tačka 8 ovog člana stranom pravnom licu izreći će se i zaštitna mera oduzimanja broda, ulova i ribarskog pribora i opreme koja služi za ribolov, odnosno ulov drugih živih bića u moru i na morskom dnu, i to:

1) ako je istim brodom ranije bio učinjen isti prekršaj za koji je nadležni organ u SFRJ izrekao kaznu ili ako je zapovednik broda u poslednjih pet godina bio kažnjen za isti prekršaj;

2) ako ribolov ili ulov drugih živih bića u moru ili na morskom dnu vrši ribarskim priborom i opremom za ribolov, odnosno ulov drugih živih bića u moru i na morskom dnu čija je upotreba zabranjena ili ograničena jugoslovenskim propisima;

3) ako ribolov ili ulov drugih živih bića u moru ili na morskom dnu vrši u ribolovnom rezervatu ili ako lovi vrste ribe ili drugih živih bića u moru ili na morskom dnu kad je ulov tih vrsta zabranjen;

4) ako zapovednik broda ili član posade ne posluša naređenje službene osobe o zaustavljanju broda ili nekim drugim postupkom prouzrokuje opasnost po život ljudi ili imovinu.

Član 33

Novčanom kaznom od 3.000 do 30.000 dinara kazniće se za pomorski prekršaj osnovna ili druga organizacija udruženog rada ili drugo pravno lice ako brod koji koristi, a za koji nije propisano da može ploviti kroz zabranjenu zonu, uplovi u zabranjenu zonu u unutrašnjim morskim vodama, ili plovi kroz zabranjenu zonu u unutrašnjim morskim vodama protivno propisanim uslovima (član 14 stav 4).

Novčanom kaznom od 600 do 6.000 dinara kazniće se za pomorski prekršaj za radnje iz stava 1 ovog člana odgovorno lice u osnovnoj ili drugoj organizaciji udruženog rada ili drugom pravnom licu.

Novčanom kaznom od 600 do 6.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana kazniće se za pomorski prekršaj za radnje iz stava 1 ovog člana zapovednik broda ili drugo lice koje ga zamenjuje na tom brodu.

Član 34

Novčanom kaznom od 1.500 do 15.000 dinara kazniće se za prekršaj osnovna ili druga organizacija udruženog rada ili drugo pravno lice:

1) ako primi na remont strani trgovački brod, odnosno stranu jahtu, a o tome ne obavesti nadležni organ u republici (član 13);

2) ako organu nadležnom za poslove bezbednosti plovidbe u luci ne prijavi način stalnog obeležavanja i uklanjanje postrojenja i uređaja za istraživanje i iskorišćavanje prirodnih i drugih bogatstava u epikontinentalnom pojasu SFRJ ili ne prijavi ustanovljavanje zone bezbednosti oko tih postrojenja i uređaja (član 29).

Novčanom kaznom od 900 do 9.000 dinara kazniće se za prekršaj za radnje iz stava 1 ovog člana i odgovorno lice u osnovnoj ili drugoj organizaciji udruženog rada ili drugom pravnom licu.

Član 35

Novčanom kaznom od 3.000 do 30.000 dinara kazniće se za prekršaj pojedinac koji samostalno obavlja delatnost ličnim radom sredstvima u svojini građana koji učini radnju iz člana 31 stav 1 ovog zakona.

Novčanom kaznom do 60.000 dinara kazniće se za prekršaj pojedinac koji učini radnju iz člana 31 stav 1 ovog zakona.

Novčanom kaznom do 60.000 dinara kazniće se za prekršaj član posade stranog broda koji se za vreme remonta kreće izvan luke bez odobrenja organa unutrašnjih poslova nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice (član 12 stav 3).

Član 36

Savezno izvršno veće propisuje način na koji se, u skladu sa odredbama ovog zakona, ostvaruju pristup, prolazak, boravak i remont u obalnom moru SFRJ stranih ratnih brodova, stranih javnih brodova, stranih jahti, stranih naučnoistraživačkih brodova i prolazak stranih ribarskih brodova teritorijalnim morem SFRJ, i donosi propise o držanju i pečaćenju ribarskog pribora i opreme koja služi za ribolov, odnosno ulov drugih živih bića u moru i na morskom dnu i o posebnim oznakama i svetlima koje moraju imati strani ribarski brodovi.

Član 37

(Brisan)

Član 38

Odredbe ovog zakona koje se odnose na strane jahte primenjuju se i na strane čamce namenjene razonodi, sportu ili rekreaciji.

Član 39

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o obalnom moru i epikontinentalnom pojasu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ("Službeni list SFRJ", br. 22/65, 25/70, 21/74 i 13/79).

Član 40

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".