ZAKON
O POPISU STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA U 2002. GODINI

("Sl. list SRJ", br. 74/99 i 21/2001)

Član 1

U Saveznoj Republici Jugoslaviji sprovešće se od 1. do 15. aprila 2002. godine popis stanovništva, domaćinstava i stanova (u daljem tekstu: popis).

Popis će se sprovesti prema stanju na dan 31. marta 2002. godine, u 24,00 sata, na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije.

Neposredno po završetku popisa izvršiće se statistička kontrola kvaliteta podataka prikupljenih popisom.

Član 2

Popisom će se obuhvatiti:

1) državljani Savezne Republike Jugoslavije, strani državljani i lica bez državljanstva, koji imaju prebivalište u Saveznoj Republici Jugoslaviji - bez obzira da li se u momentu popisa nalaze u Saveznoj Republici Jugoslaviji ili u inostranstvu;

2) domaćinstva lica iz tačke 1 ovog stava;

3) stanovi i druge nastanjene prostorije.

Popisom će se obuhvatiti i državljani Savezne Republike Jugoslavije, strani državljani i lica bez državljanstva, koji imaju prebivalište u inostranstvu, a koji u momentu popisa najmanje godinu dana borave u Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Popisom će se obuhvatiti i lica, kao i njihova domaćinstva, koja su zbog ratnih sukoba na teritoriji Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije izbegla u Saveznu Republiku Jugoslaviju a nemaju prebivalište u njoj, niti su stekla državljanstvo Savezne Republike Jugoslavije.

Član 3

Popisom se neće obuhvatiti diplomatsko osoblje stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava i članovi njihovih domaćinstava i stanovi u svojini stranih država.

Član 4

O licima koja će biti obuhvaćena popisom prikupiće se sledeći podaci: prezime i ime, pol, datum rođenja i jedinstveni matični broj građana, naziv mesta, odnosno naselja i opštine ili strane države u kojoj stanuju ili borave, odnosno rade ili pohađaju školu, učestalost vraćanja u mesto stalnog stanovanja, razlog odsutnosti iz mesta stalnog stanovanja, odnosno prisutnosti u mestu popisa, mesto stalnog stanovanja na dan 31.3.1991. godine, mesto stalnog stanovanja majke u vreme kada je lice rođeno, mesto, odnosno naselje i opština ili strana država iz koje su lica doseljena i godina doseljenja, bračno stanje, broj živorođene dece, državljanstvo, nacionalna pripadnost, maternji jezik, školska sprema, pismenost, škola koju lice pohađa, aktivnost u nedelji koja prethodi popisu, zanimanje, broj radnih časova u uobičajenoj radnoj nedelji, delatnost, sektor u kome lice radi, izdržavanost lica i svojstvo izdržavaoca.

Pored podataka iz stava 1 ovog člana, o licima koja rade u inostranstvu, kod stranog poslodavca ili samostalno, kao i članovima njihovih domaćinstava koji s njima borave u inostranstvu prikupiće se podaci o nazivu strane države i dužini rada - boravka u inostranstvu.

Član 5

Popisom domaćinstava prikupiće se sledeći podaci: prezime i ime lica na koje se vodi domaćinstvo, srodnički ili drugi odnos članova domaćinstva prema licu na koje se vodi domaćinstvo, druga lica koja stanuju u domaćinstvu koje se popisuje u momentu popisa, naziv mesta, odnosno naselja, ulica i kućni broj gde je domaćinstvo stalno nastanjeno, pravni ili drugi osnov po kome domaćinstvo koristi stan, prezime i ime vlasnika ili zakupca stana, ukupna i obradiva površina zemljišta u svojini članova domaćinstva, površina zemljišta uzetog, odnosno datog u zakup, ukupna i obradiva površina korišćenog zemljišta, broj odvojenih delova korišćenog zemljišta, ostvarena proizvodnja i zalihe pšenice i kukuruza u prethodnoj godini, utrošak veštačkog đubriva i sredstava za zaštitu bilja u prethodnoj godini, stočni fond, živina, košnice pčela i poljoprivredne mašine u posedu članova domaćinstva.

Član 6

Popisom stanova prikupiće se sledeći podaci: način korišćenja stana (za stanovanje, obavljanje delatnosti, odmor i rekreaciju i dr.), ukupna površina i broj soba u stanu, površina kuhinje, opremljenost stana instalacijama i sanitarnim prostorijama, oblik svojine na stanu, sprat na kome se stan nalazi, godina izgradnje zgrade, vrsta zgrade i materijal spoljnih zidova zgrade u kojoj se stan nalazi.

Pored podataka iz stava 1 ovog člana, popisom će biti prikupljeni i sledeći podaci o kolektivnim stanovima: mesto, odnosno naselje, ulica i kućni broj, vrsta i ukupna površina stana, broj i površina osnovnih i broj pomoćnih prostorija u stanu, opremljenost stana instalacijama vodovoda, kanalizacije, električne struje, centralnog-etažnog grejanja i gasovoda, broj i svojina zgrada u kojima je smešten stan i korisnici usluga.

Član 7

Na osnovu prikupljenih podataka o osnovnim jedinicama popisa (licima, domaćinstvima i stanovima) biće obrađeni i podaci o poljoprivrednim gazdinstvima, porodicama i zgradama.

Član 8

Lice obuhvaćeno popisom dužno je da dâ podatke koji se od njega traže popisom i da na sva pitanja u popisnim obrascima dâ tačne i potpune odgovore.

Podatke o odsutnim članovima domaćinstva daje član domaćinstva kome su podaci najviše poznati, a o deci mlađoj od petnaest godina - roditelj, usvojitelj ili staratelj.

Lice obuhvaćeno popisom nije dužno da se izjašnjava o nacionalnoj pripadnosti, a popisni obrazac mora da sadrži pouku o tome.

Član 9

Ako popisivač u vreme popisa ne zatekne u stanu lice obuhvaćeno popisom, a podatke ne može da prikupi na način predviđen u članu 8 stav 2 ovog zakona, ostaviće pismeno obaveštenje da je to lice dužno da se do 20. aprila 2002. godine javi nadležnom organu radi davanja podataka u vezi sa popisom.

Član 10

Preduzeća, preduzetnici, zadruge, banke i druge finansijske organizacije, organizacije za osiguranje, berze, ustanove, državni organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, društvene organizacije, udruženja građana i političke organizacije (u daljem tekstu: preduzeća i druga pravna, odnosno fizička lica) dužni su da do 20. marta 2002. godine svakom zaposlenom daju na popisnom obrascu podatke - o firmi, adresi i delatnosti u kojoj je preduzeće ili drugo pravno, odnosno fizičko lice razvrstano, a iz evidencije u oblasti rada - podatke o jedinstvenom matičnom broju građana, školskoj spremi i zanimanju.

Član 11

Popisivači, instruktori i kontrolori i druga lica koja vrše poslove u vezi sa popisom dužna su da blagovremeno i na propisan način obavljaju poslove popisa.

Član 12

Lica iz člana 11 ovog zakona dužna su da čuvaju kao službenu tajnu sve podatke prikupljene od popisanih lica koji se odnose na njihove lične, porodične i imovinske prilike.

Član 13

Savezna organizacija nadležna za poslove statistike utvrđuje metodologiju popisa sa jedinstvenim definicijama jedinica i obeležja i jedinstvenim klasifikacijama i sadržajem obradnih i publikacionih tabela, organizuje, koordinira i stručno kontroliše pripreme i sprovođenje popisa, sprovodi statističku kontrolu kvaliteta podataka prikupljenih popisom, utvrđuje jedinstvene kriterijume za otkrivanje i automatsko ispravljanje grešaka u popisnoj građi, usklađuje rad na izradi programa logičke kontrole i rad na izradi tabela po jedinstvenom programu obrade podataka.

Savezna organizacija nadležna za poslove statistike obezbeđuje popisni materijal za popis građana Savezne Republike Jugoslavije u inostranstvu, lica na odsluženju vojnog roka i lica koja u momentu popisa borave u vojnim objektima, izrađuje tabele rezultata popisa za teritoriju Savezne Republike Jugoslavije i objavljuje rezultate popisa prema jedinstvenom programu, sa podacima za Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Član 14

Savezni organ nadležan za poslove odbrane organizuje i sprovodi popis lica na odsluženju vojnog roka i lica koja u momentu popisa borave u vojnim objektima.

Član 15

Savezni organ nadležan za inostrane poslove organizuje i sprovodi popis građana Savezne Republike Jugoslavije na radu u: diplomatskim i konzularnim predstavništvima Savezne Republike Jugoslavije, delovima preduzeća u inostranstvu, delovima banaka, odnosno finansijskim organizacijama u inostranstvu, delovima osiguravajućih, odnosno reosiguravajućih organizacija u inostranstvu, predstavništvima Privredne komore Jugoslavije u inostranstvu, Organizaciji ujedinjenih nacija, njenim organima i specijalizovanim agencijama i drugim međunarodnim organizacijama, kao i članova domaćinstava koji sa navedenim licima borave u inostranstvu.

Član 16

Popis građana Savezne Republike Jugoslavije koji rade u inostranstvu kod stranog poslodavca ili samostalno, kao i članova domaćinstava koji s njima borave u inostranstvu organizuje i sprovodi savezna organizacija nadležna za poslove statistike, savezni organ nadležan za inostrane poslove i savezni organ nadležan za poslove rada.

Član 17

Funkcioner koji rukovodi saveznom organizacijom nadležnom za poslove statistike propisuje popisne obrasce (popisnica, spiskovi lica, upitnik za domaćinstvo i stan, upitnik za kolektivni stan i pomoćni list za zaposlena lica) i metodološka uputstva za organizovanje i sprovođenje popisa.

Obrasci iz stava 1 ovog člana objaviće se u "Službenom listu SRJ".

Član 18

Savezna organizacija nadležna za poslove statistike objaviće:

1) prve rezultate popisa za Saveznu Republiku Jugoslaviju - u roku od 30 dana od dana završetka popisivanja; i

2) rezultate popisa utvrđene jedinstvenim programom obrade u periodu od 1. januara 2003. do 31. decembra 2004. godine.

Član 19

Sredstva za finansiranje poslova i zadataka saveznih ministarstava i drugih saveznih organa i organizacija u popisu koja obezbeđuje savezna država utvrđuju se u iznosu od 23.091.000 dinara i obezbediće se u saveznom budžetu za pojedine godine u periodu od 2000. do 2004. godine.

Sredstva iz stava 1 ovog člana dodeljuju se saveznoj organizaciji nadležnoj za poslove statistike.

Član 20

Sredstva iz člana 19 ovog zakona obezbediće se, i to:

1) u Saveznom budžetu za 2000. godinu - 13.200.486 dinara od čega u devizama 6.812.798, i to za izradu kartografske dokumentacije, obuku statističkog i informatičkog kadra i nabavku opreme i repromaterijala;

2) u Saveznom budžetu za 2002. godinu - 5.164.790. dinara od čega u devizama 2.826.690, i to za popis lica na odsluženju vojnog roka, popis lica koja rade i borave u inostranstvu, naknade za rad učesnicima u organizaciji i izvršenju popisa, putne troškove učesnika popisa i unošenje i obradu podataka;

3) u Saveznom budžetu za 2003. godinu - 2.288.564 dinara od čega u devizama 1.735.418, i to za nabavku opreme, obradu podataka i štampanje i publikovanje rezultata popisa; i

4) u Saveznom budžetu za 2004. godinu - 2.437.160 dinara od čega u devizama 1.885.620, i to za štampanje i publikovanje rezultata popisa, nabavku opreme i izradu naučnih i stručnih radova.

Član 21

Sredstva za finansiranje poslova i zadataka saveznih organa i organizacija u Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2001. godini predviđena su na bazi tekućih cena iz 1998. godine.

Sredstva predviđena za pojedine godine valorizuju se svake godine prilikom donošenja saveznog budžeta za narednu godinu, na osnovu podataka savezne organizacije nadležne za poslove statistike o kretanju cena na malo.

Član 22

Sredstva iz člana 20 ovog zakona koja se ne utroše do kraja godine za koju su obezbeđena mogu se koristiti i u narednoj godini za iste namene.

Član 23

Savezna organizacija nadležna za poslove statistike do kraja marta svake godine obavestiće Saveznu vladu o utrošku sredstava obezbeđenih iz saveznog budžeta u prethodnoj godini i o izvršenim poslovima i zadacima popisa predviđenih u toj godini.

Savezna vlada podneće do kraja marta 2005. godine Saveznoj skupštini izveštaj o izvršenom popisu i utrošenim sredstvima.

Član 24

Novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako do 20. marta 2002. godine ne dâ, na popisnom obrascu, svakom zaposlenom podatke o nazivu, odnosno firmi i adresi preduzeća ili drugog pravnog, odnosno fizičkog lica i delatnosti u koju je razvrstano preduzeće ili drugo pravno, odnosno fizičko lice, a iz evidencije u oblasti rada - podatke o jedinstvenom matičnom broju građana, školskoj spremi i zanimanju zaposlenog (član 10).

Za radnju iz stava 1 ovog člana kazniće se za prekršaj i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 900 do 9.000 dinara.

Za radnju iz stava 1 ovog člana kazniće se za prekršaj i odgovorno lice u državnom organu i organu lokalne samouprave u republici članici novčanom kaznom od 900 do 9.000 dinara.

Novčanom kaznom od 900 do 9.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik, odnosno drugo fizičko lice ako izvrši neku od radnji iz stava 1 ovog člana.

Član 25

Novčanom kaznom od 900 do 9.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice obuhvaćeno popisom ili lice koje je obavezno da dâ podatke o odsutnim članovima domaćinstva, odnosno roditelj, usvojilac ili staratelj za dete mlađe od petnaest godina ako odbije da odgovori na pitanja u popisnim obrascima ili dâ netačne i nepotpune odgovore (član 8 st. 1 i 2).

Član 26

Novčanom kaznom od 900 do 9.000 dinara kazniće se popisivači, instruktori ili kontrolori i druga lica koja vrše poslove u vezi s popisom:

1) ako protivno volji lica obuhvaćenog popisom zahteva da se to lice izjašnjava o nacionalnoj pripadnosti (član 8 stav 3) i

2) ako blagovremeno i na propisan način ne obavlja poslove popisa (član 11).

Član 27

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".