ZAKON
O JEDINSTVENOM MATIČNOM BROJU GRAĐANA

("Sl. glasnik SRS", br. 53/78, 5/83, 24/85 i 6/89 i "Sl. glasnik RS", br. 53/93, 67/93 i 48/94)

Član 1

Jedinstveni matični broj građana (u daljem tekstu: matični broj) je individualna i neponovljiva oznaka identifikacionih podataka o građanima.

Član 2

Matični broj određuje se po mestu prebivališta građana, a novorođenoj deci po mestu rođenja.

Matični broj određuje i evidenciju o datim matičnim brojevima vodi opštinski organ uprave nadležan za unutrašnje poslove (u daljem tekstu: opštinski organ).

Član 3

Deci rođenoj posle 31. decembra 1978. godine, matični broj određuje nadležni opštinski organ po mestu rođenja deteta.

Nadležni organ uprave koji vodi matičnu knjigu rođenih dužan je da odmah po upisu u matičnu knjigu rođenih dostavi izvod iz matične knjige nadležnom opštinskom organu radi određivanja matičnog broja.

Deci iz stava 1 ovog člana koja se rode van teritorije Socijalističke Republike Srbije, a kojoj nije određen matični broj, taj broj će odrediti nadležni organ po mestu prebivališta.

Član 4

Matični broj upisan u ličnu kartu, odnosno matičnu knjigu rođenih služi za upisivanje matičnog broja u sve druge javne isprave i evidencije.

Član 5

Grad Beograd i svaka međuopštinska regionalna zajednica predstavljaju posebna registraciona područja za koje se određuju brojevi registra.

Brojevi registra za registraciona područja iz stava 1 ovog člana, određuju se i to za: grad Beograd 71; Međuopštinsku regionalnu zajednicu Šumadije i Pomoravlja 72; Međuopštinsku regionalnu zajednicu Niš 73; Južnomoravsku međuopštinsku regionalnu zajednicu 74; Međuopštinsku regionalnu zajednicu Zaječar 75; Podunavsku međuopštinsku regionalnu zajednicu 76; Podrinjsko-kolubarsku međuopštinsku regionalnu zajednicu 77; Međuopštinsku regionalnu zajednicu Kraljevo 78 i Međuopštinsku regionalnu zajednicu Titovo Užice 79.

Član 6

U okviru registracionih područja dodeljuje se odgovarajući raspon brojeva kombinacijom pola i rednog broja za lica rođena istog datuma.

Republički sekretarijat za unutrašnje poslove svake godine dodeljuje raspon brojeva iz stava 1 ovog člana.

Član 7

Opštinski organ je dužan da odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana određivanja matičnog broja, obavesti o tome Republički sekretarijat za unutrašnje poslove i organ uprave koji vodi matičnu knjigu rođenih.

Republički sekretarijat za unutrašnje poslove vodi jedinstvenu evidenciju o utvrđenim matičnim brojevima.

Član 8

Određivanje i upisivanje matičnog broja počeće 1. januara 1979. godine, a završiće se najkasnije do 31. decembra 1983. godine, za građane rođene pre isteka ovog roka.

Građanin je dužan da se u roku iz stava 1 ovog člana prijavi nadležnom opštinskom organu radi određivanja i upisivanja matičnog broja. Prilikom prijavljivanja za određivanje i upisivanje matičnog broja roditelj, odnosno staratelj je dužan da prijavi svoju maloletnu decu, odnosno lice o kojem se stara i da za njih podnese izvod iz matične knjige rođenih.

Član 9

Ako građaninu nije određen matični broj, nadležni opštinski organ dužan je da prilikom izdavanja lične karte i prijave-odjave prebivališta, odnosno promene adrese stana, građaninu odredi matični broj.

Prilikom promene prebivališta matični broj se upisuje u potvrdi prijave-odjave prebivališta.

Član 10

Državni organ koji odluči, odnosno pred kojim je izvršena promena ličnog imena, ili ispravka dana, meseca i godine rođenja ili pola, dužan je da u roku od tri dana od dana pravosnažnosti rešenja, kojim je odlučeno, odnosno akta u kome je konstatovano izvršenje promene, dostavi jedan primerak rešenja, odnosno drugog akta nadležnom organu koji je odredio matični broj.

Član 11

Matični broj upisuje se u evidencije i isprave koje o građanima, na osnovu zakona, vode državni organi, organizacije udruženog rada i druge samoupravne organizacije i zajednice.

Matični broj može se upisivati i u druge evidencije i isprave koje o građanima vode državni organi, organizacije udruženog rada i druge samoupravne organizacije i zajednice.

Član 12

Ako se građaninu odredi pogrešan matični broj, isti se poništava, a građaninu se određuje novi matični broj.

Ako se građaninu greškom odrede dva ili više matičnih brojeva, kasnije određeni matični broj, odnosno brojevi se poništavaju.

Rešenje o poništavanju pogrešno određenog matičnog broja, kao i poništavanju greškom određenog matičnog broja, donosi opštinski organ koji je odredio ove matične brojeve i o tome obaveštava nadležni organ uprave koji vodi matičnu knjigu rođenih, opštinski organ na čijoj teritoriji građanin ima prebivalište, kao i opštinski organ koji je dao inicijativu za pokretanje postupka.

Poništeni matični broj ne može se odrediti drugom građaninu.

Član 13

Sredstva za nabavku dodatne opreme informacionog sistema Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove, radi sprovođenja ovog zakona, obezbediće se u budžetu Socijalističke Republike Srbije.

Član 14

Novčanom kaznom od 50 do 200 dinara kazniće se za prekršaj građanin koji se u roku propisanom u članu 8 ovog zakona ne prijavi nadležnom opštinskom organu radi određivanja i upisivanja matičnog broja, kao i roditelj odnosno staratelj, koji ne prijavi svoju maloletnu decu, odnosno lice o kojem se stara.

Član 15

Ovlašćuje se Republički sekretarijat za unutrašnje poslove da propiše obrasce i način vođenja evidencija o matičnom broju.

Član 16

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".