ZAKON
O LIČNOJ KARTI

("Sl. glasnik SRS", br. 15/74, 54/77, 57/80, 45/85 i 40/88 i "Sl. glasnik RS", br. 53/93, 67/93 i 48/94)

Član 1

Lična karta je javna isprava kojom se dokazuje identitet ličnosti.

Lična karta služi i kao dokaz o drugim činjenicama koje su u njoj sadržane.

Član 2

Lična karta izdaje se na obrascu koji, pored podataka propisanih čl. 2 i 3 Zakona o osnovnim podacima za ličnu kartu ("Službeni list SFRJ", br. 6/73), sadrži i natpis: "Socijalistička Republika Srbija", a za lica sa teritorije socijalističke autonomne pokrajine i naziv socijalističke autonomne pokrajine; ime jednog od roditelja; rok važenja, registarski broj, kao i mesto za upisivanje oznake krvne grupe, podataka o promeni prebivališta i promeni adrese stana i za upisivanje ličnog broja.

Za lica rođena na teritoriji socijalističke autonomne pokrajine kod podataka o mestu rođenja upisuje se i pokrajina.

Član 3

Pravo i dužnost je svakog lica starijeg od 18 godina da ima ličnu kartu.

Lice može imati samo jednu ličnu kartu.

Lična karta će se izdati i licu mlađem od 18, a starijem od 15 godina, ako je ono zatraži, a može se izdati i licu mlađem od 15 godina na zahtev njegovog roditelja ili staraoca.

Član 4

Ličnu kartu izdaje opštinski organ za unutrašnje poslove (u daljem tekstu: opštinski organ) na čijoj teritoriji je prebivalište lica koje traži ličnu kartu.

Član 5

Zahtev za izdavanje lične karte podnosi se na propisanom obrascu, u roku od 3 meseca po navršenoj 18 godini života.

Zahtevu za izdavanje lične karte prilaže se izvod iz matične knjige rođenih i dve fotografije određene veličine koje verno prikazuju lice koje podnosi zahtev.

U zahtevu za izdavanje lične karte moraju se navesti istiniti podaci.

Član 6

Pre izdavanja lične karte utvrđuje se identitet lica koje zahteva izdavanje lične karte i istinitost drugih činjenica navedenih u zahtevu za izdavanje lične karte.

Lice koje podnosi zahtev za izdavanje lične karte dokazuje svoj identitet i druge činjenice iz člana 2 ovog zakona izvodom iz matične knjige rođenih, ranijom ličnom kartom, kao i drugim dokazima koji su neophodni za izdavanje lične karte.

Član 7

Od lica kome se izdaje lična karta uzima se otisak desnog kažiprsta. Otisak se stavlja na karton o izdatoj ličnoj karti.

U slučaju da lice, kome se izdaje lična karta, nema desni kažiprst, otisak se uzima na način koji propiše republički sekretar za unutrašnje poslove u sporazumu sa pokrajinskim sekretarom za unutrašnje poslove.

Član 8

Lice koje je po odredbama ovog zakona obavezno da ima ličnu kartu dužno je da je nosi i da je pokaže na zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje.

Zabranjeno je ličnu kartu davati drugom licu na poslugu, odnosno poslužiti se tuđom ličnom kartom kao svojom ili je na drugi način zloupotrebljavati.

Član 9

Licu do 50 godina života, lična karta se izdaje sa rokom važenja od 10 godina, odnosno 5 godina u slučajevima kada se lična karta izdaje licu mlađem od 18 godina života.

Licu starijem od 50 godina, lična karta se izdaje sa trajnim važenjem.

Lice iz stava 1 ovog člana dužno je podneti zahtev za zamenu lične karte u roku od tri meseca po isteku njenog roka važenja.

Član 10

Ako opštinski organ utvrdi da je lična karta nekog lica toliko oštećena ili dotrajala da ne može služiti svojoj nameni odrediće rok u kome ono mora podneti zahtev za zamenu lične karte. Ovaj rok ne može biti kraći od 15 dana.

Opštinski organ dužan je da zameni ličnu kartu licu koje to zahteva.

Član 11

Lice čiji se lik bitno izmeni tako da ne odgovara fotografiji u ličnoj karti, ili nastanu promene u ličnom imenu, dužno je da u roku od 15 dana od nastale promene podnese zahtev za zamenu lične karte.

Zahtev za zamenu lične karte, u roku iz stava 1 ovog člana, dužno je podneti i lice koje naknadno sazna da mu je u ličnu kartu unet netačan podatak.

Član 12

Lice koje ličnu kartu izgubi ili na drugi način ostane bez nje dužno je da odmah, a najdocnije u roku od 15 dana, to prijavi opštinskom organu i zatraži izdavanje nove lične karte.

Član 13

Ako opštinski organ ne izda podnosiocu zahteva ličnu kartu odmah, izdaće mu potvrdu na propisanom obrascu koja mu služi kao dokaz da je podneo zahtev za izdavanje lične karte.

Član 14

Ko nađe tuđu ličnu kartu dužan je odmah da je preda licu na čije ime glasi, radniku milicije, organu unutrašnjih poslova ili mesnoj kancelariji.

Član 15

Opštinski organ vodi evidenciju o primljenim zahtevima i izdatim ličnim kartama.

Član 16

U postupku izdavanja lične karte ne plaća se taksa.

Građani plaćaju naknadu u visini cene koštanja lične karte.

Član 17

Novčanom kaznom do 500 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana kazniće se za prekršaj:

1) ko istovremeno ima više od jedne važeće lične karte (član 3 stav 2);

2) ko u zahtevu za izdavanje lične karte unese neistinite podatke (član 5 stav 3);

3) ko svoju ličnu kartu da na poslugu drugom, posluži se tuđom ličnom kartom ili ličnu kartu na drugi način zloupotrebljava (član 8 stav 2);

4) ko odbije da pokaže ličnu kartu službenom licu ovlašćenom za legitimisanje (član 8 stav 1).

Član 18

Novčanom kaznom do 100 dinara kazniće se za prekršaj lice koje bez opravdanog razloga:

1) u određenom roku po navršenoj 18 godini života ne podnese zahtev za izdavanje lične karte (član 5 stav 1);

2) ne nosi ličnu kartu a obavezno je da je ima (član 8 stav 1);

3) u određenom roku ne podnese zahtev za zamenu lične karte (član 10);

4) služi se ličnom kartom čiji izgled lika ne odgovara fotografiji u ličnoj karti ili su nastale promene u ličnom imenu, odnosno po saznanju da mu lična karta sadrži netačne podatke ne podnese zahtev za njenu zamenu (član 11);

5) u određenom roku ne prijavi gubitak i ne zatraži izdavanje nove lične karte (član 12).

Član 19

Obrazac lične karte izrađuje radna organizacija koju za to ovlaste sporazumno republički i pokrajinski sekretar za unutrašnje poslove.

Član 20

Tekst obrasca lične karte štampa se na srpsko-hrvatskom jeziku.

Tekst obrasca lične karte štampa se i na drugim jezicima naroda i narodnosti kojima je ustavom obezbeđena ravnopravnost upotrebe jezika.

Podaci u obrascu lične karte ispisuju se na jezicima naroda i narodnosti u skladu sa zakonom.

Član 21

Ovlašćuje se republički sekretar za unutrašnje poslove, da u sporazumu sa pokrajinskim sekretarom za unutrašnje poslove, donese bliže propise o obrascu lične karte, postupku izdavanja i zamene lične karte, načinu vođenja evidencije o primljenim zahtevima i izdatim ličnim kartama, kao i o obimu bitne izmene lika, koja povlači zamenu lične karte.

Postupak za izdavanje uverenja u vezi sa krvnom grupom propisaće zajednički republički i pokrajinski sekretari nadležni za poslove zdravstva u sporazumu sa republičkim sekretarom za unutrašnje poslove i pokrajinskim sekretarom za unutrašnje poslove.

Član 22

Do 31. decembra 1974. godine, lična karta se izdaje na obrascu propisanom na osnovu Zakona o ličnoj karti ("Službeni list SFRJ", br. 8/64).

Zamena ličnih karata izdatih na osnovu Zakona o ličnoj karti ("Službeni list SFRJ", broj 8/65), izvršiće se najkasnije do 31. decembra 1982. godine.

Član 23

Ovaj zakon primenjuje se jedinstveno na teritoriji Republike van autonomnih pokrajina i na teritoriji Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine u smislu člana 301 Ustava Socijalističke Republike Srbije.

Odredbe člana 2 ovog zakona, primenjuju se jedinstveno na celoj teritoriji Republike u smislu člana 300 Ustava Socijalističke Republike Srbije.

Član 24

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".