ZAKON
O POSEBNIM PRAVIMA I DUŽNOSTIMA PREDSEDNIKA REPUBLIKE

("Sl. glasnik RS", br. 49/99, 11/2001 i 34/2001 - dr. zakon)

Član 1

Ovim zakonom uređuju se određena prava i dužnosti predsednika Republike.

Član 2

Predsednik Republike ostvaruje prava za vreme obavljanja funkcije, kao i određena prava po prestanku obavljanja funkcije, u skladu sa ovim zakonom.

Član 3

Predsednik Republike dužan je da savesno i odgovorno obavlja svoju funkciju i da se pridržava Ustava i zakona.

Član 4

Predsednik Republike dužan je da čuva državnu tajnu i po prestanku obavljanja funkcije.

Član 5

Predsednik Republike ima pravo na neprekidno lično obezbeđenje.

Član 6

Predsednik Republike za vreme obavljanja funkcije koristi rezidenciju predsednika Republike.

Rezidenciju predsednika Republike određuje Vlada.

Uslovi za obavljanje poslova održavanja i pružanja usluga u rezidenciji predsednika Republike obezbeđuju se u skladu sa ovim zakonom.

Član 7

Predsednik Republike ima pravo na korišćenje voznog parka koji obezbeđuje obavljanje funkcije predsednika Republike.

Član 8

Predsednik Republike ima pravo na besplatan prevoz u svim vrstama saobraćaja.

Član 9*

Predsednik Republike koji je pre izbora na funkciju ostvario pravo na penziju, ima pravo na platu u punom iznosu.

Član 10

Za vreme dok predsednik Republike obavlja tu funkciju, njegov supružnik koji je u radnom odnosu ima pravo na mirovanje radnog odnosa.

Vreme mirovanja radnog odnosa iz stava 1 ovog člana upisuje se u radnu knjižicu kao vreme provedeno na radu i računa se u staž osiguranja s efektivnim trajanjem radi ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje za vreme iz stava 1 ovog člana uplaćuje se odgovarajućoj organizaciji za ovo osiguranje iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije.

Osnovicu, na koju se plaća doprinos iz stava 3 ovog člana, čini zarada koju bi supružnik ostvarivao na radnom mestu na kome je bio pre korišćenja prava na mirovanje radnog odnosa, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Član 11

Predsednik Republike ima, po prestanku obavljanja funkcije, pravo na doživotno lično obezbeđenje i obezbeđenje objekata od strane jednog zaposlenog, neprekidno.

Predsednik Republike ima, po prestanku obavljanja funkcije, pravo na jednog zaposlenog za obavljanje administrativnih poslova, u trajanju od osam časova dnevno u toku radne nedelje, kao i na korišćenje službenog automobila iz servisa službe nadležne za obavljanje zajedničkih poslova republičkih organa, po potrebi.

Čl. 12 i 13

(Brisani)

Član 14

Kad predsednik Republike prestane da obavlja ovu funkciju ima pravo na penziju u iznosu od 85% od plate predsednika Republike.

U slučaju smrti predsednika Republike, odnosno u slučaju smrti predsednika Republike po prestanku obavljanja te funkcije, njegov supružnik ima pravo na penziju u iznosu od 75% od primanja iz stava 1 ovog člana.

Član 15

Ostvarivanje posebnih prava utvrđenih ovim zakonom obezbeđuje se i licu koje je neposredno birano i izabrano za predsednika Republike Srbije, a funkciju je prestalo da obavlja pre stupanja na snagu ovog zakona.

Član 16

Ostvarivanje posebnih prava predsednika Republike, utvrđenih ovim zakonom, obezbeđuje se u okviru službi predsednika Republike, a po prestanku obavljanja funkcije, u okviru službe nadležne za obavljanje zajedničkih poslova republičkih organa, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

Član 17

Sredstva za ostvarivanje prava utvrđenih ovim zakonom obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Član 18

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da važe odredbe Zakona o radnim odnosima u državnim organima ("Službeni glasnik RS", br. 48/91 i 66/91), u delu koji se odnosi na prava i obaveze predsednika Republike.

Član 19

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Zakona o izmenama i dopunama
Zakona o posebnim pravima i dužnostima predsednika Republike

("Sl. glasnik RS", br. 11/2001)

Član 6

Licu iz člana 5 ovog zakona koje je osuđeno za krivično delo na bezuslovnu kaznu zatvora dužu od šest meseci, ne obezbeđuje se ostvarivanje posebnih prava utvrđenih ovim zakonom.

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

* Član 9 stav 1 ovog zakona prestao je da važi na osnovu člana 15 Zakona o platama u državnim organima i javnim službama ("Sl. glasnik RS", br. 34/2001).