ZAKON
O AMNESTIJI

("Sl. list SRJ", br. 28/96)

Član 1

Amnestiraju se lica koja su do 14. decembra 1995. godine učinila krivično delo neodazivanja pozivu i izbegavanja vojne službe iz člana 214 ili krivično delo samovoljnog udaljenja i bekstva iz Vojske Jugoslavije iz člana 217 Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije ("Službeni list SFRJ", br. 44/76, 36/77, 34/84, 37/84, 74/87, 57/89, 3/90, 38/90, 45/90 i 54/90 i "Službeni list SRJ", br. 35/92, 37/93 i 24/94), osim profesionalnih vojnika, odnosno aktivnih oficira i aktivnih mlađih oficira.

Član 2

Amnestija iz člana 1 ovog zakona obuhvata oslobođenje od krivičnog gonjenja, oslobođenje od izvršenja kazne i brisanje osude.

Član 3

Ako za krivično delo iz člana 1 ovog zakona krivični postupak nije pokrenut, taj postupak se neće pokretati. Ako je krivični postupak u toku obustaviće se, a ako je u tom postupku lice osuđeno, oslobodiće se izvršenja kazne, odnosno ako je izvršenje kazne započeto, oslobodiće se daljeg izvršenja kazne.

Član 4

Za lice protiv koga se vodi krivični postupak ili je taj postupak pravnosnažno okončan rešenje o primeni amnestije donosi nadležni vojni sud prvog stepena, po službenoj dužnosti.

Član 5

Ako se lice na koje se odnosi amnestija nalazi u pritvoru, nadležni vojni sud prvog stepena doneće rešenje o ukidanju pritvora.

Za lice koje se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, rešenje o oslobađanju daljeg izdržavanja kazne, donosi prvostepeni sud opšte nadležnosti na čijem se području nalazi kazneno-popravna ustanova, a za lice koje se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u vojnoj kazneno-popravnoj ustanovi, nadležni vojni sud prvog stepena.

Rešenje iz st. 1 i 2 ovog člana donosi se po službenoj dužnosti, u roku od tri dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 6

Rešenje iz čl. 4 i 5 ovog zakona može se doneti i na zahtev zainteresovanog lica.

Član 7

Žalba protiv rešenja o primeni amnestije po ovom zakonu ne zadržava izvršenje tog rešenja.

Član 8

Brisanje osude za krivična dela iz člana 1 ovog zakona iz kaznene evidencije izvršiće, po službenoj dužnosti, organi koji vode tu evidenciju, u roku od tri dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Brisanje osude može se izvršiti i na zahtev zainteresovanog lica.

Član 9

Ako ovim zakonom nije drugačije određeno, postupak o primeni amnestije po ovom zakonu sprovodi se po odredbama Zakona o krivičnom postupku.

Član 10

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".