PRAVILNIK
O SADRŽINI, NAČINU, USLOVIMA, NADZORU I KONTROLI VRŠENJA GEODETSKIH RADOVA U INŽENJERSKO-TEHNIČKIM OBLASTIMA

("Sl. glasnik RS", br. 59/2002)

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se sadržina, način, uslovi, nadzor i kontrola vršenja geodetskih radova u inženjersko-tehničkim oblastima, u skladu sa Zakonom o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima - "Službeni glasnik RS",    br. 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 12/96, 15/96, 34/2001 i 25/2002 - (u daljem tekstu: Zakon).

Inženjersko-tehničkim oblastima smatraju se sledeće oblasti: građevinarstvo i arhitektura, mašinstvo i brodogradnja, rudarstvo i energetika, poljoprivreda i šumarstvo.

Geodetskim radovima u inženjersko-tehničkim oblastima smatraju se svi geodetski radovi u okviru prethodnih radova, u toku izrade projektne dokumentacije, realizacije projekata, kao i radovi tokom eksploatacije i održavanja objekata.

Član 2

Geodetski radovi u inženjersko-tehničkim oblastima iz člana 1 stav 3 ovog pravilnika jesu:

1) priprema i izrada geodetskih podloga za potrebe raznih inženjerskih projekata;

2) geodetski radovi u toku realizacije projekta;

3) snimanje izvedenog stanja;

4) ispitivanje stabilnosti tla i deformacije objekata.

Član 3

Geodetskim podlogama iz člana 2 tačka 1) ovog pravilnika smatraju se:

1) topografski ili katastarsko-topografski planovi u analognom, odnosno digitalnom obliku;

2) planovi posebnih razmera za inženjerska projektovanja (1:50, 1:100, 1:200, 1:250 i dr.) zahtevanog sadržaja, u analognom ili digitalnom obliku;

3) ortofoto planovi u analognom ili digitalnom obliku;

4) digitalni model terena;

5) grafički i analitički prikazi koji su rezultat geodetskih merenja za potrebe izrade projekta.

Član 4

Geodetski radovi iz člana 2 tačka 2) ovog pravilnika jesu svi geodetski radovi koji prate tehničko-tehnološku realizaciju inženjerskog projekta, kao i radovi na rešavanju tekućih i vanrednih zadataka tokom realizacije.

Član 5

Geodetski radovi iz člana 2 tačka 3) ovog pravilnika vrše se radi utvrđivanja odstupanja od projekta i standarda za tu vrstu objekta, za potrebe tehničkog prijema, za potrebe montaže mašinskih uređaja, za potrebe održavanja objekata, kao i za druge slične potrebe.

Član 6

Radovi iz člana 2 tačka 4) ovog pravilnika jesu svi geodetski radovi na osmatranju tla i objekta u toku gradnje i upotrebe objekta.

II IZRADA GEODETSKO-TEHNIČKE DOKUMENTACIJE

Član 7

Geodetsko-tehničku dokumentaciju, za objekte za koje građevinsku dozvolu izdaje nadležno ministarstvo, može da izrađuje preduzeće koje je registrovano za izradu tehničke dokumentacije, ako ima najmanje dva zaposlena lica sa visokom stručnom spremom geodetske struke i ovlašćenjem za projektovanje i izvođenje geodetskih radova u odgovarajućoj inženjersko-tehničkoj oblasti.

Geodetsko-tehničku dokumentaciju, za objekte koji nisu obuhvaćeni stavom 1 ovog člana, može da izrađuje preduzeće, odnosno radnja koja je registrovana za izradu tehničke dokumentacije, ako ima najmanje jedno zaposleno lice sa visokom stručnom spremom geodetske struke i ovlašćenjem za projektovanje i izvođenje geodetskih radova u odgovarajućoj inženjersko-tehničkoj oblasti.

Član 8

Geodetsko-tehničku dokumentaciju, kao i njene sastavne delove, odnosno projekte, potpisuje lice koje je kao odgovorni projektant rukovodilo njihovom izradom.

Odgovorni projektant, u smislu stava 1 ovog člana, koji rukovodi izradom tehničke dokumentacije u celini, može biti lice koje ima visoku stručnu spremu geodetske struke, tri godine radnog iskustva i ovlašćenje za projektovanje i izvođenje geodetskih radova u odgovarajućoj inženjersko-tehničkoj oblasti.

Odgovorni projektant koji rukovodi izradom tehničke dokumentacije u inženjersko-tehničkoj oblasti rudarstva i energetike može biti lice koje ima visoku stručnu spremu rudarske struke - smer rudarska merenja, tri godine radnog iskustva i ovlašćenje za projektovanje i izvođenje geodetskih radova u ovoj oblasti.

Odgovorni projektant koji rukovodi izradom pojedinog dela tehničke dokumentacije može biti i lice sa višom stručnom spremom geodetske struke, tri godine radnog iskustva i ovlašćenjem za projektovanje i izvođenje geodetskih radova u odgovarajućoj inženjersko-tehničkoj oblasti.

III KONTROLA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE

Član 9

Tehničku kontrolu idejnog i glavnog projekta može da vrši preduzeće ili radnja koja ispunjava uslove iz člana 7 ovog pravilnika, a koje odredi investitor.

Tehničku kontrolu idejnog i glavnog projekta ne može da vrši subjekt iz stava 1 ovog člana koji je izradio geodetski projekat.

Troškove tehničke kontrole snosi investitor.

Član 10

U vršenju tehničke kontrole može da učestvuje lice koje ispunjava uslove propisane ovim pravilnikom za izradu te vrste tehničke dokumentacije.

U vršenju tehničke kontrole ne može da učestvuje: lice koje je zaposleno u preduzeću, odnosno drugoj organizaciji koja je izradila tehničku dokumentaciju ili je učestvovalo u njenoj izradi, lice koje je zaposleno kod investitora i lice koje vrši nadzor nad primenom ovog pravilnika.

IV VRŠENJE GEODETSKIH RADOVA

Član 11

Geodetske radove iz člana 2 tač. 2), 3) i 4) ovog pravilnika može da vrši preduzeće, odnosno radnja ako ima najmanje jedno zaposleno lice sa visokom ili višom stručnom spremom geodetske struke i ovlašćenjem za projektovanje i izvođenje odgovarajuće vrste geodetskih radova.

Geodetske radove iz člana 2 tač. 2), 3) i 4) ovog pravilnika, za objekte za koje građevinsku dozvolu izdaje nadležno ministarstvo, može da vrši preduzeće ako ima najmanje dva zaposlena lica sa visokom stručnom spremom geodetske struke i ovlašćenjem za projektovanje i izvođenje odgovarajuće vrste geodetskih radova.

Geodetske radove iz člana 2 tačka 1) ovog pravilnika može da vrši preduzeće odnosno radnja ako ima najmanje jedno zaposleno lice geodetske struke sa položenim stručnim ispitom za zaposlene u organima državne uprave, u skladu sa Zakonom.

Član 12

Izvođač radova određuje lice koje rukovodi izvođenjem geodetskih radova.

Geodetskim radovima može rukovoditi lice koja ima visoku ili višu stručnu spremu geodetske struke, najmanje tri godine radnog iskustva i ovlašćenje za projektovanje i izvođenje geodetskih radova u odgovarajućoj inženjersko-tehničkoj oblasti, ili lice koje ima srednju stručnu spremu geodetske struke, najmanje deset godina radnog iskustva i ovlašćenje za izvođenje geodetskih radova u odgovarajućoj inženjersko-tehničkoj oblasti.

Geodetskim radovima u inženjersko-tehničkoj oblasti rudarstva i energetike može rukovoditi lice koje ima visoku stručnu spremu rudarske struke - smer rudarska merenja, najmanje tri godine radnog iskustva i ovlašćenje za projektovanje i izvođenje geodetskih radova u ovoj oblasti.

Član 13

Izvođač radova obavezan je da:

1) izvodi radove prema tehničkoj dokumentaciji i u skladu sa propisima, standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta koji važe za pojedine vrste geodetskih radova;

2) vodi dnevnik radova i knjigu inspekcije;

3) odmah pismeno obavesti investitora i stručni nadzor o uočenim nedostacima u tehničkoj dokumentaciji i o nastupanju nepredviđenih okolnosti koje su od uticaja na dalje izvođenje radova;

4) za radove koji su od uticaja na sadržaj katastra zemljišta, odnosno katastar nepokretnosti izvrši prijavu geodetskih radova kod nadležnih organizacionih jedinica Republičkog geodetskog zavoda, kao i da izvrši predaju odgovarajućih podataka, u skladu sa Zakonom.

V NADZOR NAD VRŠENJEM GEODETSKIH RADOVA

Član 14

Stručni nadzor nad izvođenjem geodetskih radova iz člana 2 ovog pravilnika vrši lice koje odredi investitor, u skladu sa Zakonom, osim radova iz člana 2 tačka 1) ovog pravilnika koji se odnose na podatke premera i katastra nad kojima nadzor vrši Republički geodetski zavod, u skladu sa Zakonom.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".